Köpek Tırnak Kesimi Nasıl Olmalıdır?

Köpek Tırnak Kesimi Nasıl Olmalıdır

Köpek tırnaklarını kesmek için, öncelikle köpeğin sakin bir yapıya sahip olması gerekir. Köpek tırnak kesimi, aslında çok basit bir işlemdir. Patiyi sıkıca tutabilecek şekilde köpeğin patisine açı verilerek, tırnak makası yardımı ile tırnak kesimi gerçekleştirilir. Tırnağı ufak parçalar halinde kesmek, köpeğin etine zarar vermeyi önler.

Tırnağın beyaz kısmından köküne doğru pembe bir kısım meydana çıkar. Bu pembe kısmı kesmemeye dikkat etmek gerekir. Burası canlı dokudur ve kesildiği anda kanamaya başlar. Bu bölümün kesilmesi köpeklerin canını yakar ve ani reflekslere sebep olabilir. Tırnağın siyah olan kısmını kesmek biraz daha zordur. Siyah kısmından pembe kısmına doğru gidildiği zaman tırnakta siyah bir nokta gözükür. Bu noktanın daha ilerisine gitmemek gerekir. Çünkü canlı doku denilen yer, siyah noktanın hemen arkasında yer alır.

Fakat bu şekilde köpek tırnaklarının kesiminde zorluk çeken kişiler, köpeklerini pet kuaförlere ya da veteriner kliniklerine götürebilir. Burada tüm işlemler yüz yüze yapılır ve köpek sahipleri de bu konuda görsel anlamda tecrübe kazanmış olur.

Köpeklerin arka tırnaklarının kesimi unutulmamalıdır. Bu tırnağın kesimi olası tırnak sorunlarını önlemektedir.

Köpeklerin tırnak boyutlarının ne kadar olacağı ırklarına ve cinslerine göre değişiklik gösterir. Eğer ne kadar kesilmesi gerektiğinden şüphe duyuluyorsa, pati yerdeyken tırnağın zemine temas etmeyeceği şekilde kesilmesi, ideal tırnak boyutunu gösterir. Eğer ki köpekler zeminde yürürken tırnaklarından sesler geliyorsa, tırnak kesiminin zamanı gelmiş demektir.

Köpek Tırnak Kesimi Ne Zaman Yapılır?

Köpek tırnak kesiminin yapılma zamanı, yeni köpek sahiplenmiş kişilerin merak ettiği konulardan biridir. Tırnağı kesilmeyen ve uzun süre ayak bakımı yapılmayan köpeklerde birçok hastalık ve enfeksiyon meydana gelir. Çok fazla uzayan tırnaklar deriye batarak, tırnak batması sorununa yol açar. Tırnak batması ise, tırnağın dönerek deriye zarar vermesine bununla beraber de tırnak enfeksiyonlarının oluşmasına sebep olur.

Köpeklerde düzenli olarak ayak bakımı ve tırnak kesimi yapılması şarttır. Köpeklerde ayak ve tırnak bakımı ayda bir kere düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Rutin olarak yapılan bakımların en az 2 ayda bir defa yapılması gerekir. Köpeklerin tırnakları çok hızlı bir şekilde uzar. Bunun takibini yaparak, tırnak kesiminin aksatılmadan yapılması gerekir. Sürekli dışarıya çıkan köpeklere sahip olan kişiler, köpek tırnak kesimini biraz daha geç bir sürede yapabilir. Çünkü sürekli dışarıda vakit geçiren köpekler beton ve asfalt gibi zeminlerde tırnaklarını törpüleyerek kısaltır.

Köpeklerin Tırnağı Kesilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpeklerin tırnağı kesilirken dikkat edilmesi gerekenler, şu şekilde sıralanır;

  • Köpeklerin tırnağı kesilirken ışıklı bir ortam seçilmelidir. Işık az olan ortamlarda tırnaklar zor görüneceği için olası kanamalara sebep verilebilir.
  • Köpeklerin tırnakları onları kesmek için özel olarak üretilen makaslar kullanılarak kesilmelidir. Diğer makas türleri tırnaklara ciddi zararlar verir.
  • Köpeklerin tırnakları kesilirken herhangi bir yaralanma meydana gelirse, mutlaka o bölgenin steril edilmesi gerekir.
  • Çok hareketli köpeklerin tırnak kesimi yapılırken ikinci ya da üçüncü şahıslardan destek alınması gerekir. Aksi halde kazalara neden olabilir.
  • Tırnak kesimi yapmak mümkün olmayan durumlarda mutlaka veteriner kliniklerinden ya da pet kuaförlerden destek alınması gerekir. Buradaki uzman kişiler konuyla ilgili destek verir.

Köpeklerde Tırnak Sorunlarının Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde tırnak sorunlarının belirtileri, şu şekildedir;

  • Yürümede güçlük çekme ya da topallama
  • Haddinden fazla derecede patileri yalama
  • Tırnak kırılmalarının artması
  • Rengi solmuş tırnaklar
  • Tırnaklarda ya da tırnakların köklerinde kanama ya da akıntı oluşması
  • Tırnaklarda ya da tırnakların köklerinde meydana gelen kızarıklık ve şişme
  • Tırnakların batması
  • Bir ya da birden çok tırnak kaybı
  • Biçimsiz ya da şekil bozukluğuna uğrayan tırnaklar, köpeklerin tırnak sorunları belirtilerinin arasında yer alır.

Köpek tırnak kesimi, tırnak sorunlarının olmaması için önemli bir detaydır. Düzenli ve dikkatli bir şekilde yapılan tırnak kesimi, tırnak sorunlarının önüne geçer.

Köpeklerde Tırnak Bozukluklarının Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde tırnak bozukluklarının nedenleri, birçok etkenle meydana gelir. Bir köpeğin tırnak bozukluğu yaşamasının birden çok sebebi olabilir. Genel olarak bakıldığı zaman, hemen hemen her köpekte tırnak bozukluklarının meydana gelme nedenleri şu şekildedir;

  • Köpeklerin tırnaklarında ya da vücutlarında oluşan bakteriyel enfeksiyonlar
  • Tırnak mantarı problemi
  • Vücutta bulunan parazitler
  • Köpeklerin belirli gıdalara karşı olan alerjileri
  • Köpeklerde meydana gelen beslenme sorunları
  • Köpeklerin çevreleriyle alakalı yaşadıkları alerji durumu
  • Doğum esnasında meydana gelen bozukluklar
  • Büyüme hormonun aşırı denecek kadar çok olması gibi etkenler tırnak bozukluklarının nedenleri arasında yer alır.

Köpeklerde Tırnak Sorunları Nasıl Önlenir?

Köpeklerdeki tırnak sorunlarının önlenmesi, köpek sahiplerinin bilinçli olmasından geçer. Köpeklerde meydana gelen tırnak sorunları; hastalıklardan ve çoğu zamanda yetersiz beslenmeden kaynaklanır.

Köpeklerde meydana gelen tırnak sorunlarının sebebi her ne olursa olsun, bu durum köpeklerde ağrıya, hastalığa ve enfeksiyonlara sebep olur. Bu nedenden dolayı biran önce tedavi edilmesi gerekir.

Köpek tırnak kesimi, tırnak sorunlarının önlenmesinde başta gelen önlemlerden biridir. Köpeğin tırnaklarına iyi bakılması büyük ölçüde tırnak sorunlarının önüne geçer. Köpek tırnaklarının kısa tutulması, yaralanmaları engelleyecektir. Düzenli olarak yapılan tırnak kesimi, tırnaklarda oluşabilecek hastalıkların biran önce fark edilmesini ve önlem alınmasını sağlar. Köpek tırnakları kesilirken ya da törpülenerek düzeltilirken çok hassas ve dikkatli olunması gerekir. Konuyla ilgili gerekli durumlarda veteriner hekimlerden ya da uzman pet kuaförlerden destek alınması tavsiye edilir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Sevmediği Kokular Nelerdir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap