Köpeklerde Kilo Kaybı Neden Olur?

Köpeklerde Kilo Kaybı Neden Olur?

Köpeklerin kilo kaybetmesi yaşlarına, ırklarına, cinsiyetlerine, kısır olup olmamalarına, sağlık durumlarına bağlı olarak mümkün olabilmektedir. Köpeklerde kilo kaybı akut olarak gelişti ise ciddi bir bozukluğa işaret edebilmektedir. Akut olarak gerçekleşen kilo kayıplarında kronik durumlara ek olarak farklı sorunlar da bulunmaktadır. Sorunların net olarak anlaşılabilmesi için köpeğin en yakın zamanda veteriner hekime muayene olması gerekmektedir.

Köpekte bir kilo kaybı var ise diyetin kalori cinsinden alımı hesap edilmelidir. Lezzetin ve mama bileşenlerinin köpek ihtiyacı için yeterli olması, köpeklerin yeteri kadar besine erişebilmesini sağlayacaktır. Bu da köpeklerin olması gereken kiloda kalabilmesi için önemlidir. Aktif sağlıklı bir köpek için aşağıdaki formül kullanılabilmektedir:

[(30* kg olarak ağırlık) artı 70]* 1,2 kcal

Yukarda yer alan hesap büyüyen köpeklerde, hamile köpeklerde ya da metabolizması çok hızlı bir şekilde çalışan kişilerde iki katına çıkabilmektedir. Köpeğinizi besin değerleri yüksek olan bir mama ile besler iseniz köpeğinizi formda tutabilirsiniz.

İştahsızlık Sonucu Köpeklerde Kilo Kaybı

Köpeklerin iştah kaybı sonucu zayıflaması sık görülen bir durumdur. İştahsızlık pek çok hastalık durumunda ortaya çıkan bir semptomdur. İştahsızlık nedeni ile tüm canlıların metabolizması yavaşlamakta ve savunma sistemleri güçsüzleşebilmektedir.

Yalnızca köpeklerde değil kedi ve diğer canlılarda da sık görülen bu sorun genel olarak köpeklerin yediği mama miktarının farkında olunarak aşılabilmektedir. Eğer ki tüketilen mama miktarı düşer ise köpeklerin aldıkları besinler onlar için yeterli gelmiyor olabilir.

Bazı durumlarda köpekler iştah kaybı yaşamamalarına rağmen yutma, çiğneme ya da kavrama gibi anomalilikler yaşayabilmektedir. Gerek yutma gerekse de kavrama sorunu yaşayan aç görünebilmektedir. Bu köpekler yiyecekleri düzgün şekilde alamamaktadır. Yeme sırasında ağrı belirtileri ortaya çıkabilmektedir. Yiyecekler iştahsız köpeklerin ağızlarından düşebilmektedir. Bu sorun yutak bozuklukları ile de ilişkilendirilebilmektedir. Ağızda yer alan sorunlar genel olarak şu maddelerden kaynaklanmaktadır:

  • İltihap
  • Yabancı cisim
  • Ülserasyon
  • Diş sorunları
  • Neoplazma.

Disfaji Sonucu Köpeklerde Kilo Kaybı

Yutma güçlüğü nedeni ile kilo verme yutkunurken acı çekme davranışı ile paralel izlenebilmektedir. Yutkunmanın olmaması durumunda canlıların gerek ağzından gerekse de burnundan yiyecekler geri gelebilmektedir. Köpeklerde kilo kaybı gibi bir soruna yol açan disfaji şu nedenler ile ortaya çıkabilmektedir:

  • Hayvanın damak kısmında meydana gelen anomalilikler
  • Nadiren de olsa nörolojik bozulmalar
  • Enflemasyon
  • Yabancı cisimler
  • Travma durumu
  • Kanser
  • Dil veya yutağın lokal bozulması

Köpeklerde Kilo Kaybında Enflamasyon

Enflamasyon nedeni ile kilo verme dudaklarda, diş etleri ya da dilde meydana gelen sorunlar anlamına gelmektedir. Enflamasyon sonucu bölgesel bazda bir hastalık oluşabilmekte ve bu hastalıklar bir araya gelerek sistemik sorunlara dönüşebilmektedir.  Bölgesel bazda hastalıklar şunlardan kaynaklı olabilmektedir:

  • Tümör
  • Diş sorunu
  • Sert damağa sıkışan yabancı cisim
  • Bitkisel ya da kimyasal yapılı tahriş edici maddeler

Parazitlerin Köpeklerde Kilo Kaybına Neden Olması

Parazitlerin kilo kaybı oluşturması sık görülen bir durumdur. Özellikle bağırsak parazitleri ve kalp kurdu kilo kayıplarına neden olabilmektedir. Köpeklere bu gibi bir durum oluşmaması için bazı parazit ilaçları uygulanmaktadır. Köpeklerde dikkat edilmesi gereken enfeksiyonlar aşağıdaki belirtiler ile kendini göstermektir:

  • Kilo kayıpları
  • Kalıcı olarak ya da aralıklar ile kusmalar
  • Artan gaz
  • İştahta azalma
  • Dışkının yumuşaması
  • Diyare

Veteriner hekim bağırsak parazitlerini teşhis etmek amacı ile ilk aşamada dışkı muayenesi yapmaktadır. Yumurta ya da diğer parazitlerin teşhisinde parazit türüne bağlı muayene yapılmaktadır. Bağırsak parazit tedavisinde genel olarak geniş bir spektrumdan yararlanılmaktadır. Bu yönde geliştirilen ilaçlar enfeksiyonun yeniden durdurulması için işe yaramaktadır.

Köpeklerde kilo kaybı nedeni bağırsak parazitleri ise köpekler yemek yeseler de kilo alamamaktadır. Böyle bir durumda köpeğe düzenli olarak dış parazit ilacı yaptırmak gerekmektedir.

Bağırsak parazitlerinin dışında kan parazitleri de köpeklere ciddi zarar verebilmektedir. Bu parazitlerden korunabilmek için düzenli olarak yapılan dış parazit ilaçlarından yararlanılabilmektedir.

Kanser Nedeni ile Kilo Verme

Kanserin köpekleri zayıflatması da sık görülen zayıflama durumlarından biridir. Bu anlamda pek çok farklı kanser türü vardır. Kanser türleri yaşlı köpeklerde daha yaygın olarak görülmektedir. Kötü huylu kanserler yaşamı tehdit edebilmektedir.

Köpeklerde oluşan kötü huylu kanserler lenflere ya da kemiklere zarar verebilmektedir. Tümör oluşumuna bağlı lokal ya da genel kilo kayıpları, metabolizma üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Oluşan rahatsızlıklar köpeğin iştah seviyesini düşürmekte ve immun sistemini çökertmektedir. Oral melanom benzeri köpek kanserlerinde köpeklerin yutma ve yemede güçlük çektiği gözlenmiştir.

Böbrek ve Kalp Hastalıkları Sonucu Köpeklerde Kilo Verme

Hasta olan köpeklerin kilo vermesi bazı durumlarda böbreklerden bazı durumlarda ise kalpten kaynaklı olabilmektedir. Böbrek hastalığı olan köpekler akut olarak değil yavaş yavaş kilo vermektedir. Kilo kayıpları, hastalığın kronik formları ile belirlenebilmektedir. Eğer ki evcil hayvanın kilo verdiği fark edilir ise zaman içerisinde kusma ve iştah kesilmesi oluşabilmektedir. Dehidrasyon da hastalıklarda sık görülen belirtiler arasındadır. Tipik olarak kasların ve yağların etkilenmesi, köpeklerin kilo vermesine neden olacaktır.

Köpeklerde kilo kaybı kalp hastalığına sahip köpeklerde de yaygın belirtiler arasındadır. Vücut içerisinde biriken sıvılar köpeğin daha çok yemesine rağmen daha hızlı kilo vermesine neden olacaktır. Az miktarda oluşan ancak beklenmeyen kilo kayıplarında panik yapılmamalı, durum devam eder ise veteriner hekime danışılmalıdır.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kabız Niçin Olur?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap