Köpeklerde Mikroçip Uygulaması Nasıl Yapılır

Köpeklerde mikroçip oldukça tercih edilen ve köpeklerin kaybolmaları ya da çalınmaları durumunda bulunmalarını kolaylaştıracak bir uygulamadır. Bir köpek sahibinin başına gelebilecek en kötü şey köpeğinin kaybolmasıdır. Mikroçip taktıran köpeklerin ise bulunma ve ailelerini kavuşma olasılığı yüksektir. Köpek sahipleri her ne kadar dikkatli olsalar da köpeklerin kaybolmaları sık rastlanan durumlardan biridir. Köpeklerde mikroçip gün geçtikçe yaygınlaşan ve hatta önümüzde ki yıllarda zorunlu hale gelecek bir uygulamadır. Köpeklere takılan mikroçipler bir pirinç tanesinden daha büyük değildir ve pasif durumdadır. İçerisinde sadece bilgiler saklıdır ve çalışmak için herhangi bir güç kaynağına ihtiyaç duymamaktadır. Radyo vericisi sayesinde ömürleri yaklaşık 25 yıl olarak kabul edilir. Bu süre bir köpeğin ömründen daha uzun olduğu için sadece bir defa taktırılması yeterli olacaktır ve ömür boyu aynı çip kullanılacaktır.

Mikroçipler veteriner hekimler tarafından köpeklerin deri altına yerleştirilmektedir. Bu işlem köpeğinize herhangi bir acı ya da ağrı hissettirmez. Taktırılan mikroçipin çıkması ya da kaybolması gibi riskleri bulunmamaktadır.

Köpeklerde Mikroçip Uygulaması Zorunlu mu?

Özellikle köpeğinizle yapmayı planladığınız seyahatlerde köpeğinizin mikroçip taşıması zorunlu hale getirilmiştir. Diğer durumlarda zorunlu bir uygulama olduğu bilinmemektedir. Fakat resmî gazete yayınlanan yönetmeliğe göre artık tüm evcil hayvanların mikroçip taktırması zorunlu hale getirilmiştir. Bir hayvan sahiplendikten hemen sonra ona mikroçip taktırmanız hem köpeğiniz hem de sizin için en ideal yöntemdir. Aksi taktirde evden kaçması ya da kaybolması gibi durumlarda üzücü sonuçlar yaşayabilirsiniz. Köpeğiniz kötü niyetli kişiler tarafından sahiplenebilir ya da zarar görebilir. Fakat mikroçip uygulaması tüm bu ihtimalleri azaltmaktadır. Bir veteriner hekim kullandığı mikroçip tarayıcısı ile köpeğinizin bilgilerini ulaşabilmektedir. Bu nedenle köpeğiniz emin eller tarafından tarafınıza teslim edilebilir. Ayrıca herhangi bir durumda köpeğin size ait olduğunu mikroçipte bulunan bilgiler sayesinde kolayca kanıtlayabilirsiniz.

Köpeklerde Mikroçip Uygulaması Nerelerde Yapılabilir?

Köpeklerde mikroçip implant uygulaması sadece yetki verilmiş veteriner tarafından yapılmaktadır. Köpeğinize mikroçip taktırmak için mutlaka veteriner hekiminizden yardım almalısınız. Mikroçip uygulaması zor bir cerrahi müdahale gerektirmese de veteriner hekimler tarafından uygulanması önerilmektedir.

Köpeklerde Mikroçip Taramasını Kimler Yapabilir?

Mikroçip taktırma işleminin sonrasında kayıtlı bilgiler sadece üretici firma tarafından görülmektedir. Veteriner ve barınaklar çip tarayabilirler fakat iletişim için üretici ile iletişim kurmaları gerekir. Çip kayıt esnasında bilgilerin kimlerle paylaşılacağına yine köpeğin sahibi karar verebilir. Bu bilgiler bireysel olarak elde edilebilir değildir. Köpeğinizi bulan kişilerin barınak ya da veteriner hekimlere başvurmaları oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bu kuruluşlar mikroçip tarayıcısı kullanabilme iznine sahiptir. Köpeğin çipi olup olmadığını kontrol ederler ve çip olduğu takdirde bilgilere ulaşarak süreci başlatmış olurlar. Köpeğin sahibi ile irtibat kurarak köpeğin sahibine ulaştırılmasını sağlamakla görevlidirler.

Köpeklerde Mikroçip İletişim Bilgileri Nasıl Güncellenir?

Köpeğinize mikroçip taktırdıktan bir süre sonra iletişim bilgilerinizi güncellemek isteyebilirsiniz. Bunun için köpeğinizin mikroçip numarası ile mikroçip taktırdığınız veterinerinize ulaşmanız yeterli olacaktır. Veteriner hekim mikroçip numarasını kullanarak sizi veri tabanına yönlendirecektir. Bu şekilde firma ile iletişime geçmeniz ve bilgilerinizi güncellemeniz mümkün olacaktır. Fakat bazı kliniklerde web sayfası üzerinden adres değiştirme özelliği de bulunmaktadır.

Köpeklerde Mikroçip ve GPS Farkı Nedir?

Köpeklerde mikroçip bedeninde sabit kalan ve belli bilgileri içeren bir uygulamadır. Fakat köpeğinizi takip etmenize yardımcı olamaz. Köpeğinizin bulunması için bir veteriner hekime ya da barınağa götürülmesi beklenmelidir. Ancak bu şekilde taramadan geçen evcil hayvanların bilgilerine ulaşılabilmektedir. Gps ise köpeklerin ya da kedilerin tasmalarına takılabilen ve onların takibini sağlayabileceğiniz bir cihazdır. Cihazın hasar görmesi ya da evcil hayvanınız tarafından düşürülmesi takibi olanaksız kılacaktır. Aynı şekilde üzerinde isminizin ya da telefon numaranızın olduğu tasmalar da kaybolma riskiyle karşı karşıyadır. Mikroçipler köpeklerin deri altına yerleştirildiği için kaybolma riskleri bulunmamaktadır.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap