- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde kulak akıntısı ağrılı ve son derece acılı olabilir. Genellikle kulak enfeksiyonu gibi sorunlardan meydana gelmektedir. Köpeklerde kulak akıntısı fark edildiğinde kısa sürede veterinere götürülmesi ve tedavisine başlanılması gerekir. Özellikle kanama, akıntı ve yara gibi belirtiler durumun ciddiyetini anlamanıza yardımcı olacaktır. Kulakların en hassas organlarından biri kulaklarıdır ve dengelerini kulakları sayesinde kurarlar. Kulak enfeksiyonun ciddi boyutlara ulaşması yaşam kalitelerini ciddi oranda düşürmektedir.
Köpeklerde Kulak Akarları:
Oldukça küçük olmalarına rağmen özellikle genç köpeklerin ciddi kulak problemleri yaşamalarına neden olmaktadır. Köpeklerin kulağında fark edilen siyah veya kahverengi akıntı kulak akarlarının varlığını düşündürür. Bazı tedavi yöntemleri sadece yetişkin kulak akarlarını öldürür. Fakat bazı tedavilerde ise hem yumurtalarını hem de olgunlaşmamış formlarını ortadan kaldırmak mümkündür. Gelişmiş bazı ilaçlar ve temizleyiciler ile kulak akarlarından kurtulabilirsiniz.
Köpeklerde Kulak Akıntısı: Dış Kulak Enfeksiyonu
Dış kulak enfeksiyonları sebebiyle olabilmektedir. Özellikle sarı, kırmızı ya da kahverengi akıntılar dış kulak enfeksiyonunu düşündürmektedir. Alerjenler, polipler, akarlar, aşırı banyo ve yüzme sonucu köpeklerin kulaklarında enfeksiyonlar meydana gelir. Kulağın kötü kokması, kafa sallama, ağrı ve kulağın sıcak olması gibi belirtiler ile kendini gösterir. Çeşitli antibiyotik ilaçlar, kulak temizleme solüsyonları, losyonlar ve kulak kurutucu ilaçlar ile tedavisi mümkündür. Enfeksiyonun kronikleşmesi durumunda cerrahi müdahale gerekir. Zamanında tedavi edilmeyen enfeksiyon durumları köpeğinizin sağırlık yaşamasına dahi sebep olabilmektedir.
Köpeklerde İç Kulak veya Orta Kulak Enfeksiyonu:
Tedavisi sağlamayan herhangi bir dış kulak iltihabı, zaman içerisinde ağrılı bir iç kulak ya da orta kulak enfeksiyonuna sebep olabilmektedir. Antibiyotik kullanarak tedavisi sağlanabilir. Veteriner hekiminizden yardım alabilirsiniz. Veteriner hekim köpeğinizin kulağını temizleyecek ve ilaç tedavisi uygulayacaktır. Enfeksiyon ilerlediyse ameliyat edilmesi gerekebilir. Köpeğiniz iç kulak ya da orta kulak enfeksiyonu yaşıyorsa muhtemelen aşırı acı ve ağrı çekiyordur. Çeşitli antibiyotikler ve ilaçlar ile tedavisini sağlamak mümkündür.
Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri
- Köpeğinizde kulak kokusu olması,
- İştahının kapanması,
- Ateşinin yükselmesi,
- Sürekli kafasını sallaması,
- Etrafa ilgisinin azalması,
- Neşesiz ve halsiz olması,
- Denge kaybı yaşaması,
- Kulak etrafının hassaslaşması,
- Kulaklarında kızarıklık oluşması,
- Kafasını eğik tutması,
- Kulağına dokundurtmak istememesi,
- Sinirlilik ve depresyon hali görülmesi.
Kulaklarda Kulak Akıntısı İçin İlaç Uygulaması
Veteriner hekim, köpeğinizin kulak akıntısını tedavi etmek amacıyla kulak damlası kullanmanızı önerebilir. 1-2 hafta boyunca kulak damlasını uygulamalısınız. Fakat kulak damlasını köpeğinize rahatça uygulamak pek mümkün olmayabilir. Bu nedenle kulak damlasını köpeğinizin yakınında bulundurmalısınız. Köpeğinizin kafasını tutarak parmaklarınızı da çenesinin altına sarmalısınız. Pamuklu bir bez ya da kulak temizleme çubuğu yardımıyla kulağını temizlemelisiniz. Kulak borusuna zarar vermemek için dikkatli hareket etmelisiniz. Köpeğinizin başını sabit tutarak damlayı kulağının içine damlatmalısınız. Bir süre kafasını sabit tutarak 30 saniye boyunca masaj yapabilirsiniz. İlaçlarını kullanmayı aksatmamalısınız.
Köpeklerin Kulak Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Sıklıkla köpeğinizin kulağında kir, yabancı cisim ya da koku olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
- Kulaklarını en az iki haftada bir defa muayene ettirmeli ve bakımlarını yaptırmalısınız.
- Köpeğinizin kulaklarının sürekli temiz ve kuru olduğundan emin olmalısınız.
- Temizleme sırasında kulaklarına baskı yapmamalı ve kulağına zarar verecek maddeler ile temizlik uygulamamalısınız.
- Köpeğinizin su içerisinde geçirdiği zamana dikkat ederek gerekli önlemleri almalısınız.
- Köpeğinizde kulak akıntısı fark ettiğinizde vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmalısınız.
- Kulak akıntısının kıvamı, rengi ve kokusu dahi problemin teşhisinde ayırt edici özelliğe sahiptir. Veteriner hekiminiz bu belirtilere göre köpeğinizin rahatsızlığını teşhis edebilir. Bu nedenle evde tedavi yöntemleri uygulamaya çalışmamalısınız.
- Veteriner hekim ile iletişimde kalarak köpeğinizin durumunu sürekli paylaşmalısınız.
- Veteriner hekimin tavsiyelerini ve tedavilerini en uygun şekilde uygulamalısınız.