- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde aşırı salya görülmesi, özellikle bazı ırklarda daha sık karşılaşılan bir durumdur. Fakat altında birçok problemin olabileceği de göz ardı edilmemelidir. Köpekte aşırı salya ırksal bir özellik gibi ciddi sağlık sorunlarıyla da ilişkili olabilir. Salya akıtmak normal kabul edilse de köpeklerde aşırı salya akıntısının sebeplerinden emin olmak ve bir problem varsa veteriner hekime danışmak gerekir.
Köpeklerde Aşırı Salya Akıntısı
Köpekler mutlu olduklarında, heyecanlandıklarında, korktuklarında ya da en sevdikleri ödül mamalarını gördüğünde salya üretebilir. Bu durum normaldir ve endişe edilmesine gerek yoktur. Üretilen salya miktarının aşırı olması ve yutulamaması bir sorun kabul edilebilir. Anatomik bozukluklar köpeklerin yutkunmasına izin vermeyecek kadar aşırı salya üretmesine neden olabilir.
Köpeklerde Salyanın Biyolojik Özellikleri
Tıpkı insanlar gibi köpeklerinde ağzında tükürük oluşmaktadır. Çene çevresindeki salgı bezlerinde salgılanan tükürük, birçok farklı maddeyi barındırır. %98’i sudan oluşan tükürük, sindirim ve metabolizma sağlığının devam edebilmesi için çeşitli enzimler, anti bakteriyel bileşikler ve elektrolitler bulundurur. Köpeklerin salyasında sindirimi başlatan amilaz enzimi bulunmaktadır. Bu enzim sayesinde çiğneme sırasında yiyecekler ile karışır ve yiyeceklerin daha kolay parçalanmasına yardımcı olur. Ayrıca salya yemeklerin yumuşayarak daha kolay yutulmasına neden olmaktadır. Salyalar diş ve ağız sağlığı için de son derece önemlidir. Diş minesini korur ve diş eti hastalıklarının azalmasını sağlar. Dişler arasında kalan yiyecekleri temizleyerek çürük oluşmasını engeller. Köpek salyasının sayısız faydası bulunsa da aşırı üretimi köpekleri rahatsız edecektir.
Köpeklerde Aşırı Salya Akıntısı Nedenleri
- Diş ve Ağız İçi Sorunlar: Ağız ve diş bakımları yapılmayan köpeklerde tartar oluşumu görülür. Biriken tartar dudaklarının iç bölgesine sürtünerek salya üretebilir. Köpeğinizin salyası aşırı akmaya başladıysa dişlerini kontrol edebilirsiniz. Diş etlerinde meydana gelen renk değişimi, plaklar ve şişlikler diş eti problemlerini düşündürebilir.
- Yemek Kokusu: Köpeklerin koku alma yetenekleri çok gelişmiştir. 200 milyondan fazla koku reseptörleri bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle sevdikleri bir yiyecek kokusu aldıklarında salya akıttıkları görülebilir.
- Yabancı Cisimler: Köpekler meraklarına yenik düşerek çevrelerinde ki nesneleri ağızlarına alabilirler. Bu nesneler bazen bir bitki sapı ya da tahta parçası olabilir. Dişlerinin arasında sıkışan nesneler diş etlerine zarar verebilir.
- Kimyasal Maddeler: Köpekler kimyasal maddeleri yaladıklarında maddenin asidik ya da yakıcı etkisi ile karşılaşabilirler. Bu durum salya üretimi tetikler.
- Heyecan ve Anksiyete: Köpekler anksiyete geçirirken ağızları açık bir şekilde nefes alıp verirler. Bu durum salya artışına neden olur.
Köpeklerde Aşırı Salya Akıntısı: Gözlemlenmesi
Köpek sahiplerinin köpeklerinde meydana gelen aşırı salya üretiminin ne kadar süredir devam ettiğini bilmesi gerekir. Salya miktarında artış olup olmadığı ve hangi zamanlarda salya akışının olduğu öğrenilmelidir. Bu soruların yanıtları veteriner hekiminizin tanı koyması için oldukça fayda sağlayacaktır. Köpek sahiplerinin gözlemlemesi ne kadar iyiyse köpeklerinin sağlık durumu da bir o kadar iyi olacaktır. Birçok sebep ile köpeklerde davranış değişikliklerini görebilirsiniz. Ağzındaki lezyon nedeniyle aşırı salya üretimi olan köpeğinizin mama yeme istememesi ya da üşengeçlik yapması bu duruma verilecek örneklerden biridir. Zehirli ot yediği için pityalizm denilen köpeğin kusmaya çalışması ya da agresif davranması normal karşılanan durumlardır. Köpeklerde görülen ağrı, mutsuzluk ve halsizlik de aşırı salya üretimine neden olabilmektedir.
Köpeklerde Salya Tedavisi
Bazı köpek ırkları salya üretimine doğrudan veya dolaylı olarak yatkınlık gösterebilir. Örneğin Mastiffler ve St. Bernard ırklarının ağzı anatomik olarak daha fazla salya üretmeye müsaittir. Maltese Terrier, Schnauzer ve Yorkshire Terrier gibi ırklar karaciğerde görülen bir bozukluğa bağlı olarak aşırı salya üretebilir. Aynı şekilde Retriever, Alman Çoban Köpeği, Shar Pei, Danua gibi köpekler ise genetik yatkınlıkları nedeniyle aşırı salya üretimi gösterebilirler. Köpek sahiplerinin anormal olarak artan salya üretimine karşı tedbirli olmaları gereklidir. Sebebi her ne olursa olsun, aşırı salya üreten köpeğinizi veteriner hekiminize götürmeyi ihmal etmemelisiniz. Veteriner hekiminiz altta yatan sebepleri bularak uygun bir tedavi planı oluşturacaktır.