Köpeklerin Adet Dönemi Ne Zamandır?

Köpeklerin Adet Dönemi Ne Zamandır?

Köpeklerin adet olma zamanı köpek ırkları arasında farklılık göstermekte olan bir durumdur. Regl döngüsü, tüm memeleri hayvanlarda görüldüğü gibi köpeklerde de görülmekte olan doğal bir süreçtir. Yetişkinliğe adım atan dişi köpekler, yumurtaları döllenmediği zaman bu yumurtaları yumuşak dokular ve kan şeklinde dışarıya atarlar. Köpeklerde insanlarda olduğu gibi menstrüasyon döngüsü yerine östrus döngüsü meydana gelir. Bu döngü kendi içinde dört farklı evreye ayrılır. Her bir evre farklı uzunlukta sürer.

Köpeklerin adet dönemi genel olarak 6-8 ay arasında gerçekleşir. Bu durum köpek ırklarına, köpeklerin büyüklük durumuna ve çevresel etkilere göre değişiklik gösterir. Çok büyük köpeklerin adet görme dönemi 18 ile 24 aya kadar uzayabilir. Kızgınlık dönemi ortalama olarak 6 aylıkken görülür. çiftleştirilecek olan köpeklerin sağlıklı bir hamilelik süreci yaşaması için en az ikinci östrus döngüsünün sonuna kadar beklenmelidir. Bunun sebebi yumurtaların istenen olgunluğa erişmiş olmama ihtimalidir.

Köpeklerde Görülen Adet Süreçleri Nelerdir?

Köpeklerde adet süreçleri insanların adet süreçlerinden çok daha farklı bir şekilde gelişir. Bütün memeli canlıların adet görme şekilleri farklıdır. Bunun sonucu bütün memelerin ırksal olarak farklı özelliklere sahip olmasıdır. Köpeklerde görülen adet süreçleri sırası ile şu şekildedir:

  • Proöstrüs: Proöstrüs döneminde köpekler üzerinde gözle görülebilmekte olan değişiklikler meydana gelir. Proöstrüs dönemi ‘kızgınlık dönemi’ olarak da adlandırılır. Bu dönem 27 güne kadar sürebilir; ancak ortalama olarak 9 gün sürer. Proöstrüs dönem aynı zamanda erkek köpeklerin, dişi köpeklerin çekimine kapıldığı dönemdir. Bu dönemde östrojen en yüksek seviyededir. Vulva kabarmaya başlar ve kanlı akıntı meydana gelir. Bu dönemde köpeklerin kişiliklerinde de değişiklikler meydana gelir. Proöstrüs döneminde dişi köpekler erkek köpekleri kabul etmezler, onlara karşı saldırgan tavırlar gösterirler.
  • Östrüs: Östrus dönemi, dişi köpeklerin erkek köpekleri kabul etmeye başladığı dönem olarak bilinir. Östrüs dönemi de Proöstrüs dönemi gibi ortalama 9 gün sürer. Östrüs döneminde dişi köpekler üremeye hazır hale gelirler. Vulva genişler ve yumuşar. Kanlı akıntı oldukça azalır ya da tamamen ortadan kalkar. Bu dönemde östrojen seviyeleri düşer ve progesteron seviyelerinde artış gözlemlenir. Köpek türleri ortalama olarak yılda iki defa östrüs dönemine girerler.
  • Diöstrüs: Diöstrüs dönemi, dişi köpeklerin erkek köpeklere karşı ilgilerini kaybettiği dönemdir. Bu dönem yaklaşık olarak 2 ay sürer. Bu dönemde hamile olmayan köpeklerde yalancı gebelik durumu meydana gelebilir. Bu durum sonucunda köpekler hamile olmasa da hamilelik belirtileri gösterirler. Yalancı gebelik dönemi sonrasında iştah ve kilo seviyesinde artış gözlemlenir.
  • Anestrüs: Anestrüs dönemi, ırktan ırka göre değişiklik gösterse de ortalama olarak 5 aylık bir süreçtir. Anestrüs döneminde vulva normal boyuttadır ve akıntı gözlemlenmez. Vücut bu dönemde rahmi bir sonraki hamileliğe hazırlar, kendini yeniler.

Köpeklerin Regl Dönemlerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Köpeklerin regl zamanında dikkat edilmesi gereken bazı önemli durumlardan bahsetmek mümkündür. Regl dönemi insanlardaki gibi köpekleri de ciddi anlamda etkiler. Kanama süreci boyunca köpeklerin de karınları ağrıyabilir ve psikolojileri bu anlam veremedikleri süreçten olumsuz şekilde etkilenebilir. Bundan dolayı köpeğe sabırlı, şefkatli ve anlayışlı bir şekilde yaklaşmak önemlidir. Regl dönemlerinde köpekler rutin hayatlarını sürdürmeye devam etmek istemezler. Yürüyüşe çıkmak, oyun oynamak onlara cazip gelmeyebilir. Bu durumlarda köpekleri zorlamamak en sağlıklı seçenek olacaktır. Köpeğin yalnız kalma isteğine saygı göstermek gerekir; ancak onu tamamen yalnız bırakmak da iyi değildir. Köpeğe daima şefkatli ve sabırlı davranmak çok önemli bir durumdur.

Köpek Pedi Nedir?

Köpeklerin regl dönemlerinde kullanılan ped , yaklaşık olarak 21 gün süren regl döngüsünde meydana gelen kanamanın etrafa bulaşmasını engellemeye yarar. Köpeklerin regl olduğunu anlamak için kan damlalarını takip etmek yeterli olacaktır. Köpekler regl olduğu süreçte ped kullanmak yeterli bir durumdur. Onların genital bölgelerini temizlemeye kalkışmak yanlış bir davranıştır; çünkü regl dönemindeki köpeklerin genital bölgeleri her zamankine göre çok daha hassas bir durumda olur. Köpekler regl dönemlerinde genital bölgelerini yalayarak temizlerler. Köpek pedleri, köpeklerin adet dönemi için kurtarıcı özelliğe sahiptir.

Köpekler Kaç Ayda Bir Regl Olurlar?

Köpeklerin regl olma sıklıkları geçirdikleri diğer süreçlerin süreleri ile ilişkili olarak şekillenir. Köpeklerin regl olma sıklıkları genel olarak 6 ya da 7 ayda bir kez olmak üzere gerçekleşir; ancak bu durum köpeklerin ırklarına, çevresel koşullara, köpeklerin büyüklüklerine göre değişiklik göstermesi muhtemel bir durumdur. Köpekler Proöstrüs, Östrüs, Diöstrüs ve Anestrüs olmak üzere 4 çeşit adet süreci geçirirler. Bu süreçlerin sürelerinde meydana gelen farklılıklar köpeklerin adet olma sıklıklarını belirlemekte en etkili olan faktördür.

Köpekler Regl Döneminden Kaç Gün Sonra Çiftleşebilir?

Köpeklerin reglden sonra çiftleşmesi için ilk regl kanamasından sonra yaklaşık 10 gün geçmesi gerekir. Regl esnasında köpeklerde meydana gelen hormonal değişiklikler nedeni ile dişi köpekler erkek köpekleri reddetme eğiliminde olurlar. Dişi köpeklerin, regl döneminden sonra çiftleşmeye hazır olması için ortalama olarak 10 gün geçmesi gerekir.

Köpeklerde Regl Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerin regl belirtileri çok çeşitlidir. Köpekler regl kanaması görmeden önce bazı davranış değişikliklerinde bulunurlar. Köpek sahipleri bu durumları dikkate alarak köpeği regl dönemine hazırlamalıdır. Köpeklerin adet dönemi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Köpeğin genital bölgesini çok sık yalaması,
  • Köpeğin çok fazla su içmesi,
  • Köpeklerin vajinalarının şişmesi ve renk değişmesi,
  • Köpeklerin göğüs uçlarının belirginleşmesi,
  • Köpeklerin çiş yapma sıklıklarının artması.

Ayrıca Bakınız: Köpekler Grip, Nezle Olur Mu?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap