Köpeklerde Denge Kaybı Nedenleri, Tedavi Yolları

Köpeklerde denge kaybı vestibüler bozukluk olarak adlandırılmaktadır. Bu rahatsızlık sadece köpeklerde değil ayrıca kedilerde ve insanlarda da görülebilmektedir.

Özellikle yaşlı köpeklerde denge kaybı yaşanması iç kulak ile beyin arasındaki sistemin bozulmasıyla oluşmaktadır. Bu durum köpeklerde denge sorunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Denge kaybı nedeni bilinmeyen hastalıklardan biridir. İltihap ve antibiyotiklerin neden olabileceği bilinmektedir. Köpeğim yürürken düşüyor, köpeğim ayakta duramıyor diyorsanız aşağıda yer verdiğimiz köpeklerde vestibüler belirtilerini gözlemleyerek veteriner hekiminize durumu bildirmelisiniz.

Bazı köpek ırklarının da denge kaybına yatkınlığı olduğu bilinmektedir. Özellikle Alman Kurdu, Pinchers ve Doberman köpekleri sık sık denge kaybı yaşayabilirler.

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonları

Yaşanan kulak enfeksiyonları denge kaybına neden olabilmektedir.

Köpeklerde İnme:

Felç, kanama, kafa travması, böbrek hastalığı, kan pıhtılaşması ve yüksek tansiyon inme oluşmasına neden olur.

Köpeklerde Yaralanma:

Köpeklerin yaşadığı kafa travmaları ve iç kulak sorunları köpeklerin denge kaybı yaşamasına neden olabilir. Köpeğinizin acı çektiğini kuyruk hareketleri il anlayabilirsiniz. Ayrıca hareketlerinin yavaşlaması ve iştah azlığı da belirtiler arasındadır.

Köpeklerde Tümör:

Genellikle yaşlı köpeklerde görülür. Semptomlar tümöre ve tümörün bulunduğu bölgeye göre farklılık gösterir.

Köpeklerde Darbe:

Köpeğiniz herhangi bir darbe aldıysa ve davranışsal farklılıklar gösteriyorsa veteriner hekime götürülmelidir. Darbe sonucu denge kaybı yaşayan köpeklerde kusma, sersemlik ve sendeleme görülür.

Köpeklerde Denge Kaybı Belirtileri

  • Yeme ve içmede isteksizlik
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Uyanık durumda hızlı göz hareketleri, gözlerde kayma
  • Sert yüzeylerde uyumayı seçmeleri
  • Yürürken tökezleme
  • Belirgin şekilde kafa eğimi
  • Koordinasyon eksikliği
  • Tek yönde sürekli daire çizmeleri
  • Baş dönmesi
  • Kafada titreme, sallanma
  • Davranış değişiklikleri
  • Ağrı çekmek
  • Nöbet geçirme

Köpeklerde Denge Kaybı Tedavi Yolları

Köpeklerde denge kaybının tedavisi ve ilk yardımı için yapılacak pek fazla şey yoktur. Denge kaybının sebeplerini gözlemek ve vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmek gerekir. Gerekli bilgileri toplayarak veteriner hekime iletmeniz tedavi sürecini kısaltacaktır. Ani bir şekilde denge problemi yaşayan köpeklerin zaman kaybetmeden muayene edilmesi önemlidir. Dengesizliğin en yaygın sebepleri ise orta kulak enfeksiyonları, zehirlenmeler ve kafa travmasıdır. Bu sebeple her ihtimal için ayrı ayrı düşünmek ve gözlemlemek gerekir.

Köpeklerde Denge Kaybı Gerçekleştiğinde Ne Yapmalı?

Öncelikle köpeğinizin kafa travması yaşayıp yaşamadığını kontrol etmelisiniz. Çürükler ya da çeşitli kesikler bulmanız durumunda vakit kaybetmeden veteriner hekime gitmelisiniz. Şok belirtileri görmeniz de denge kaybının ciddiyetini göstermektedir. Kafa travması belirtileri görmüyorsanız ya da köpeğinizin bir kaza geçirmediğinden eminseniz kulaklarını muayene edebilirsiniz.

Kulaklarında mumsu bir iltihap olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bu gibi belirtiler veteriner hekim yardımı gerektiren kulak enfeksiyonuna işaret ediyor olur. Köpeğiniz diyabetikse insülin dozunu programını kontrol ederek diğer diyabet yönergelerine bakabilirsiniz. Fakat köpeğinizde iltihap ve akıntı da gözlemlemediyseniz zehirlenme üzerine yoğunlaşabilirsiniz.

Köpeğiniz herhangi bir ilaç yutmuş ya da alkol içmiş olabilir. Bir diğer sebep ise köpeğinizin beyin rahatsızlığı yaşadığı yönünde olabilir. En doğru tanının sağlanması için veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Köpeklerde Denge Kaybı Yaşanmaması İçin Dikkat Edilecekler

Köpeğinizin çeşitli nedenlerden oluşacak denge kaybı problemini yaşamaması için insan ilaçlarından ve çeşitli zehirli maddelerden uzak kalmasını sağlamalısınız.

  Köpeğiniz herhangi bir kulak enfeksiyonu yaşıyorsa, kendiliğinden geçmesini beklemek yerine kısa sürede tedavi amaçlı veterinerine götürmelisiniz. Aksi halde durumu ağırlaşabilir ve tedavisi güç duruma gelebilir. Köpeğiniz diyabet haslığı yaşıyorsa insülin ilaçlarının programına sadık bir şekilde uygulanmasını sağlamalısınız.

Köpeğinizin sağlık sorunlarına uygun tedaviyi uygulamakta geç kalırsanız durumu ağırlaşır ve denge kaybı gibi problemler yaşanabilir. Uzun vadede köpeğiniz hayati tehlike yaşayabileceği sorunlar ile uğraşmak durumunda kalabilir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap