- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Utangaç köpeklere nasıl yaklaşılmalı? Bazı köpekler, utangaç görünür. Başları aşağıda, kulakları aşağı sarkık düz tutarak, endişeli bir bakışla kaşlarını çatarak ve gözleri kapalı yaklaşan ince davranışlar gösterir. Utangaç köpeklerin ağızlarını sıkarak sürekli dudaklarını yalarlar. Kuyrukları aşağıda ya da yavaşça sağa sola sallanır. Bazen sokakta karşılaştığımız köpeklere yaklaşıp onları sevmek isteriz.
Köpeğe yaklaştığımızda bizden korkup kaçar. Bu davranışlarının altında pek çok şey vardır. Sokak hayatında köpeklerin başına her gün başka bir şey gelir. İnsanları ve diğer hayvanların saldırısına maruz kalırlar. Bu yazımızda utangaç köpeklere nasıl yaklaşacağınızı, köpeklere güven kazandırmanız için sizlere yardımcı olacağız.
Korkan ve Utangaç Köpeklere Nasıl Yaklaşılmalı
Bazı köpekler için korku daha belirgin. Çünkü saklanacak, kaçacak veya yerinde hareketsiz kalacaktır. Bu köpekler göz temasından kaçınırlar ve titreyebilirler. Bir köpeğin korkmuş olduğunu anlamak için kuyrukları kıvrılmıştır. Kulakları geriye doğru yatık, göz bebekleri büyür, vücutları gergin ve hareketsiz olup ağızlarını da sıkı kapalı tutarlar. Köşeye sıkıştırıldığında, bu köpekler kaçmak ve havlamak, hücum etmek, hamle yapmak, çatlamak veya ısırmak için kırılabilir. Bu davranışlar genellikle saldırganlık olarak yanlış anlaşılır.
Köpeklerin Korktuğunu Gösteren İşaretler
Travmalara maruz kalan köpekler tehlikeli bir sinyal aldıklarında paniklerler. En ufak ses, yabancı kişilere karşı kendilerini korumak için agresiftirler. Bazı köpekler korktuklarında sergilediği diğer davranışlar:
- Depresif ve ilgisiz ruh hali,
- Sık sık titremeler,
- Hırıltılı, sızlama veya havlama,
- Kuyruğunu arka patileri arasına sıkıştırma,
- Sürekli dudaklarını yalar,
- Kulak düzleşir,
- Kuytu köşeye kaçmak,
- Göz temasından kaçar,
- Sırtındaki tüylerini kabartırlar,
- Saldırgan ve yıkıcı davranışlar,
- Aşırı havlama,
- Nefes nefese kalma,
- Aşırı salya akıtır
Yukarıdaki işaretler korkmuş köpeğe ait davranışlardır. Köpeğin korktuğunu anlamak için bu belirtilere dikkat edin. Köpeğinizin korkularına neden olan her neyse onu etkileşime girmeye zorlamayın. Örneğin eve gelen yabancıya karşı havlıyor ve ondan saklanıyorsa köpeğinizi sakinleştirerek ortamdan uzaklaştırın. Köpeğiniz size rahatsız olduğunun sinyalini verdiği halde onu zorlarsanız ısıma, saldırmasına yol açarsınız.
Utangaç ve Korkan Köpekler İçin Yapmanı Gerekenler
Köpekler pozitif çağrışımdan öğrenirler. Utanan ve korkan köpeğe güven kazandırmak için korktuğu duruma daha az maruz kalması ve yavaş yavaş o şeyin korkulacak bir şey olmadığını göstermek için pozitif eğitim vermelisiniz. Örneğin bunu yaparken en sevdiği ödül maması ile pekiştirin. Böylece korktuğu şeye karşı koşullandırma ve duyarsızlaştırılır.
Güvenli Barınak Sağlayın
Köpeğin kendini daha güvende hissetmek için yatak altlarına, dolaba ya da varsa kulübesine kaçar. Bu alanlar sessiz sakin ve herkesten uzak olduğu için köpeğin kaçtığı bu yerlerde rahat olduğuna emin olmalısınız. Köpeğinizin konforlu alanda yatması için ona ayak altında olmayan, sakin bir bölge hazırlayın. Sonra bu bölgeye alışması için ödül mamaları ile teşvik edin.
Ceza Vermekten Kaçının
Korkan köpekler anormal davranışlarda bulunduğu için evi dağıtabilirler. Eğer korkan köpeğe kızarsanız sert bir şekilde davranırsanız köpeğiniz daha çok agresifleşir. Gece boyunca inleyen köpeğinizi artık susması için kızmanız durumunda köpek sizden de uzaklaşır.
Yiyecek Dağıtımı ve Yapboz Oyuncakları
Köpeklere güven sağlamanın en eğlenceli yolu oyuncaklardır. Oyun oynama köpeğin kendine olan güvenini geliştirir. Köpeğin sevdiği bir mamayı bulmaca oyunuyla bulmasını sağlayın. Böylece köpeğiniz mamayı bulduğu için hem de lezzetli yiyeceği mideye indirmenin mutluluğunu yaşar.
Köpeğin Sosyalleşmesini Sağlayın
Bir köpeğin kendine güvenmesi için çevresiyle ilişkili olmalıdır. Özellikle yavru köpekler dış dünyaya karşı oldukça yabancıdır. Her şey onlara çok büyük gelir. Hareket eden cisimlerden ve yüksek seslerden kaçarlar. Yavru köpeklerin korkmaması için yeni deneyimlere maruz bırakmalıdır. Köpekler sosyalleşme döneminde nelerin iyi nelerin kötü olduğunu öğrenirler. Böylece yetişkin olduklarında sahibine ve kendilerine olan güvenlerinde büyük bir fark olur.
Köpeklerin İnsanlarla Etkileşimi
Köpeğinize onu sevmek için yabancı bir insan yaklaşırsa ve onun tanışmaya hazır olmadığını düşünüyorsanız, hayır demelisiniz. Böylece köpekle diğer kişinin arasına girerek etkileşimi önlemiş olacaksınız.
Köpeklerin Yabancı insanlara alışması için:
Köpeğin insanlara alışması için zaman tanıyın. Kendi kendine uyum sağlayan köpeklerin insanlara daha güvenli yaklaşması daha olasıdır. İlk başta doğrudan göz temasından kaçının. Doğrudan göz teması, bir köpek için korkutucu veya tehdit edici olabilir. Bunun yerine çömelerek göz teması kurulması gerekir.
Köpeklerin seviyesine yaklaşmak için biraz çömelmeniz daha iyi olacaktır. Güvenli etkileşim sağlanması için mesafeyi azaltıp ödül mamaları verin. Köpekler direk başlarından okşanmaktan hoşlanmazlar. Çenelerinden ve göğsünden okşanmaktan keyif alırlar.
Köpeğinizi yavruluk dönemlerinden itibaren köpek parklarına, halka açık yerlere götürerek kalabalık ortamlara alıştırın.
Diğer Köpeklerle Etkileşim İçin İpuçları
Köpeğiniz diğer köpeklere karşı utangaç ya da korkak davranışlarda bulunuyorsa etkileşime girmeleri için zorlamayın. Yürüyüşe çıktığınızda köpeklerle karşılamamanız zordur. Yürüyüş esnasında gördüğü köpeklere karşı agresif hareketlerde bulunuyorsa tasma ile dolaştırmalısınız.