Köpeklerin Hamilelik Süresi Ne Kadar?

Köpeklerin Hamilelik Süresi Ne Kadar

Köpeklerin hamilelik dönemi süresi 56 – 70 gün aralığında değişmektedir. Köpeklerin hamilelik süresi, diğer canlılara göre farklılık göstermektedir. 10 aydan büyük olan ve kısırlaştırılmamış her köpek, çiftleşme sonucunda hamile kalabilir. Hamilelik süresi, köpeklerin cinsine göre de değişebilmektedir. Köpeklerin hamileliği, 25 – 30 günde belirginleşmektedir.

Köpeklerin Doğumu Ne Kadar Sürer?

Köpeklerin doğum süresi köpekten köpeğe göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak köpeklerin doğumu 6 saat kadar sürmektedir. Bazı durumlarda ise bu süre, 24 saate kadar sürebilir. Çoklu hamileliklerde yavru sayısı 8 olduğundan bu süre 30 saate kadar çıkabilir. Köpekler, olgunlaşma döneminin ardından hemen çiftleşmeye hazır hale gelirler. Hamile kalan köpeklerin hamilelik süreleri ise 56 – 70 gün arasındadır. Dişi köpekler, senede yalnızca 2 kez çiftleşme dönemine girmektedirler.

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde gebelik belirtileri fiziksel ve psikolojik olmak üzere 2 şekilde kendini göstermektedir. Köpeklerin hamilelik süresi, köpeklerin ırklarına göre farklılık gösterse de genel anlamda 56 – 70 gün aralığındadır. Köpekler, hamile kaldıklarında karınları hemen şişmez. Bundan dolayı da köpeğin hamile olup olmadığı dışarıdan kolay bir şekilde belli olmaz. Fakat köpeklerin hamilelik belirtileri genel anlamda aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Kusma,
  • Bulantı,
  • Karında şişkinliktir.

Veteriner hekiminize başvurarak köpeğinizin hamileliğini ultrason yöntemi ile net bir şekilde belirleyebilirsiniz. Köpeklerin karnı, çiftleşme zamanından 1 ay sonra büyümeye başlar. Karın büyümesinin yanı sıra memelerde belirginleşme de hamileliğin en belirgin belirtilerinden bir tanesidir. Hamile köpeklerde, meme uçları belirginleşir ve renk değişimi görülür. Hamileliğin ilk 1 ayında köpeğinizin davranışlarında da farklılıklar gözlenebilir. Ayrıca iştahsızlık, yalnız kalma isteği ve sürekli bir şekilde dinlenme isteği de olabilir. Hamilelik süresince sinirlilik ve agresyon da köpeğinizde görülen diğer belirtiler arasında yer alır.

Hamile Köpeklerin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Hamile köpeklerin bakımı için şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Hamile köpeklerin bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta beslenmedir. Hamilelik süresince köpeklere verilen besinlere çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü hamilelik boyunca köpeklerin normal zamanda aldıkları vitamin ve minerallerden daha fazlasına ihtiyaç duyacaklardır.
  • Hamile köpeklerin enerji ihtiyaçları da artış gösterecektir. Köpeğiniz, bu süreç içerisinde sadece kendisi için değil yavruları için de beslenecektir. Bundan dolayı da enerjisi yüksek ve kaliteli bir köpek maması kullanılması önerilir. Veteriner hekiminize danışarak hangi mamayı kullanmanız gerektiğini daha detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
  • Beslenme dışında dikkat edilmesi gerekli olan bir diğer unsur da veteriner kontrollerinin düzenli aralıklar ile yapılmasıdır. Köpeğinizde hamilelik belirtileri gözlemliyorsanız, yapmanız gereken ilk şey veteriner hekiminize gitmeniz gerektiğidir. Veterinere gitmek hem köpeğinizin sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesini sağlar hem de yavruların sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayacaktır. Hamileliğin ilk dönemlerinde köpeğinizin kaç tane yavrusu olacağını bilmek, mümkün değildir. 28 günden önce yapılan muayene ve testler, sadece köpeğinizin hamile olup olmadığını belirlemek için uygulanır. Köpeğinizin kaç tane yavrusu olacağını öğrenmek için 28 gün geçmesi gerekmektedir. Köpeklerin ihtiyaç ve davranışları da 28 günden sonra değişecektir.
  • Köpeğinizin rahat edebileceği bir alan yaratmak, hamilelik dönemini daha kolay ve sağlıklı bir şekilde atlatmasına büyük bir fayda sağlayacaktır. Köpeğinize psikolojik olarak destek sağlamak, onu sevip güvenliğini sağlamak onun için oldukça önemlidir.

Hamilelik Süresinde Rutin Değiştirilmeli Midir?

Hamilelik ilerledikçe köpeğinizin rutinleri ister istemez değişiklik gösterecektir. Çünkü hamilelik sürecinde karnın iç basıncı artacak ve annenin besin de dahil olmak üzere bütün ihtiyaçları değişecektir. Köpeğiniz genellikle öğün başına artan miktardan daha fazla ve daha küçük öğünlere ihtiyaç duyacaktır. Bu durum da yavruların sayısına ve annenin karın iç basıncının ne oranla değiştiğine bağlı değişecektir. Hamile köpeğinize aşırı egzersiz yaptırmamanız gerekmektedir. Aynı zamanda bu süreç içerisinde herhangi bir vajinal akıntısı olup olmadığını da kontrol etmek oldukça önemlidir. Eğer ki şüphelendiğiniz bir durum olursa veteriner hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz.

Hamile Köpeklerin Davranışları Nasıl Olur?

Hamile köpeklerin davranışları köpekten köpeğe göre değişiklik gösterecektir. Hamile köpeklerin davranışları öngörülmesi zor da olsa hamile olmayan köpeklere göre daha sevgi dolu, daha agresif ve yuvalarını oluşturmaya yönelik çeşitli davranışların varlığından söz edilebilir. Aynı zamanda hamile köpeklerde şu davranışlar da görülebilir:

  • Hamile köpeklerin odak sorunları olabilir.
  • Her zaman sakin olarak tanınan köpekler çok hareketli ve agresif, aşırı agresif olarak tanınan köpekler ise çok sakin olabilir.
  • Hamilelik sürecinin sonlarına yaklaştıkça huysuzlanma, kızgınlaşma ve sabırsız davranışlar görülebilir.
  • Köpekler, hamilelik dönemlerinde yuva olarak benimseyecekleri güvenli ortamlar bulmaya yönelik keşfe çıkacaklardır.
  • Köpeklerde hamilelik sürecinde görülen davranış değişiklikleri karşısında anlayışlı olunması gerekmektedir. Böylece köpeğinize hem fiziksel hem de psikolojik destek olarak yeni sürece adapte olmalarını kolaylaştırabilirsiniz.

Hamile Köpeklerin Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Hamile köpeklerin beslenmesi köpeğin ırkına, yaşına ve aktivite seviyesine göre üretilmiş olan çeşitli mamalar ile yapılmalıdır. Yaşamlarının bu döneminde sağlıklı ve dengeli beslenmeleri gerektiği için hamilelik döneminde, her zamankine kıyasla daha dikkatli bir diyet programı uygulanması önerilir. Hamile köpeklerin beslenmesi sırasında günlük olarak daha az kalori ve besine ihtiyaç duydukları bilgisi bir bakıma doğrudur. Kaliteli köpek mamaları kullanılması gerekmektedir. Hamileliğin yarısına gelindiği zaman günlük kalori alımı ise 2 katına çıkarılmalıdır.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Mutlu Olduğunu Nasıl Anlarız?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap