Köpeklerin Ateşi Olduğunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Köpeklerin Ateşi Olduğunda Yapılması Gerekenler Nelerdir

Evlerde sıklıkla beslenilmesi tercih edilen köpeklerin bazı durumlarda vücut ısıları yükselebilmektedir. Köpeklerde ateşin yükselmesinin birden fazla nedeni olabilmektedir. Bu nedenlerin arasında sıklıkla karşılaşılan durum ise, köpeklerin vücutlarındaki enfeksiyondur. Köpek sahipleri evlerinde uygulayabileceği bazı teknikler ile köpeklerinin ateşlerini düşürebilirler. Köpeklerin ateşinin düşürülmesi için tercih edilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir;

  • Ateşi olan köpeğin ilk olarak daha serin bir ortama taşınması gerekmektedir.
  • Hazırlanan ıslak ve yumuşak yüzeye sahip bir bez ile ateşi olan köpeğin patilerinin silinmesi gerekmektedir.
  • Köpeklerin kulaklarının da ıslak ve yumuşak bir bez ile silinmesi, köpeğin ateşinin düşmesine yardımcı olmaktadır.
  • Uygun bir bez ya da havlu içerisine yerleştirilen buzların, köpeğin göğüs kısmı ile karın bölgesine düzenli aralıklar ile uygulanması, köpeklerin ateşlerinin düşmesini sağlamaktadır.
  • Ilık su ile köpeklere banyo yaptırmak ve sıvı ihtiyacının karşılanması sağlamakta ateşin düşürülmesinde etkili olan yöntemler arasında yer almaktadır.

Köpeklerin Ateşi Neden Yükselmektedir?

Köpeklerin ateşinin yükselmesinin birden fazla nedeni olabilmektedir. Bu nedenlerin başında köpeklerin bağışıklık sistemi ile ilgili rahatsızlıklar yer alabilmektedir. Genel olarak köpeklerin ateşinin yükseldiğinin fark edilmesi ve uzun süre düşürülememesi ile veteriner hekimlere başvurulması gerekmektedir. Önlem alınmayan yüksek ateş, köpeklerin sağlığını ciddi derecede tehlikeye sokabilmektedir. Köpeklerin ateşinin yükselme nedenleri genellikle şu şekilde sıralanabilir;

  • Köpeklerdeki alerjik reaksiyonlar, köpeklerin ateşinin yükselmesine neden olabilmektedir.
  • Köpeklerin vücutlarındaki enfeksiyon, mantar ya da bakteriler de yüksek ateşe neden olan durumlardır.
  • Köpeklerdeki metabolik rahatsızlıklar, bu canlıların yüksek ateş yaşamasına sebebiyet verebilmektedir.
  • Köpeklerin kullandığı bazı ilaçlarda, yüksek ateşe neden olabilmektedir.
  • Tümör yapılarının bulunması da yüksek ateşe neden olabildiği için bu gibi durumlarda hızlı bir şekilde veterinerlere başvurulması gerekilmektedir.

Köpeklerde Ateş Belirtileri Nelerdir?

Farklı nedenlerden dolayı köpeklerin bünyeleri de normal davranışlar dışında reaksiyonlar verebilmektedir. Köpekler için ciddi tehlikelerin meydana gelmesine neden olabilen ateş, köpeklerin normal vücut ısılarının artmasına ve bununla birlikte özellikle halsizliğin meydana gelmesine sebebiyet verebilmektedir. Bunların yanı sıra, köpeklerde ateş belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Ateşi yükselen köpeklerin burunlarında kuruluk ya da akıntı gözlemlenebilir.
  • Kalp ritminin hızlanması da yükselen ateşin belirtileri arasında yer almaktadır.
  • Köpeklerin iştah kaybı yaşaması ve sürekli uyku halinde olması, ateş yükselmesinin belirtileri arasındadır.
  • Titreme ve nefes alıp verme ritminin bozulması yüksek ateş belirtilerindendir.
  • Köpeklerin kusması da ateşten kaynaklanan vücut tepkileri arasında yer almaktadır.

Köpeklerde Ateş Nasıl Ölçülmelidir?

Köpeklerde ateş ölçümü için köpeklere özel olarak üretilen termometrelerin kullanılması gerekmektedir. İnsanlar için üretilen derecelerin, köpekler üzerinde kullanılması yanlış sonuçlar alınmasına neden olmaktadır. Köpeklerde ateş ölçümü için ilgili termometrenin uç kısmının bebek yağı ya da bitkisel yağlar ile yağlanması gerekmektedir. Köpeklerin ateş ölçümleri için rektal ölçüm tekniğinin kullanılması gerekmektedir. Termometrenin yağlanması, bu sürecin köpekler için daha kolay olmasını sağlamaktadır. Hazırlanan termometre, köpeklerin anüsünden 1,5 cm kadar içeri yerleştirilmelidir. Ölçüm süreci tamamlanana kadar termometre aynı oranda sabit bir şekilde tutulmalıdır. Bu işlemlerin veteriner hekimler tarafından yapılması, köpeklerin sağlığı açısından en doğru seçenek olmaktadır. Evlerde bilinçsiz bir şekilde köpeklerin ateşinin ölçülmesi, köpeklerin özellikle anüs bölgesine zarar verebilmektedir. Aynı zamanda, termometrenin giriş mesafesinin ayarlanamaması da köpeklerin fiziksel acı çekmesine neden olabilir.

Köpeklerin Normal Ateşi Kaç Olmalıdır?

Köpeklerin vücut ısıları, insanlarda olduğu gibi ortamlara göre değişkenlik gösterebilmektedir. Elbette bu değişkenlik belirli bir ısı dereceleri arasında meydana gelmektedir. Köpeklerin normal ateşi 38,3 ile 39,2 arasında kabul edilmektedir. Mevsimsel ve çevresel faktörler bu ısı derecelerinin düşmesine ya da yükselmesine neden olabilmektedir. Bir köpeğin vücut ısısının 39,4’ün üstüne çıkması, köpeğin ateşinin yükselmesi olarak kabul edilmektedir. Bu durum evde gerçekleştirilecek teknikler ile düşürülebilir. Ateşin 48 saat boyunca düşmemesi ve özellik 41 derecenin üzerine çıkması ise köpeklerde hayati tehlikenin var olduğunu göstermektedir. Bu nedenle tüm evcil hayvanlarda olduğu gibi köpeklerinde rutin sağlık kontrollerinin yaptırılması ve köpeklerin davranışlarının dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir.

Köpeklerde Yüksek Ateş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Köpeklerde yüksek ateş, bazı durumlarda tehlikeli boyutlarda olmasa da yine de kontrol gerektiren bir durumdur. Yedikleri farklı gıdalar ya da alerjik durumları, köpeklerin ateşinin yükselmesine neden olabilmektedir. Evlerde yapılan müdahalelerin yetersiz kalması durumunda, veteriner hekimler köpeklerin ateşinin düşürülmesi için farklı yöntemler uygulamaktadır. Köpeklerin yüksek ateş tedavisinde ilk olarak vücudun sıvı dengesinin sağlanması için serum takviyesi gerçekleştirilmektedir. Ateşten dolayı iştah kaybı da yaşayan köpekler, serum sayesinde gerekli besinleri temin edebilmektedir. Veterinerler tarafından yapılan testlerin neticesine göre gerekli ilaçlar ve vitaminler, köpeklerin ateşinin düşürülmesinde kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Çene Özellikleri ve Basıncı

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap