Köpeklerde Kepek Sorunu Nedenleri

Köpeklerde kepek oluşumu hormon seviyelerinde ki değişikliklerden, cildin kuruluğundan ya da kötü beslenme ile meydana çıkar. Tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de sık sık kepek sorununa rastlanabilir. Küçük beyaz taneli kepekler aslında ciltten dökülen ölü hücrelerdir. Bazı köpeklerde kepeğe pul pul döküntüler şeklinde de rastlanmaktadır. Genellikle köpeklerde kepek cilt kuruluğu ya da bakımsızlıktan meydana gelmektedir. Kepek oluşumunun birçok farklı nedeni bulunmaktadır.

  • Kuru cilt: Köpekler ihtiyaç duydukları besin maddelerini alamadıklarında ciltleri kuruyabilir. Köpeklerin yeterli düzeyde omega 3 ve diğer yağ asitlerinden almaları gereklidir.
  • Kötü beslenme: Köpeklerin kötü bir beslenme düzenlerinin olması vücutlarında ki yağ oranını azaltacaktır. Yağ oranlarının azalmasını da ciltlerinin kurumasına neden olarak kepek oluşumunu arttıracaktır.
  • Hormonal değişiklikler: Köpeğinizde meydana gelebilecek hipotiriodi ya da cushing hastalığı gibi endokrin problemleri kedinizin hormon seviyesinde farklılıklar yaratacaktır. Bu farklılık doğal yağ seviyesini düşürerek kepek oluşumunu tetikleyebilir.
  • Tüylerinin taranmaması: Köpeklerin haftada en az bir defa taranması gerekmelidir. Özellikle bazı köpekler daha sık taranmaya ihtiyaç duyabilmektedir. Köpeğinizi yeterince sık tarayarak deri hücrelerinin hareketlenmesini ve kopmuş tüylerin uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Yetersiz temizlik: Köpeğiniz suyu sevmese bile belli zamanlarda yıkanmaları gereklidir. Köpeğinizde kepek oluşumu varsa özel şampuanlar kullanabilirsiniz. Fakat yıkarken dikkat etmeli ve tüylerini çok sert yıkamamalısınız. Çünkü tüylerin sert yıkanmasını cildin doğal yağ oluşumunu engelleyecek ve kepek oluşumunu arttıracaktır.
  • Bağışıklık sistemi: Köpeklerde bağışıklık sisteminin yeteri kadar çalışmaması kepek oluşumunu arttırmaktadır.
  • Stres: Depresyon, kaygı ve stres, sedef hastalığı gibi kepek oluşumu sağlayan hastalıklara sebep olur. Bu nedenle köpeğinizin stresli olduğunu düşündüğünüzde onunla oyunlar oynamalısınız. Böylece dikkatini dağıtmış olursunuz. Ayrıca köpeklerin yeteri kadar hareket etmemesi de stres yaşamalarına neden olur.

Köpeklerde Kepek Belirtileri

Köpeklerde kepek derinin kuru ve tahriş olmuş görüntüsü ile kendini belli etmektedir. Derinin iltihaplı görüntüsü kepek kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Köpeklerin üzerine yapışmış, yataklarına ya da giysilerinize geçebilecek beyaz döküntüler fark edilebilir. Kepeğin şiddetlenmiş olduğunu ise kabuklanma, tüy dökülmesi, tüysüz kalan bölgeler ve tırmalama, kaşıntı ile anlaşılabilmektedir.

Köpeklerde Kepek Tedavisi

Köpeğinizde kepek sorunu gördüğünüzde veteriner hekiminize danışmak faydalı olacaktır. Kepek sık görülen bir sorun olsa dahi veteriner hekiminiz diğer ciddi deri sorunlarını kepek probleminden ayırmak isteyecektir. Muayene ve belli testleri uygulayarak özellikle parazit tedavisi uygulaması gerekip gerekmediğini belirleyebilir. Eğer köpeğinizin kepek oluşumu bir cilt hastalığı ya da parazitler sebebiyle değilse, kepeği azaltabilmek sizin de yardımınızda daha kısa sürecektir.

  • Hassas ciltlere uygun bir şampuan kullanmalısınız.

Bu şampuanlar kepeği tedavi etmese dahi köpeğinizin cildine iyi gelerek kepeğin ortadan kalkmasına yardımcı olabilirler.

  • Köpeğinizi gereğinden fazla yıkamamalısınız.

Köpeğinizi sık yıkamak köpeğinizin cildinde ki doğal yağ üretimini etkileyebilir ve hatta durdurabilir. Böylece kuru cilde sahip köpeğiniz kepek oluşumuna daha uygun hale gelebilir.

  • Beslenme planına daha fazla yağ eklemelisiniz.

Köpeğinizin yeteri kadar yağ aldığından emin olmalısınız. Mümkün olduğunda balıklı yaş mama yemesini sağlamalısınız. Böylece ihtiyacı olan yağ miktarını karşılayabilirsiniz.

  • Köpeğinizin tüylerini daha sık taramalısınız.

Köpeğinizin tüylerini daha sık tarayarak cildinin ölü hücrelerden arınmasını sağlayabilirsiniz. Sık taradığınız köpeğinizin cildi ve tüyleri devamlı olarak yenilecek ve daha sağlıklı olacaktır.

       (5) Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu vitaminleri almasını sağlamalısınız.

Köpeğinize A ve E vitamin takviyesinde bulunabilirsiniz. Bu vitaminler köpeğinizin cildini besleyecektir. Çinko takviyesi ise köpeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirecektir.

       (6) Köpeğinizin yeterince su içtiğinden emin olmalısınız.

Köpeğinizin yeterince su içmemesi hem sağlığını etkileyecek hem de kepek oluşumunu arttıracaktır. Köpeğinizin su içmesi için suyun taze olmasına dikkat etmelisiniz. Gerekli durumlarda yemeğine su eklemeyi ya da meyve suyu hazırlamayı deneyebilirsiniz.

Köpeklerde Nem seviyesine dikkat etmelisiniz.

Nem seviyesi köpeklerde kepek oluşumunu oldukça etkilemektedir. Bir nemlendirici edinerek düşük nem seviyesinin köpeğiniz üzerinde ki etkisini azaltabilirsiniz. Özellikle kuru alanda yaşıyorsanız nem seviyesini yükseltmelisiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap