- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde orta kulak iltihabı birçok köpekte rastlayabileceğiniz sık görülen bir rahatsızlıktır. Köpeklerin en güçlü duyularının koku almak olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Fakat işitme duyularının da yeterince güçlü olduğunu unutmamak gerekir.
En hassas organları arasında yer alan kulaklar, sadece işitme eylemini gerçekleştirmekle kalmaz aynı zamanda vücudun denge merkezidir. Bu sebeple köpeklerin yaşam kalitelerini büyük oranda düşürmektedir. Köpeklerin kulaklarının dirsekli ve uzun olması köpek orta kulak iltihabı sorununa kedilerden daha fazla yakalanmalarına neden olmaktadır.
Köpeklerde Orta Kulak İltihabı Nedenleri
Köpekte kulak polipleri, immun hastalıklar, travmalar, tümörler ve mikroorganizmalar nedeniyle ortaya çıkar. Bu nedenle köpeğinizi sık sık gözlemlemeniz önemlidir. Kulak iltihaplarının erken dönemde fark edilmesi ciddi sorunlar doğurmasını engelleyecektir. Köpeklerde orta kulak iltihabının sık karşılaşılan nedenleri şunlardır;
Hormonal Bozukluklar:
Köpeğinizin yaşadığı hormonal bozukluklar kulak ve deri problemlerine neden olur. Veteriner hekiminize danışmalısınız.
Yabancı Cisimler:
Köpeğinizin kulağına kaçabilecek herhangi bir yabancı cisim enfeksiyona sebep olur. Özellikle pisi pisi olarak bilinen bir çeşit ot, bahar aylarında köpeklerin korku rüyası olmaktadır. Köpeğin kulağına kaçan pisi pisi otu aşırı kaşınmaya neden olur. Bu nedenle bahar aylarında yeşil alanlarda fazla dolaştırılmaları önerilmemektedir.
Kulağın Anatomik Yapısı:
Köpeğinizin uzun kulaklı ya da tüylü olması enfeksiyonlar yakalanma oranını yükseltebilir. Bu nedenle köpeğinizi yıkadığınızda çok dikkatli olmalısınız. Çünkü köpeğiniz dış kulak hastalıklarına yatkın olur. Bu nedenle yüzme ve sık yıkanma bazı cins köpekler için önerilmemektedir. Köpeğinizin kulaklarını temiz ve kuru tutmaya özen göstermelisiniz.
Kulağa Gelen Darbeler:
Köpeğinizin kulağına aldığı herhangi bir darbe travmaya yol açar. Bu travma sonucunda kulakları kaşınarak hassasiyeti arttıracaktır. Tahriş olan cilt bakterilere karşı yaşam alanı oluşturur ve çeşitli hastalıkların başlangıcı olur.
Köpeklerde Alerji:
Köpeğinizin çiçek tozlarına maruz kalması ya da tükettiği gıdalar nedeniyle çeşitli alerjik reaksiyonlar görülebilir. Bu alerjiler sonucuna kulak çevresi hassaslaşır ve kaşıntı oluşabilir.
Kaşıntı sonrası kulakta tahriş olabilir. Bakteriler tahriş olan kısma rahatça yerleşir ve hastalığa neden olurlar. Bu nedenle alerji nedeniyle olan kulak iltihaplarında, enfeksiyon ile birlikte alerjinin de tedavi edilmesi gerekir.
Köpeklerde Orta Kulak İltihabı Belirtileri
- Köpeğinizin devamlı kafasını sallaması
- Ağrı sebebiyle kulağına dokunmanıza izin vermemesi
- Agresif davranışlarda bulunması ve depresyon halleri
- Kulak çevresinin kızarıklaşması ve hassaslaşması
- İştahının kapanması ya da daha az yemesi
- Yüksek ateş
- Köpeğinizin halsiz ve neşesiz olması
- Belirgin kulak kokusu almanız
- Etrafa ilgisiz olması, tepki göstermemesi
- Kafasını eğik tutması
- Denge kaybı yaşaması, koordinasyon bozukluğu
Köpeklerde Orta Kulak İltihabı Tedavisi
Köpeğinizde orta kulak iltihabı belirtileri gördüğünüzde en kısa sürede veteriner hekime başvurmalısınız Hastalığın ilerlememesi, kronik hale gelmemesi ve doğru tedavinin uygulanması için veteriner hekim müdahalesi gereklidir. Veteriner hekiminiz ilk olarak enfeksiyonun nedenini bulacak ve ardından köpeğinizi tedavi edecektir. Veteriner hekiminiz kullanmanız için bir damla verirse birkaç ipucunu uygulamalısınız.
Köpeğinizin kulak damlasını her zaman yakınınızda bulundurmaya özen göstermelisiniz. Köpeğinizin kulaklarını yukarı kaldırarak öncelikle kulak içini temizlemelisiniz. Fakat derine inmemeniz ve köpeğinizin kulağında hasara neden olmamanız önemlidir.
Köpeğin kafasını sabit tutarak damlasını kulak içine damlatmalısınız. İşlem bittiğinde kafasını bir süre sabit tutmaya çalışmalısınız. Böylece kafasını sallayarak ilacın dışarı atılma ihtimali azalacaktır. 30 saniye kadar masaj yapmayı tercih edebilirsiniz.
Köpeklerde Orta Kulak İltihabı Nasıl Önlenir?
- Köpeğinizin kulağında herhangi bir yabancı cisim, kir ve koku olup olmadığını sık sık kontrol etmelisiniz.
- Köpeğinizin kulaklarını sürekli kuru ve temiz tutmalısınız.
- Köpeğinizde kulak akıntısı gördüğünüzde vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmelisiniz.
- Köpeğinizin güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması ve sağlıklı büyümesi için beslenme düzenine dikkat etmelisiniz.
- Köpeğinizin kulaklarını temizlerken zarar verecek maddeler kullanmamalı ve baskı uygulamamalısınız.