Köpeklerde Arı Sokması Belirtileri

Köpeklerde arı sokması yaygın görülen bir problemdir. Özellikle sıcaklığın azaldığı ve arıların durgunlaştığı sonbahar mevsiminde olan arı sokmaları risklidir. Bir arı sinirlendiğinde, iğnesini serbest bırakmaktadır. Köpekler doğuştan oyuncu oldukları için alçaktan uçan bir arının çekiciliğine kapılarak arı tarafından sokulabilir.

Köpeklerde arı sokması sık karşılaşılan bir durum olsa da bazen oldukça ciddi sonuçlara neden olabilir. Bir köpeğinizi ağzından, pençelerinden ya da burnundan sokabilir. Köpeğiniz alerjisi varsa ve hassas bir yapıya sahipse endişelenmeniz gerekmektedir. Özellikle yüz bölgesinde meydana gelen arı sokmaları tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Köpeklerde arı sokması tehlikeli durumlara da sebep olabileceği için onları arılardan ve diğer böceklerden uzak tutmak gerekir.

Köpeklerde Arı Sokması Belirtileri

Köpeğinizi arı soktuğunda, ilk belirti olarak ağrı ve acı sebebiyle ani tepkiler verecek ya da ses çıkaracaktır. Bu esnada köpeğinize yakın bir yerdeyseniz kolayca arı soktuğunu anlayabilirsiniz. Ardından köpeğinizin vücudunda arının soktuğu alanı bulursanız, alerji belirtilerini görebilirsiniz. Arının soktuğu bölge şişer, kızarır ve vücut ısısı yükselir. Bu belirtiler kolayca fark edilen belirtilerdir. Bazı köpekler arılara karşı aşırı hassas olabilir. Bu durumda daha ciddi sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. Yüz çevresinde ya da burun çevresinde yaralanmalar görülebilir. Nefes almada zorluk çekebilirler. Ortaya çıkan bazı ciddi semptomları fark ettiğiniz anda hemen bir veteriner hekime gitmelisiniz;

  • Tüm yüzünün şişmesi
  • Hızlı ya da düzensiz nabız
  • Dudak içinde ve diş etlerinde mavi renkli sümüksü bir madde görünmesi
  • Boğaz şişkinliğine bağlı solunum güçlüğü
  • Kılcal dolum süresinin uzaması

Köpeklerde Arı Sokmasına Nasıl Müdahale Edilmeli?

  • Arının iğnesini çıkartarak işe başlayabilirsiniz. İğneyi çıkartmak için tırnağınızı ya da bir kartın köşesini kullanın ve deriyi hafif şekilde sıkın. İğneyi çıkarmak yerine tutmanız halinde rahatsız edici enzim derinin üzerine salınabilir.
  • Arı iğneleri genellikle asidik olur. Biraz karbonatlı su kullanmanız enzimleri nötralize edecektir. Bir çay kaşığı karbonatı bir bardak suya ekleyerek içerisine bir pamuk batırın. Pamuğu sokmanın gerçekleştiği alanda bir iki dakika tutun.
  • Şişmeyi önlemek için bölgeye soğuk kompres yapabilirsiniz. Soğuk kompresi bölgenin üzerinde 5-10 dakikadan daha fazla tutmamalısınız. Soğuk kompresi 15 dakika aralar vererek tekrar uygulamanız daha sağlıklıdır.
  • Şişmeyi engellemek veya şişliği azaltmak için köpeğinize antihistaminik verebilirsiniz. Köpeğinizin alerjik bir yapısı varsa antihistaminik vermeden önce veterinerinize danışabilirsiniz.

Köpeklerde Arı Sokması Nedeniyle Anaflaktik Şok

 Köpeğiniz arı sokmasının ardından aniden yere yığılabilir. İnsanlarda olduğu köpeklerde de arıya karşı aşırı hassasiyet yaşayanlar bulunmaktadır. Köpeğiniz arı sokması ile anaflaktik şok yaşarsa acil veteriner bakıma ihtiyaç duyar. Sizin telaş yapmadan arının iğnesini çıkarmanız ve köpeğinizi bir veterinere götürmeniz gerekir.

Veteriner hekime ne kadar hızlı ulaşırsanız, vereceği ilaçlar o kadar etkili olur. Veteriner hekim, köpeğinize antihistaminik enjeksiyon ya da damar içi steroid verebilir. Böylece alerjik reaksiyon bastırılabilir. Şok yaşayan köpekler, organ hasarlarının önlenmesi ve dolaşıma destek olması için damar içi sıvılara ihtiyaç duyabilmektedir. Eğer veteriner kısa sürede gidebileceğiniz uzaklıkta değilse, köpeğinize antihistaminik bir tablet verebilirsiniz. Fakat anaflaktik şok, ölüme sebep olan ve yüksek derecede şoka girme riski taşıyan bir durumdur. Bu nedenle mutlaka köpeğinizin veteriner bakımına götürülmesi gerekir.

Köpekleri Arı Sokmasından Korumak

Köpeklerde arı sokması ciddi sonuçlar meydana getirmektedir. Bu nedenle gerekli önlemleri alarak köpeğinizi olası kazalardan korumayı deneyebilirsiniz. Özellikle bahçeli bir eviniz varsa, limon otu, çuha çiçeği ve krizantem gibi arılar için çekici olan bitkileri ekmemeye özen göstermelisiniz. Köpeğinizle bahçede vakit geçirirken limon otu mumu yakarak arıların uzak kalmasını sağlayabilirsiniz. Açık havada yiyecek saklamamaya dikkat ederek arıların bahçenize gelmesini engelleyebilirsiniz. Köpeğiniz sizi istemediğiniz bir yere sokarsa, ona dur ya da bırak komutlarını vererek uzaklaşmasını sağlamalısınız. Böylece ona zarar verebilecek şeylerden uzak kalmasını sağlayabilirsiniz. Köpeğinizi arı soktuğunda nasıl müdahale edeceğinizi bilmelisiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap