Yavru Köpeklerde Diş Çıkarma Dönemi Nasıldır?

Yavru Köpeklerde Diş Çıkarma Dönemi Nasıldır

Diş çıkaran yavru köpeklerin bakımı konusunda evcil hayvan sahiplerinin mutlaka bilgi sahibi olması gereken bazı konular vardır. Özellikle ilk defa evde yavru köpek bakan kişiler, diş çıkarma sürecinde ne yapmaları gerektiğini bilemeyebilir. Köpeklerde diş dökme ve diş çıkarma süreçleri fiziksel gelişimin en doğal aşamalarından biridir. Diş çıkarma sürecinde yavru köpekler bazı davranış değişiklikleri gösterebilir. Örneğin bu süreçte köpeklerde çeşitli objeleri ısırma ve çiğneme refleksinde artış görülür. Bunun gibi yavru köpeklerde diş çıkarma süreciyle ilgili evcil hayvan sahipleri tarafından bilinmesi gereken detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Yavru Köpeklerde Diş Dökülmesi

Yavru köpeklerin diş dökülmesi süreci fiziksel gelişim döneminde tamamen doğal bir aşamadır. Köpekler de tıpkı insanlar gibi dünyaya geldiklerinde dişsiz doğalar. Daha sonra anne sütü ile beslenen köpeklerde ilerleyen haftalarda süt dişleri çıkar. Bu süt dişleri belirli zaman sonra görevini tamamlar ve dökülerek yerine yetişkin dişler gelir. Özellikle ilk defa evde köpek besleyen kişiler bu süreçte epey tedirginlik yaşayabilirler. Ancak köpeklerin süt dişi çıkarıp sonra bu dişleri dökmesi son derece doğal bir süreçtir. Yavru köpeğinize diş dökme ve yetişkin diş çıkarma sürecinde beslenme ve diğer konularda yardımcı olarak onun daha sağlıklı bir fiziksel gelişim yaşamasını sağlayabilirsiniz.

Yavru Köpeklerde Diş Çıkarma Süreci

Yavru köpeklerde diş çıkarma dönemi genellikle 3 veya 3.5 aylık oldukları dönemde başlar. Ortalama 3 aylık olan yavru köpeklerde diş değişimi hızlı bir şekilde gelişir. Anne sütü ile beslenen yavru köpeklerin birkaç haftalık olmaya başladıktan sonra süt dişleri görülmeye başlar. Süt dişlerinin dökülüp yetişkin dişlerinin çıkması ise 3 aylık dönemden 8 aylık döneme kadar uzayabilir.

Köpekler diş çıkarma dönemlerinde çok aktif ve hareketli olurlar. Yavru köpeklerin çevrelerini merak edip araştırdıkları bu süreçte bir de diş dökme ve çıkarma döneminin etkileri görülebilir. Bu nedenle yavru köpekler sahibinin eli dahil pek çok objeyi ısırarak ağzında tutma eğilimi gösterir. Diş çıkarma döneminde olan yavru köpeklerin beslenmesinde dikkat edilmesi gereken önemli detaylar vardır.

Yavru Köpekler Diş Çıkarma Döneminde Neden Isırır?

Diş çıkaran yavru köpeklerin ısırması çok yaygın bir şekilde görülür. İlk defa köpek bakımını üstlenen kişiler bile yavru köpeklerinin ortalama 3-4 aylık olduktan sonra ısırma eğilimini hemen fark edebilirler. Yavru köpekler birkaç aylık olunca süt dişlerini döküp yetişkin dişleri çıkmaya başladığı için diş etlerinde kaşıntı oluşur. Diş çıkarma döneminde köpeklerin hem diş etleri hem de damağında oluşan kaşıntı, yavru köpeğin objeleri ısırmasına yol açar. Damakları kaşınan yavru köpekler sürekli bir şeyleri ısırarak kaşıntıyı gidermeye çalışır. Yavru köpeklerde diş çıkarma sürecinde bu tür ısırma davranışları normal olarak karşılanmalı ancak köpeğin insanları ve objeleri ısırmaya alıştırılmaması gerekir.

Isırma davranışı gösteren yavru köpekler daha saldırgan ve oyuncu bir tavır takınabilirler. Köpeğin damağında ve diş etlerinde meydana gelen kaşıntı hissi yavru köpeğin çeşitli objeleri ısırmaya yeltenmesine yol açar. Kaşıntının önüne geçmek için sahibinin elini bile ısırmaya kalkan yavru köpeklerin bu dönemde ısırmaya alıştırılmaması gerekir. Köpeklerde yeni çıkan yetişkin dişlerin neden olduğu kaşıntıyı gidermek için özel köpek bakım ekipmanları kullanılabilir. Örneğin yumuşak cisimler veya plastik kemikler yavru köpeklerin damaktaki kaşıntıyı gidermesi için kullanabilecekleri sağlıklı ve kullanışlı ürünlerdir.

Yavru Köpeklerde Diş Çıkarma Döneminde Beslenme

Diş çıkaran köpeklerin beslenmesi mutlaka uzman veterinerlerin tavsiye ettiği koşullara uygun olmalıdır. Diş çıkarma süreci her yavru köpekte 3 ila 8 aylık dönem arasında meydana gelen son derece doğal bir durumdur. Köpeklerde 12 aylık olduktan sonra bir daha diş değiştirme olayı görülmez. Köpeklerin diş çıkarma döneminde beslenmesine dikkat edilmeli ve buna uygun mamalar seçilmelidir. Köpeğin beslenmesinde uzun süre yumuşak gıdalar tercih edilmemelidir. Çünkü yaş mama gibi köpek mamaları uzun süre verildiğinde köpeğin diş sağlığını bozabilir. Devamlı yaş ve konserve mama ile beslenen köpeklerde diş taşı oluşumu görülmektedir.

Yavru köpeklerin diş çıkarma döneminde beslenmesinde pişirilmiş kemik verilmemesi tavsiye edilir. Kemikler henüz gelişme aşamasında olan köpek dişlerine göre sert yapıda olduğu için yavru köpeğin dişinde kırılma meydana getirebilir. Köpekler için alınan mamaların üzerinde diş sağlığı koşullarına uyumlu olup olmadığını gösteren detaylar bulunmalıdır. Yavru köpeklerin mamaları kaliteli ve zengin içeriğe sahip ürünlerden seçildiği zaman diş çıkarma süreci daha sağlıklı bir şekilde tamamlanır.

Yavru Köpeklerde Diş Sağlığı ve Diş Bakımı

Yavru köpeklerde diş bakımı yaparken haftada bir veya iki kez dişlerin fırçalanmasına özen gösterilmelidir. Yavru köpeklerde bu şekilde diş fırçalamayı alışkanlık haline getirirseniz, yetişkinlik döneminde de köpeğinizin bakımlarını sorun yaşamadan tamamlayabilirsiniz. Yaş mama tüketen köpeklerin dişlerinde taş veya plak oluşumu olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer yavru köpeğinizin ağız ve diş sağlığında olumsuz bir durumla karşılaşırsanız mutlaka en kısa sürede veteriner hekime başvurunuz. Yavru köpeklerde diş çıkarma sürecinde gerekli durumlarda veteriner muayenesini aksatmamanız gerekir.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerin Mide Bulantısı Rahatsızlığına Ne İyi Gelir?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap