Köpeklerde Gaz Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde gaz aslında çok basit nedenlerden de meydana gelebilen bir durumdur ve bazen telaşlanmaya gerek olmasa da gaz ile beraber farklı belirtiler de görülüyorsa veterinere başvurmak gerekebilir. Köpeklerde gaz oluşumu bazen yiyeceklerin içeriğine bağlı olarak, bazen hızlı yemek yemeye bağlı olarak, bazı durumlarda mama değişimden kaynaklı şekilde ya da bazı rahatsızlıkların bir belirtisi olarak görülebilir. Bu durumda da yapılması gereken aslında köpeğinizin farklı belirtiler gösterip göstermediğini kontrol etmek olacaktır. Eğer ishal, kusma, ağrı ve benzeri farklı belirtiler de görülüyorsa vakit kaybetmeden veterinere başvurmak gereklidir. Peki, köpeklerde gaz neden olur? Gaz oluşumu hangi nedenlere bağlıdır?

Köpeklerde Gaz Neden Olur?

Köpeklerde gaz çıkarma durumu aslında oldukça normaldir çünkü tüketilen yiyeceklerin içeriğine ya da mama yeme hızına bağlı olarak dahi gaz çıkarma durumu gözlemlenebilir. Yine de gaz çıkarma durumu normalden farklı şekildeyse ve köpeğinizde farklı belirtiler de varsa farklı bir rahatsızlığın habercisi olabileceğini söylemek de mümkündür.

Tüketilen Yiyecekler

Özellikle de süt ve süt ürünleri ile baklagillerin sıklıkla tüketimi köpeklerde gaz oluşumunu tetikleyebilir. Süt ve süt ürünlerinin içeriğinde yer alan laktoz, köpeklerin sindirimine uygun bir içerik değildir ve bu nedenle de mide bunu sindiremediği için gaz meydana gelmesi olasıdır. Süt ve süt ürünlerinin su ile karıştırılarak verilmesi, laktozsuz ürünlerin tercih edilmesi ya da hiç tüketilmemesi köpeklerin gaz oluşumunu engelleyecektir. Bunun yanı sıra köpeklere fazla miktarda ya da sürekli olarak baklagiller ya da baklagilleri içeren mamalar verildiği zaman da köpeklerde gaz oluşumu görülmesi mümkündür. Bu aslında büyük bir sorun değildir ve herhangi bir rahatsızlığın habercisi de değildir ancak yine de köpeğinize süt verirken onu rahatsız edebileceğini düşünmenizde yarar vardır.

Mama Değişimi

Mama değiştirmek ve daha önce kullanılmayan bir mamayı tercih etmek de aslında köpeklerde gaz oluşumunun bir nedeni olabilir. Eğer köpeğiniz uzun bir aradan sonra mama değiştirince gaz çıkarıyorsa, bu durumun normal olabileceği söylenebilir ancak yine de verilen mamaların içeriğine dikkat etmek de büyük öneme sahiptir.

Hızlı Yemek Yeme

Köpekler, çok hızlı şekilde yemek yedikleri zaman fazla miktarda hava yutabilirler ve bu durumda da gaz çıkarma durumunun görülmesi olasıdır. Bu sebeple de hızlı yemeyi engelleyecek mama kapları tercih edilebilir ya da köpeğinizin uzun süre aç kalmaması, onun hızlı yemesini engelleyebilir.

Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları

Sindirim sisteminde meydana gelen rahatsızlıkların pek çoğunun gaz oluşumuna neden olması mümkündür. Bunun beraber kusma, ishal, karın ağrısı, ateş ve benzeri belirtiler de görülebilir. Bu durum aslında bir zehirlenmeye de sindirim sisteminde meydana gelen bir rahatsızlığa da işaret ediyor olabilir. Bu sebeple de eğer gaz çıkarmanın yanı sıra farklı belirtiler görülüyorsa veterinere danışmakta fayda vardır.

Yeme Düzenindeki Değişimler

Köpeklerin de tıpkı insanlar gibi belli saatlerde ve belli bir düzende, belirlenen miktarlarda yemek yemesi gerekir. Özellikle de diyette olan köpeklerin yeme düzenlerinde meydana gelen büyük değişimler, gaz sorununu meydana getirebilir. Bu durumda da köpeklerin yeme düzenini planlamak büyük öneme sahiptir.

İnce Bağırsaklarda Bakteri

Köpeklerde ince bağırsaklarda meydana gelen bakteriler de ilk başlarda gaz çıkarma ile kendini gösterse de ağrı ve benzeri farklı durumlarla da aslında kendini ortaya koyar ancak yine de durumu net şekilde anlamak için veterinere başvurmakta yarar vardır.

Parazitler

Köpeklerin özellikle de iç parazitlere bağlı olarak gaz çıkarma durumu göstermesi mümkündür. Buna engel olmak için ise köpeğinizin iç ve dış parazit aşılarını düzenli şekilde yaptırmak, aşıların düzenini de yaşa uygun şekilde köpek aşı takvimine uyun olarak yaptırmak gereklidir. Bu sayede köpeğinizi iç ve dış parazitlerden korumak mümkün olacaktır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap