- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde kulak bakımı uygulamasının ne denli gerekli olduğu birçok kişi tarafından sorgulanmaktadır. Köpeklerin kulaklı girintili ve çıkıntıları yapıları ile çeşitli tozları, mikroorganizmaları barındırmaya oldukça müsaittir. Köpeklerde kulak temizliği doğru zamanlarda ve doğru teknikler ile gerçekleştiğinde enfeksiyon riskini büyük oranda azaltmaktadır. Bu nedenle köpeğinizin bakım rutinine mutlaka kulak temizliğini de eklemelisiniz.
Köpeklerde Kulak Bakımı Yapılma Sıklığı
Köpeğinizin kulak bakımının sıklığı; köpeğin yaşına, ırkına, kulaklarının yapısına, aktifliğine ve kulak kiri üretim miktarına göre değişkenlik gösterir. Köpeğin kulak enfeksiyonuna yatkınlık derecesi dahi sizin temizleme işlemlerini sıklaştırmanıza neden olur. Genellikle kulak temizliğinin ayda bir defa yapılması önerilmektedir. Bu nedenle en doğru bilgi için veteriner hekiminize danışmalısınız. Bazı durumlarda ise köpeğiniz kulak temizleme işleminin yaklaştığını belli edecek davranışlarda bulunur. Örneğin köpeğinizin başını sürekli sallama başlaması ve kulaklarından bir koku geldiği düşünülüyorsa kulak temizliği vaktinin geldiğini anlayabilirsiniz. Fakat gereğinden daha sık temizlemek de tahriş ve enfeksiyona sebep olarak temizliği aksatmak kadar tehlike yaratma ihtimali var.
Köpeklerde Kulak Bakımı Nasıl Yapılır?
- Köpeğinizi bacaklarınızın arasına ve sırtı size dönük şekilde oturmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle kulaklarını daha doğru şekilde inceleyeceksiniz. Kulak temizliğine başlamadan önce oyun oynatarak köpeğinizin yorulmasını ve enerji atmasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle daha sakin ve uysal olacaktır.
- Köpeklerin kulak kepçesinin ve kanalının L şeklinde olduğu bilinmektedir. Bu sebeple kolayca kulak zarına ulaşmak oldukça zordur. Verimli bir kulak temizliği yapmak için köpeğinizin kulak kepçesini bir miktar yukarı kaldırmalısınız. Ardından kulak kanalının iç kısmına kulak temizleme solüsyonunu sıkmalısınız. Kullandığınız solüsyonun çeşidine göre kullanma talimatları farklı olur. Sıkmanız gereken solüsyon miktarını bu talimatlar doğrultusunda uygulamalısınız.
- Solüsyonu sıktıktan sonra köpeğinizin kulak tabanına yaklaşık 30 saniye nazik hareketler ile masaj yapmalısınız. Yaptığınız masaj sayesinde solüsyon kulak kanalının derinliklerine ulaşacak ve biriken kirlerin daha rahat parçalanması sağlanacaktır. Ardından köpeğinizin başını öne eğerek solüsyonun kirler ile birlikte akmasını kolaylaştırabilirsiniz. Pamuk ya da gaz bez kullanarak içinde ki solüsyonu almayı da deneyebilirsiniz. Solüsyon tamamen aktığında kulak kanadını tekrar temizleyebilirsiniz. Parmağınızın kanalın iç bölgelerine fazla girmediğinden emin olmalısınız. Köpeğinizin diğer kulağına da aynı işlemleri tekrarlayarak kulak temizleme uygulamasını sonlandırabilirsiniz.
Köpeklerde Kulak Temizliği Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Köpeklerde kulak temizliği sürecinin olumlu bir şekilde ilerlemesini sağlamalısınız. Aksi takdirde köpeğiniz bu seansı zorlaştırır. Temizliğin ardından köpeğinize vereceğiniz bir ödül maması ya da birlikte oynayacağınız bir oyun sayesinde köpeğiniz kulak temizleme seanslarını daha sorunsuz tamamlayacaktır.
- Kulak temizleme işlemini yaparken doğru ekipmanları kullandığınıza emin olmalısınız. Köpeklerin kulakları da tıpkı insanlar gibi hassas ve narindir. Steril pamuk, sargı bezi, özel solüsyonlar ve medikal eldiven kullanmak daha sağlıklı olacaktır.
- Köpeğinize tüm bu süreç boyunca kaba ve sert davranmamalısınız. Bu davranışlar köpeğinizin olumsuz deneyim yaşamasına ve her seansta size direnmesine sebep olacaktır.
- Köpek temizliği yapacağınız solüsyonun kullanım miktarını iyi ayarlamalısınız. Az miktarda kullandığınız solüsyon maksimum etkiyi göstermeyerek amacına ulaşmaz. Fazla kullanılan solüsyon da köpeğinizin kulağında kalıcı bir etki bırakabilir.
- Pamuklu çubuklar kullanmanız kulakta biriken kirlerin daha derine gitmesine neden olabilir. Sadece kulak kepçesinin etrafını yüzeysel şekilde temizleyebilirsiniz. Köpekler için özel üretilen pamuk çubuklarını kullanmakta bir alternatif olabilir.
- Köpeklerde kulak temizliği hakkında birçok öneri ve kural duyabilirsiniz. Özellikle veteriner hekiminizin önerilerini uygulamaktan kaçınmayın ve dikkatli davranın. Ayrıca köpeğiniz rahatsız olmaya başladığında işlemi sonlandırmanız da oldukça önemli.
Köpeklerde Kulak Temizletme Ücreti
Özel bir sağlık sorunu olmayan köpeklerin kulak bakımları, gerekli malzemeler temin edilerek evde güvenle yapabilirsiniz. Fakat özel bir sağlık sorunu bulunan ya da kulak temizliğine izin vermeyen köpekler için veteriner hekimden destek alınabilir. Köpeklerde kulak temizliği veteriner kliniğe göre değişmekle birlikte ortalama 100 ila 300 TL arasında tutabilir.