Köpeklerde Raşitizm Nedir?

Köpeklerde Raşitizm Nedir

Köpeklerde raşitizm ne anlama geldiği, çoğu köpek sahibi tarafından hastalıkla karşılaşıncaya kadar bilinmemektedir. Raşitizm özellikle yavru köpeklerde meydana gelir. Hastalığın oluşma sebebi ise vücuttaki D vitamini eksikliğidir.

Vitamin ve mineraller, insan vücudu için ne kadar önemliyse hayvanlar için de aynı önemi taşır. Vitamin ve mineral eksikliklerinden kaynaklı olarak, vücutlarında birçok hastalık meydana gelebilir. Bir köpeğin vücudundaki D vitaminini, kalsiyum ile fosfor destekler. Bu üçü neredeyse birbirinden ayrılamayacak kadar önemlidir. Vücutta kalsiyum ve fosfor eksikliğinin olması ise, metabolizmanın düzgün çalışamamasından kaynaklanır.

Köpeklerde raşitizm hastalığının yaşanmasındaki en büyük faktörler yaşadıkları yer ve burada yaşama koşulları ile beslenme alışkanlıklarıdır. Eğer yaşanılan yer kötü ve yaşam koşullarına uygun değilse, doğal olarak beslenmeleri de düzenli ve yeterli olmayacaktır. Genellikle köpeklerde büyüme dönemlerinde görülen raşitizmin olmaması için, köpeklerin yaşadıkları alana ve beslenmelerine çok dikkat edilmesi gerekir.

Bazı köpekler yavrularına gerekli ve yeterli miktarda anne sütü veremez. Bu durum beslenme de dengesizlikler oluşturur. Ya da bazı köpekler, öyle yerlerde doğum yapar ki, yavruları güneş ışığı alamaz. Genellikle bu tarz durumlarda raşitizm hastalığı kendini belli eder.

Köpeklerde Raşitizm Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Köpekte raşitizm hastalığının nedenleri, geçmişten günümüze kadar araştırılan ve çözüm üretilmeye çalışılan bir hastalıktır. Köpeklerin vücudundaki fosfor, D vitamini ve kalsiyum birbirini destekleyerek faaliyet gösterir. Bu vitamin ve minerallerden herhangi biri eksildiği zaman, kemik sisteminde aksaklıklar meydana gelir. Genellikle kemikler için gerekli olan kalsiyum eksikliğinden kaynaklı olarak raşitizm görülür.

Köpeklerin fosfor ve kalsiyum içermeyen gıdalarla beslenmesi, güneş ışığından ve enerjisinden maruz kalması da hastalığı tetikleyen faktörler arasındadır. Ayrıca köpeklerde paratiroid adı verilen bezlerin de eksik ya da yanlış şekilde çalışması da raşitizmi tetikler.

Kalsiyumun vücutta etkin bir şekilde kullanılabilmesi için paratiroid hormonunun düzgün çalışması gerekir. Vücutta D vitaminin eksik olması sonucunda bu hormon, kalsiyumun kemiklere yerleşmesini engeller.

Kalsiyum ve fosforun vücutta birlikte bulunması gerekir. Bunlar kemiğin sertleşmesinde birlikte görev yaparlar. D vitamini ise bu ikisini destekler. Eğer bu üçlü bağ, sağlam ve düzenli olmazsa raşitizm hastalığı ortaya çıkar.

Köpeklerde Raşitizm Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Köpekte raşitizm hastalığının belirtileri, birçok durumda ve şekilde kendini gösterebilir. Köpeklerde raşitizm hastalığının belirtileri şu şekilde;

  • Köpek vücudunda anormal şekilde meydana gelen hareketsizlik
  • Köpeklerde yürümek istememe ya da yürüme esnasında aşırı zorlanma
  • Rutin yürüyüşlerde bile çok çabuk yorulma
  • Sindirim sisteminde yaşanan problemler
  • Deri ve ciltlerinde oluşan sağlıksız görüntü
  • Vücudu destekleyen omurganın şekil değiştirmesi
  • Bel bölgesinde hasar meydana gelmesi
  • Arka bacakların rahat rahat oynatılamaması
  • Yaşı küçük olan köpeklerin dışkı yaparken zorlanması ve çok az miktarda idrar yapması
  • Kemiklerin ucundaki kıkırdağın büyümesi
  • Elle yapılan muayene sırasında ağrı hissetmeleri, köpeklerde raşitizm hastalığının belirtileri arasında yer alır.

