- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeğim neden titriyor? Köpek titremesi altında çeşitli sebepler vardır. Özellikle köpek titrediği sırada kusma, endişelenme, üşüme ve ishal durumları da gözlemleniyorsa vakit kaybeden veteriner hekiminizi aramalısınız. Heyecandan titreyen bir köpek uyurken de aynı şekilde titreyebilir. Köpeklerin uyurken titremesi çok yaygındır. Pek çok köpek sahibi de bu konuda endişelenmektedir. Uyuyan köpeklerin titremesi her zaman tehlikeli değildir. Titremenin uzaması ve gittikçe şiddetleniyorsa durum ciddi bir hal almaya başlar. Köpekler neden titrer? Köpeklerin titreme nedenlerine daha yakından bakalım… Köpeğim uyurken titriyor diyorsanız da yazımızı okumaya devam etmelisiniz.
Köpeğim Neden Titriyor: Anormal Davranış Sorunları
Köpekler bazen heyecanlandıklarında ve aşırı duygusal oldukları zaman titrerler. Bunun sebebi ise yaşadıkları korku, sevinç içeren pozitif ya da negatif durumlara verdikleri tepkilerdir. İyi ya da kötü bir duyguyu yoğun bir şekilde yaşadıklarında hormonların salınımı artacağı için vücut titremesi ile tepki verecektir.
Köpeğin Heyecanlanması
Oyun esnasında, uzun süre görmediği sevdiği insanı gördüğünde, en sevdiği atıştırmalığın ona verileceği zaman ya da yürüyüş sırasında aniden titremeler yaşarlar. Heyecanlanma, yavru ve ergenlik döneminde olan köpeklerde sıkça görülür. Köpeğin heyecanı kısa süreceği için sonrasında titremesi de duracaktır. Bazı köpeklerde kalp sorunu olacağı için köpeğin aniden heyecanlanmasını sınırlamalısınız.
Köpeklerde Endişe ve Kaygılı Ruh Hali
Korkmuş bir köpek kendisini güvende görmediğinde titremeye başlayacaktır. Vücutta salgılanan adrenalin duygusu aşırı derece salgılanacağı için kaçmaya hazırlık yapacaktır. Bu esnada kaslar gerilir ve titremeler başlar. Köpeklerin en çok korktuğu şeyler arasında; havai fişekler, gök gürültüsü, şimşekler etkili olur. Alışık olmadığı yüksek sesler duyduğunda da köpeğin korkması muhtemeldir. Her tehlikeli durum karşısında korkan köpeğiniz için korkusunu engellemek için bu seslere karşı alışkanlık geliştirmesinde yardımcı olmanız iyi olacaktır.
Çevresel Faktörler
Köpeklerin refleks olarak çevresel koşullara karşı verdiği tepkiler vardır. Bunlardan biri yağmurda ıslanan, denizden yeni çıkan bir köpeğin tüylerindeki fazla suyu dışarı atamak için sallanır. Vücudunun ısı ayarını dengelemek için de titreme davranışından bulunur.
Sahibinden İlgi Arar
Bazı köpeklerin titremesi son derece ilgi çekmektir. Eğer köpeğin her titrediğinde ona karşı ilgi gösterirseniz bunu daha sık yapmaya devam edecektir. Obur köpekler ise bazen sizden istedikleri yemeyi alabilmek için şirin titreme hareketlerinden bulunacaktır. Bunların sağlığına karşı hiçbir olumsuz etkisi olmasa da sürekli devam ettirmeleri bir gün gerçekten titrediklerinde anlamamanıza neden olur.
Köpeklerin Titremesine Neden Olan Sağlık Sorunları
Köpeğinizin titremesi, bazı durumlarda gayet normal ve zararsızdır. Titreme ve kas titremeleri bazen altta yatan tıbbi sorunlardan ötürü olabilir.
Köpeklerde titreme nedenleri:
- Mide bulantısı,
- Gençlik Hastalığı,
- Bir yerinin ağrıması,
- Kas ve eklem yaralanmaları,
- Kulak enfeksiyonları,
- Köpeğin zehirlenmesi,
- Artrit,
- Nöbet
Köpeklerde Distemper
Yavruları ve genç köpekleri daha çok etkileyen diğer bir adıyla köpek gençlik hastalığı titremelere yol açar. Gastrointestinal, sinir ve solunum sistemlerini olumsuz şekilde etkiler. Erken teşhis edilmediği takdirde çoğu zaman ölümcüldür. Köpeklerde distemper belirtileri:
- Burun akıntısı,
- Öksürme,
- Ateş,
- Letarji,
- Azalan iştah,
- Kusma,
- Halsizlik,
- Yükselen ateş,
- Göz akıntısı
Köpeğinizin gençlik hastalığı olma ihtimaline karşı yukarıdaki belirtileri gördüğünüzde veterinerinize gitmelisiniz.
Köpeklerde Mide Bulantısı
Mide bulantısının pek çok sebebi vardır, bunlardan en yaygın olanları;
- Yol tutması,
- Kullanılan ilacın yan etkisi,
- Aşırı yemek yeme,
- Zehirli bir madde yemesi,
- Karaciğer hastalığı,
Köpeğin midesi bulandığında sürekli yutkunmaya başlayarak, aşırı salya akıtma ve dudaklarını şapırdatacaktır. Mide bulantısı sonucunda kusma görülmesi de yüksektir.
Köpeklerde Zehirlenme
Köpek zehirlenmesinin belirtileri farklılık gösterse de titreme ve sarsılma ilk göstereceği belirtilerdir. Meraklı köpekler her şeyi ağzına almaya meyillidir. Köpekleri zehirlemeye neden olan en yaygın maddeler:
- Çikolata zehirlenmesi,
- Böcek ilaçları,
- Küflenmiş besinler,
- Sigara çöpleri,
- Kafein içeren ürünler,
- Ksilitol,
- Temizlik maddeleri,
- Alkol
Yukarıda belirttiğimiz maddeler köpekler için çok tehlikelidir. Bunlardan herhangi birini bile almaları durumunda acilen veteriner hekiminize götürmelisiniz.
Yaşlı Köpekler
Köpekler yaş aldıkça özellikle 7 yaşından sonra yavaşça kaslarında titremeler görülecektir. Yaşlı köpeklerde sık görülen artrit, kireçlenme sık görüldüğü için zaman zaman köpek titremesi de görülmesi normal karşılanır. Bunu en aza indirmek için köpeğinizi 5 yaşından itibaren eklem ve kas sağlığını kontrol götürmenizdir.
Köpeklerde Epilepsi
Titremeye en çok maruz bırak hastalık epilepsidir. Ne yazık ki köpeklerde de çok sık görülen nörolojik bir rahatsızlık olmuştur. Köpeklerde epilepsi sürekli ve ansızın gelen nöbetlerin yaşanmasıdır. Epilepsinin hangi evresinde olduğuna bağlı olarak titreme, sürekli göz kırpma, huzursuz ruh hali ve bilinç kaybı şiddeti de farklılık gösterecektir.
Köpeğim Titriyor Ne Yapmalıyım?
Köpeklerde titremenin her zaman tehlike olduğunu göstermez. Köpeğim neden titriyor? diye merak ediyorsanız veterinerinize ulaşmak en iyisidir. Yavruı köpeklerin titremesine de nelerin sebep olduğunu öğrenmek için veteriner muayenesi yaptırılmalıdır.