Shih Tzu Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Shih Tzu Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Shih Tzu köpek ırkı, parlak ve yoğun tüyleri ile meşhur olan bir köpek cinsidir. Boyuna nazaran güçlü bir gövde yapısı bulunur. Dünyanın başka bölgelerinde Chrysanthemum Dog, Lhasa Lion Dog, ve Krizantem Köpeği olarak da bilinir. Sevimliliği ile bilinen Shih Tzu pek çok kişi için ideal bir kucak köpeğidir. Bu köpekler genel olarak iyi bir yürüyüş arkadaşı olur. Yüzünde her daim sevimli bir ifade bulunan Shih Tzu köpeği son derece cana yakın ve sıcak kanlıdır. Bu nedenle ev ve aile hayatına kolay bir şekilde adapte olur. Evcil hayvan olarak sahiplenen köpekler arasına üst sırasında alan bir köpek ırkıdır.

Shih Tzu’nun Karakteri Nasıldır?

Shih Tzu’nun karakteri sempatik olmasıyla beraber asil yapısıyla bilinir. Hayat dolu ve neşeli yapısı ile dikkat çeken Shih Tzu son derece samimidir. Tehlike hissetmediği müddetçe sıcakkanlı yapısını her yerde gösterir. Bu nedenle eğlenme ve oyun oynamak gibi aktivitelerde bulunmaya bayılan köpek cinsleri arasında yer alır. Küçük yaştaki bireylerle de iyi anlaştığı için çocuklu aileler tarafından oldukça fazla sayıda tercih edilir. Yine de küçük yaştaki çocuklarla oyun oynarken istemeden birbirlerine zarar verme eğilimleri bulunduğu için bir yetişkin gözetiminde olması her iki tarafın da yararına olur.

Süs köpeği olan Shih Tzu pek çok kişi tarafından kucak köpeği olma özelliğe nedeniyle tercih edilir. Bu nedenle gün içinde istediği zaman sahibinin kucağında oturmak ister. Sahibi tarafından ilgi ve sevgi görme ihtiyacı duyar. Miskin bir yapısı bulunan Shih Tzu cinsi köpeklerin koruma ya da avcılık gibi yan özellikleri yoktur. Aktif bir yaşam tarzı bulunmaz. Buna rağmen enerjik bir yapıya sahip olduğu için yüksek bir egzersiz ihtiyacı bulunur. Yüksek enerjisine tezat olacak şekilde gün içinde miskin bir tavır da sergileyebilir. Bu yanını bastırmak sahibinin yapacağı telkin ve teşvikler ile giderilebilir.

Shih Tzu Köpek Irkı Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Shih Tzu’nun bakımı her gün düzenli olarak fırçalama ya da taranmaya dayanır. Bunun nedeni Shih Tzu cinsi köpeklerde yoğun ve uzun tüyler olmasıdır. Shih Tzu’nun taranma işlemi için esnek dişli yüksek kaliteli bir tel fırça kullanmak gerekir. Tarama işlemini yaparken bu telin cilde ulaşması önemli bir konudur. Günlük tarama işleminin Shih Tzu üzerindeki etkisi tüy dökülmesinin azalması, ciltteki yağlanmanın eşit bir şekilde dağılması ve masaj ihtiyacının yerine getirilmesi şeklindedir. Cildinin yanı sıra göz ve bıyık bölgelerinin de taraması düzenli olarak yapıldıktan sonra nemli bez ile silinmelidir.

Bir yaşına giren Shih Tzu daha yoğun bir şekilde tüy dökmeye başlar. Bu tüy dökme dönemi ile birlikte Shih Tzu tüyleri baştan aşağı değişir. 3 hafta kadar devam eden bu sürecin sonunda kürk değişmiş olur. Bu dönemi atlattıktan sonra tüy dökülme hızı önemli ölçüde azalır. Bu sayede Shih Tzu bakımı da kolaylaşmış olur. Göz önüne düşen tüyleri gözleri tahriş etmemesi için belirli bir miktarda tıraş etmek ya da toplamak tercih edilebilir. Düzenli olarak bakım ve temizliği yapılmayan Shih Tzu cinsi köpekler için tüylerde dolan, matlaşma ve kirlenme sorunu baş gösterir. Bu nedenle banyo yapılmalıdır.

Shih Tzu Nasıl Beslenir?

Shih Tzu’nun beslenmesi yüksek kaliteli mamalar ile beraber veterinere danışmak şartıyla ev yemeği ile sağlanabilir. Yemek seçen Shih Tzu’nun öğünlerini sağlarken yüksek besin değeri, vitamin ve mineral bulunmasına dikkat edilmelidir. Küçük bir ırk olan Shih Tzu miskinliği sevdiği için kilo alma yatkınlığı bulunur. Öğün verirken bunu göz önünde bulundurmak köpeğin çeşitli sağlık sorunları ile yüz yüze gelmesini önlemede yardımcı olur. Öğünlerin miktarını ayarlamak önemlidir. Shih Tzu için Royal Canin, Proplan, Acana, Hills, N&D, Gimcat, Brit, Purina, Felix ve Brit Care markaları önerilir.

Shih Tzu Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?

Shih Tzu’nun ırkı gizemlidir. Çin ile özdeşleştirilen Shih Tzu’nun geçmişi soru işaretleri ile doludur. En eski 14 köpek ırkından biri olduğu belirtilen Shih Tzu, Budizm ile ilişkili olduğu için bazı bölgelerde kutsal olarak kabul edilmiştir. Bazı kaynaklar soyunun Milattan Önce 8000’e kadar uzandığını iddia eder. Yaygın görüş ise ilk olarak 17. yüzyıl başlarında göründüğünü söyler. Bu tarih içinde Tibet’te yer alan köpeklerin Çin kraliyet ailesine hediye olarak verilmesi Shih Tzu ırkının temelini atmıştır. Bu köpeklerin Lhasa Apso ve Pekingese ırklarıyla melezlenmesi Shih Tzu’yu meydana getirmiştir.

Shih Tzu Eğitimi Nasıl Verilir?

Shih Tzu’nun eğitimi oldukça kolay bir süreçtir. Bunun nedeni Shih Tzu köpeklerinin sahibi ile yoğun bir bağ kurmasıdır. Küçük olan yapısı nedeniyle hassas olan Shih Tzu’nun eğitim sürecinde dikkatli olmak gerekir. Yüksek bir noktadan atlamak ya da sert bir zeminde hareket yapmak sağlığı için zararlı olabilir. Miskinliği sevdiği için bazen verilen komutları yerine getirmek istemeyebilir. Çalışması neşe ve eğlence dolu olan bu köpeklere patronun kim olduğunu hatırlatmak eğitimin aksamasını önler. Eğitim sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için ödül vererek motive olmasını sağlamak mümkündür.

Safkan Shih Tzu Nasıl Anlaşılır?

Shih Tzu’nun safkan olup olmadığı kendine has tüy yapısı nedeniyle çok kolaydır. Ufak tefek bir yapıya sahip olan Shih Tzu’nun uzun ve gösterişli bir tüy yapısı bulunur. Gür ve uzun tüy yapısı ile tanınsa da bazı Shih Tzu türleri kısa tüylü olabilir. İpeksi bir yapısı bulunan tüyleri ağırlıklı olarak beyaz olsa da siyah, kırmızı ve karaciğer gibi ara renkler de mevcuttur. Minyatür bir ırk olmasına rağmen sağlam ve güçlü bir vücut yapısı bulunur.

Shih Tzu Ne Kadar Yaşar?

Shih Tzu köpek ırkı ömrü 10 ile 18 yıl arasında değişir. Hassas bir yapısı olması nedeniyle ne kadar iyi bakılırsa Shi Tzu köpeklerinin uzun ömürlü olması o derece yüksek olur.

Ayrıca Bakınız: Morkie Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap