Köpeklerde Siğil Nedenleri ve Tedavisi

Köpeklerde siğil nedenleri, yaşayabileceği pek çok olası deri hastalığından biri olan siğiller, oldukça yaygın görülmektedir. Çok yaygın olsa da genelde ciddi sağlık sorunlarına neden olmaz. Çoğu zaman kendi kendine iyileşir. Tıbbi olarak, papilloma virüsünün sebep olduğu epitel dokunun normalden aşırı şekilde büyümesidir. Herhangi bir ırk ya da koşuldaki köpeklerde meydana gelebilir. Genellikle yaşlı veya genç ya da bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklara sahip köpeklerde daha sık görülmektedir.
Köpek sahiplenme kararı ile birlikte dostunuzun size gelmeden önce herhangi bir virüse maruz kalıp kalmadığını bilemezsiniz. Özellikle yavru köpek sahiplenme düşüncesinde iseniz bağışıklık sistemleri gelişmediği için siğil geliştirmeye daha yatkın olacaktır. 

Köpeklerde Siğil Nedenleri

Köpek sahiplenme ile birlikte köpeğinizin yaşayabileceği deri hastalıkları hakkında gerekli bilgiye sahip olmalısınız. Köpekler sadece bir virüse maruz kaldığı zaman siğil ortaya çıkar. Bir hayvan enfekte olduğu zaman siğilleri varsa, virüsü bir köpekle temas ederek ya da oyuncak ve yatak gibi alanlara dokunarak bulaştırabilir. Aynı zamanda bir siğil geliştirmeden önce derisinde bulaşıcı partiküller bulunan köpekler de olabilir. Partiküller siğilden ayrıldığı zaman, diğer epitel dokuya geçer ve virüs çoğalır. Yeni doku üzerinde virüs yeni bir siğilin meydana gelmesine neden olur. Siğil bulaşıcı partiküllere sahip olduğu için yeniden döngü başlar.

Her siğil bir köpekte enfeksiyona sebep olabilir. Fakat aynı köpekte farklı alanlarda da enfeksiyona sebep olabilir. Bu durum, genellikle siğillerin izole olmamasından kaynaklanır. Köpeğiniz siğil çıkardığı zaman, vücudunun çeşitli alanlarında görebilirsiniz.

Köpeklerde Siğil Belirtileri

Köpeklerde siğiller, ağız papillomlar, genital papillomlar, deri papillomlar, göz kapağı papillomlar ve fibropapillomlar şeklinde olarak görülebilir. Siğiller her yaştan ve ırktan köpeğe bulaşabilir. Fakat bağışıklığı baskılanmış, genç ve diğer köpeklerle sürekli teması olan köpeklerde daha sık görülmektedir. Ayrıca Pug ve Cocker Spaniels gibi bazı köpek ırklarında da daha yaygın görülebilir.

Siğiller genellikle iltihap görülür ama pullu, düz ya da içe doğru büyüyen kitleler halinde de olabilirler. Yaraya neden olarak kanayabilir. İçe doğru büyüyen siğiller, özellikle ayakta ise ağrıya sebep olabilir. Köpeklerde daha çok ayak ve çevresinde ya da ağız boşluğunda görüldüğü bilinmektedir. Veteriner hekim fizik muayene ile siğilleri teşhis edebilir.

Köpeklerde Siğil Tedavisi

Köpeklerin bağışıklık sistemi yaralanma durumunda devreye girer. Bu nedenle siğiller genellikle kendini sınırlamaktadır. Köpeğin savunması virüsle savaştığı sırada siğiller ortadan kalkabilir. Fakat bazen lezyonlar gerileme yapmaz. Bu durumda ise veteriner hekiminiz cerrahi rezeksiyon tavsiye edebilir. Veteriner hekiminiz cerrahi müdahaleyi yalnızca siğiller göz kısmında ya da hassas bir bölgede ise önerir.

Aynı zamanda siğiller köpeğinizin yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa da ameliyat tavsiye edebilir. Köpeklerde siğil tedavisi, lezyonlar yüzeysel olduğu için basit bir prosedürde ilerler. Önemli bir ameliyat olmadığı için iyileşme de kısa sürer. Kötü huylu olmamaları ve ciddi sorunlara yol açmadığı halde olası yan etkileri önlemek için veteriner hekim muayenesi gerekli görülmektedir.

Köpeklerde Siğillerin Yayılmasını Önlemek

Köpeğinizde siğil oluşumunu engellemek adına alabileceğiniz birkaç önlem vardır. İlk olarak, siğilleri olduğunu fark ettiğiniz diğer köpeklerle temas etmesine ya da oyun oynamasına izin vermemelisiniz. Köpeğinizin cildinde yaralar ve kızarıklık varsa ya da bağışıklık sistemi zayıfsa, diğer köpeklerin olduğu park ve ormanlara götürmemeye özen göstermelisiniz.

Tüm uğraşlarınıza rağmen köpeğinizde siğil oluşursa, bütün siğiller tamamen yok olana kadar diğer köpeklerden uzak kalmasını sağlamalısınız. Köpeğinizin ülserasyona, iltihaplanmaya, kanamaya ve enfeksiyona neden olan siğillerin kaşınmasını, sürtmesini, ısırmasını ya da yalamasını önlemelisiniz. Herhangi bir açık yara her zaman temiz tutulmalıdır. Bu nedenle köpeğinize yakalık takmayı deneyebilirsiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap