- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpek sahiplenme konusunda düşünen kişiler farklı yollara başvurabilir. Örneğin barınaklardan, doğrudan köpek sahiplerinden köpek sahiplenme mümkündür. Ayrıca yeni doğan sokak köpeklerinin sahiplenilmesi ya da doğrudan köpek çiftliklerinden köpek sahiplenilmesi de olasıdır. Bu tip farklı yöntemler ile köpek sahiplenirken de köpeklerin genel bir kontrolden geçmesi, onun genel sağlık durumunun kontrol edilmesi öncelikli olmalıdır. Peki, doğru köpek sahiplenme nasıl yapılır?
Doğru Köpek Sahiplenme Nasıl Yapılır?
Köpeği nereden sahiplenirseniz sahiplenin dikkat edilmesi gereken farklı noktalar mevcuttur. Köpek sahiplenme sırasında pek dikkat edilmese de köpeğinizde çeşitli rahatsızlıklar olabilir. Bunlar ancak veteriner kontrolü ile anlaşılır. Bu nedenle köpek sahiplenmeden önce veteriner kontrolü yaptırmalısınız. Bu sayede sağlıklı bir köpek sahiplenebilirsiniz.
Köpek Sahibinden Köpek Sahiplenmek
Pek çok köpek sahibi köpeğinin yavrularını ona bakacak bir sahibe vermek ister. Siz de yavru köpek sahiplenme konusunda karar kıldıysanız bir köpek sahibinin yeni doğan yavrularından sahiplenebilirsiniz. Yeni doğan yavrulara yuva arayan köpek sahipleri; sosyal medya üzerinden, bloglardan ve köpek sahiplendirme sitelerinden uygun sahipleri arar. Bu sayede yavrular için mutlu bir yuva bulmaları da mümkün olabilir.
Köpek sahipleri genellikle yavruların ilk bir aydan sonra sahiplendirilmesini ister. Çünkü ilk bir ay köpeklerin anne sütü tüketmesi onların gelişimini destekler. Bir aydan sonra ise köpekler yavaş yavaş anne sütünden kesilir. Artık anneye ihtiyaç duymadan sağlıklı bir yaşam sürdürebilir hale gelir. Bu sebeple bir köpek sahibinden köpek sahipleneceğiniz zaman bir ayını doldurmuş yavruları sahiplenir, onların büyümelerine ve gelişmelerine ortak olursunuz.
Köpek Sahiplenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bir köpek sahibinden köpek sahiplenirken onun genel özelliklerine dikkat etmelisiniz. Dışarıdan bakıldığında herhangi bir hastalığı olup olmadığı, aşılarının yapılıp yapılmadığı gibi hususlar önem taşır. Bu nedenle de köpek sahiplenmeden önce anne köpeğin sahibinden detaylı şekilde bilgi alarak yavrunuzun durumu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca köpeği sahiplenmeden önce onu veteriner kontrolüne götürebilir, herhangi bir hastalığı olup olmadığını da öğrenebilirsiniz.
Köpek sahiplenirken sahipleneceğiniz köpeğin size uygun olup olmadığını bilmeniz gerekir. Bazı köpekler çok hareketli ya da yaramaz olabilir. Bazıları ise eğitime daha yatkın olurlar. Bu gibi farklı özellikleri dikkate alarak köpek türlerine dair bilgi edinip köpek sahiplenmeniz güçlü bir bağ kurmanız için gerekli desteği sağlayacaktır.
Köpek Sahiplendirme Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Köpek sahiplendirmek çoğu köpek sahibi için zor bir durumdur. Köpeğinin yavrularını yabancılara verecek olmak köpek sahiplerini üzebilir. Ancak onların da sıcak bir yuvaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle de yavruların güvende ve mutlu olacağı yeni bir eve gitmesi köpek sahiplerini mutlu etmelidir.
Köpek sahiplendirirken köpeğinizin yavrularını sahiplenecek kişilerin köpek ile uyumlu olup olmayacağı konusunda fikir yürütebilirsiniz. Köpeğinizin karakterini, yavrularının huylarını ve davranışlarını en iyi siz bilebilirsiniz. Bu nedenle de sahiplendireceğiniz köpeklerin sahiplenecek kişiler ile sıkı bağ kurması için sahiplenecek kişi ile tanışmanız doğru olacaktır. Ayrıca ona köpeğe dair bilgilerinizi aktarmalı, köpeğinizin ırkının özelliklerini ve bakım inceliklerini bilmesini sağlamalısınız. Bu sayede köpeğinizin yavrusunun doğru bakım görmesine ve mutlu bir yaşam geçirmesine yardımcı olabilirsiniz.
Çoğu köpek sahibi, köpeğinin yavrularından ayrılmak istemeyebilir. Bu nedenle size yakın oturan ya da ara sıra yavruyu görebileceğiniz kadar yakındaki bir sahip ile tanışırsanız bu hem sizin hem de anne köpeğinizin yavru ile yakınlık kurması için bir olanak sağlayabilir.