Bu gibi bir durumla karşılaşıldığında, ya da belirtiler meydana gelip şüphe oluşturduğu durumlarda hiç vakit kaybetmeden, bir veteriner kliniği ziyaret edilmeli ve veteriner hekimden destek alınmalıdır. Yapılan inceleme sonrasında gerekli olan tedavi yöntemine hızlı bir şekilde başlanması gerekir. Aksi taktirde köpeklerde organ kayıpları ortaya çıkabilir.

Köpeklerde Raşitizm Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur?

Köpeklerde raşitizm hastalığının tedavisi, raşitizm rahatsızlığına yakalanan köpeklerin sahiplerini yakından ilgilendiren bir konudur. Bu hastalığın teşhis ve tedavisi, erken fark edilerek tedaviye ne kadar erken başlanırsa, köpekler için bir o kadar iyi olacaktır. Bunun sebebi hastalık ilerlediği zaman, kemiklerin kalıcı olarak kırılmasıdır. Hastalığın çok fazla ilerlemediği hatta başlangıç evresinde olduğu durumlarda ise, vücut için gerekli olan fosfor, D vitamini ve kalsiyum takviyesi yapılarak bu hastalığın vücuttan atılması sağlanabilir.

Fakat burada en önemli nokta, bu takviyelerin uzman bir veteriner hekim tarafından yapılması gerektiğidir. Çünkü bilinçsiz şekilde vücuda yüklenen D vitamini, köpeklerde böbrek yetmezliğine hatta köpeklerde zehirlenmelere bunun sonucunda da köpeğin ölmesine sebep olur. Tedavi sırasında, köpeğin beslenmesine çok dikkat edilmesi gerekir. Vitamin ve mineral açısından zengin olan mamalar bu dönemde sıklıkla tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra, yavru köpeklerin bol bol güneş ışığına maruz bırakılmaları ve gerekli olan D vitamini ihtiyaçlarını oradan karşılamaları gerekir.

Köpeklerde raşitizm hastalığı, ciddi olan ve ihmal edilmeyen bir hastalıktır. Ne kadar erken teşhis edilir ve tedaviye başlanırsa, iyileşme süreci de o kadar hızlı olacaktır.

Köpeklerde Raşitizm Nasıl Önlenir?

Köpekte raşitizm önlenmesi için gerekli olan ilk kural, yavru köpeklerin yeteri kadar anne sütü almasıdır. Düzenli bir şekilde anne sütü içen köpekler, istisnalar dışında raşitizm hastalığına yakalanmaz. Bu nedenden dolayı bir köpek, gelişimi tamamlanıncaya kadar annesinden ayrılmamalıdır ve beslenmesine çok dikkat edilmelidir.

Ayrıca yavru köpeğin güneş ışığı alması da, kemiklerinin oluşumu ve güçlenmesi açısından büyük önem arz eder. Bununla beraber vücuda takviye olarak; kalsiyum, D vitamini ve fosfor takviyelerinin de yapılması gerekir. Hatta köpeğin beslendiği mamaların içerisinde bu vitamin ve minerallerin olmasına da dikkat edilmelidir. Bu şekilde köpeklerde raşitizm hastalığının önlenmesi mümkün bir hale gelir.

Köpeklerin Raşitizm Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Köpeklerin raşitizm ameliyatı uzman hekim tarafından, sadece veteriner kliniği ortamında yapılır. Ameliyattan önce köpeğin belli bir süre mama ve su tüketmemesi gerekir. Bunun sebebi verilecek olan narkozu kaldırabilmesi ve istifra etmemesi içindir.

Gerekli işlemler bittikten sonra, uzman veteriner hekim tarafından ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat bittikten sonra, yine belli bir süre mama ve su tüketimi yapılmamalıdır. Daha sonrasında veteriner hekimin tavsiye ettiği her şey uygulanmalı verilen ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.

Köpeklerde raşitizm, tedavi edilmediği durumlarda kalıcı sakatlıklara yol açar. Raşitizm ameliyatı sonrasında, köpeğin yaşam şartları daha da iyileştirilmeli ve psikolojik anlamda daha fazla özen gösterilmelidir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Narkoz Etkisi Ne Kadar Sürer?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap