- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde kalsiyum ihtiyacı olduğunu nasıl anlarsınız? Köpeklerin eksik ya da dengesiz beslenmeye bağlı olarak farklı rahatsızlıklar görülebilmektedir. Herhangi bir mineralin, vitaminin ya da tüketim ürününün gereğinden az alınıyor mu? Köpek sahiplenme sonrası veteriner hekiminize danışarak kalsiyum ihtiyacı konusunda danışmalısınız. Eğer gerektiğinde az alınırsa çeşitli belirtiler ile bu durum anlaşılır. Bu ürünlerin fazla tüketimi de çeşitli rahatsızlıklar ile kendini belli eder. Ancak fazla alım durumunda mümkün olduğunca bu ürününün tüketimini azaltmak en doğrusu olacaktır. Az alımında ise takviyeler ve tüketilen besinlerin içeriği önemlidir. Köpek sahiplenme, köpeğinizin tüm ihtiyaçlarını sizin karşılamanız demektir. Peki, köpeklerin kalsiyum ihtiyacı olduğunu nasıl anlarsınız?
Köpeklerde Kalsiyum İhtiyacı Var mı?
Köpeklerin kalsiyum ihtiyacı olduğunu anlamak farklı belirtiler ile mümkün olur. Bu belirtilerden en önemlisi, kemiklerde görülen gelişim bozukluğudur. Kalsiyum alımı düşük olduğunda ya da alınan kalsiyum farklı tüketim ürünleri ile engellendiğinde özellikle de yavru köpeğinizin kemiklerinin orantılı ve yaşına uygun şekilde gelişmediğini görürsünüz. Bu durumda köpeğinizin kalsiyum alımına erken dönemde dikkat etmeniz gereklidir.
Köpeklerde kalsiyum eksikliğine bağlı olarak diş gelişimi de sorunlu şekilde işler. Özellikle de köpeğinizin kalıcı dişlerinin yeteri kadar sağlam olmadığını ya da erken dönemde renginin değişmeye başladığını fark edebilirsiniz. Buna bağlı olarak çürükler de erken dönemde oluşmaya başlar. Eğer köpeğiniz yavruluk ve yeni yetişkinlik dönemindeyken diş problemleri yaşarsa bunun sebebinin kalsiyum eksikliği olduğunu düşünmek gerekir.
Kanın pıhtılaşması, kas kasılmalarının kontrolü, sinir sisteminin uyarır. Bunun gibi farklı pek çok noktada etkili olan kalsiyum, eksik şekilde vücuda alınırsa köpeğinizin pek çok sisteminin de sağlığı korunur. Köpeklerde aşırı kalsiyum eksikliği durumunda titremeler, kasılmalar, huzursuzluk, hızlı solunum, sinirlilik, aşırı hareketlilik gözlemlenir. Köpeğinizin vücudu bu aşırı harekete dayanamayabilir ve bayılabilir. Bu durum görülmeden önce köpeğinizin kontrollerini düzenli yaptırmanızda fayda vardır.
Düzenli şekilde yaptırılan kontroller sırasında kan testleri de uygulanır. Bu kan testlerinde köpeğinizin demir, kalsiyum gibi mineral eksiklikleri de rahatlıkla görülür. Bu mineral eksikliklerinden birine sahip olan köpeğinizin sağlığını korumak için ona takviye edici ek mineral desteklerini verebilirsiniz.
Köpeklerde Kalsiyum Eksikliği Giderme Yolları
Köpeğinizde kalsiyum eksikliği olduğunu fark ettiyseniz ve kalsiyum eksikliği konusunda erken dönemde önlem almak isterseniz farklı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Köpeklerde özellikle de yoğun miktarda et ve sebze yemekten dolayı kalsiyum eksikliği meydana gelir. Yoğun et ve sebze tüketimi sonucunda kalsiyum oranı düşer.
Özellikle de büyüme ve gelişme dönemlerinde kalsiyum eksikliği önemli bir sorundur. Bunun temel nedenlerinden biri de aşırı fosfor alımıdır. Aşırı fosfor alımı kalsiyum seviyesini düşürür ve köpeğinizin gelişimini engeller. Bu nedenle köpeğinizde yavruluk döneminde kalsiyum eksikliği fark ederseniz takviye edici gıdaların verilmesi önerilir. Buna ek olarak kalsiyum desteği olarak çeşitli mineral destekleri de verebilirsiniz.
Köpeklerde Kalsiyum Eksikliği Nedenleri
Kalsiyum eksikliğinin meydana gelmesine sebep olan farklı etkenler olur. Özellikle de yavruluk döneminde aşırı fosfor alımı köpeklerde kalsiyum eksikliğine neden olabilmektedir. Aşırı et ve sebze tüketimi de kalsiyum eksikliğine neden olur. Bu sebeple köpeğinizin yavruluk döneminde aşırı et ve sebze ile beslenmesi durumunda takviye kalsiyum destekleri vermenizi öneririz.
Bazı rahatsızlıklar nedeniyle köpeğinizin bağırsaklarında çeşitli organizmalar çoğalır. Bu durumda ince bağırsakta kalsiyum emilimi de azalacağı için köpeğinizde kalsiyum eksikliği olur. Bu durum özellikle de ishale neden olan etkenlerden kaynaklansa da çeşitli rahatsızlıklardan dolayı kalsiyum emiliminin azalması görülür.
Çok sık şekilde çorba, tahıl ve sebze içerikli beslenmek köpeğinizin kalsiyum eksikliği yaşamasına neden olur. Tahıl içeriğinin çok yoğun olmadığı mamalar tercih etmek gerekir. Ayrıca sebze ve et tüketiminin aşırı olmaması da önemlidir. Buna ek olarak sürekli çorba gibi gıdalar ile köpeğinizi beslemeniz tavsiye edilmez.