Köpeklere Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Köpeklere kalp masajı yapmayı bilmeniz, gerekli olduğu durumlarda onun hayatını kurtarmanızı sağlayabilir. Bu sebeple de köpeğinize nasıl kalp masajı yapacağınızı bilmelisiniz. Olası acil durumlarda veterinere gitmeden önce bile bu uygulamanın yapılması köpeğinizin hayatını kurtarabilecek niteliğe sahiptir. Peki, köpeklere kalp masajı nasıl yapılır?

Köpeklere Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

Köpeğinize olası bir acil durumda kalp masajı yapmayı bilmeniz, onun yaşamını kurtarmanıza yardımcı olur. Köpekler nefes alamadıkları zaman kandaki oksijen seviyesi anlık olarak büyük oranda düşer. Böbrek, karaciğer ve beyin gibi hayati organlar da bu durumda kısa sürede fonksiyonlarını yitirebilir. Bu sebeple köpeğinize kalp masajı uygulamanız aslında onun pek çok organının fonksiyonlarını anlık olarak yeniden kazanmasını sağlar ve kandaki oksijen seviyesinin düzene girmesine yardımcıdır.

Kısa süre içinde müdahale edilmezse köpeğinizin beyin fonksiyonlarını yitirmesi 3 – 4 dakika kadar sürecektir. Bu süre içinde panik yapmadan köpeğinize kalp masajı uygulamanız ise onun hayatını kurtarmanızı sağlayacaktır. Bu sebeple nasıl kalp masajı yapılacağını bilmeli, bilinçli ve sakin şekilde köpeğinize müdahalede bulunmalısınız.

Müdahale Öncesinde

Köpeğinize kalp masajı uygulamadan ya da herhangi bir müdahalede bulunmadan önce onu kontrol edin. Nefes alıp almadığını kontrol ederek veterinerinizi ya da hayvan hastanesini arayın ve destek çağırın. Destek gelene kadar köpeğinize müdahalede bulunmanız gerekir. Bu nedenle köpeğinizin nefes almadığını fark ettiğinizde ona müdahalede bulunmak için sakin davranın, panik yapmayın.

Köpeğinizin nefes almadığını göğüs hareketlerinden anlayabilirsiniz. Eğer köpeğinizin göğsünde yükselme ve alçalma hareketi görürseniz bu onun nefes aldığı ya da nefes almakta zorlandığı anlamına gelebilir. Herhangi bir göğüs hareketi görmezseniz köpeğinizin burnundan hava gelip gelmediğini de her ihtimale karşı kontrol edin. Köpeğinizde iki türlü de nefes hareketi gözlemlemezseniz kalp masajı uygulamasına geçebilirsiniz. Unutmayın ki nefes alan köpeğinize kalp masajı uygulamamalısınız. Bu sebeple öncelikli olarak köpeğinizin nefes alıp almadığını tespit etmelisiniz ve bunu çok seri ancak dikkatli şekilde yapmalısınız.

Müdahale Sırasında Ne Yapmalı?

Köpeğinizin nefes almadığından emin olduktan sonra ağzından kusmuk, balgam ya da kan gibi sıvıları uzaklaştırın. Sonrasında köpeğinizin kafasını sırtı ile hizalayın ve dilini öne doğru çıkararak köpeğinizin ağzını açık tutun. Bu sırada başparmağınız ile köpeğinizin ağzını sabit tutarken ağzınızı köpeğinizin hava yoluna doğru tutun ve oksijeni köpeğinizin ağzından verin. Bu sırada dışarı hava kaçmaması için dikkatli olun.

Her nefes verdiğinizde köpeğinizin göğsünün yükseldiğini fark edebilirsiniz. Göğüs kafesi tekrar indiğinde yeniden nefes verin. Bu şekilde dakikada yaklaşık olarak 20 kez nefes vererek suni teneffüsü sürdürün. Kalp atışı mevcut değilse oksijen organlara dağılamayacağı için köpeğinizin yeniden nefes almaya başlaması mümkün olmaz. Bu nedenle bir yandan kalp masajı uygulamasına da başlamanız gereklidir.

Kalp masajı uygulamasını her bir suni teneffüse 10 kalp kompresyonu olacak şekilde uygulamalısınız. Köpeğinizin kalbini bulduktan sonra avuç içini kalp üstüne yerleştirin ve bu bölgeye hafifçe baskı uygulayın. Yaklaşık olarak her 5 saniyede 10 – 12 kompresyon yapmalı ve sonrasında yeniden suni teneffüs uygulamalısınız.

Her bir suni teneffüs arkasından 10 – 12 kompresyon uygulayarak bu döngüyü tekrarlayın. Bu döngüyü sık ve seri şekilde yapmanız, müdahalenin kısa sürede hayati etki sağlaması için gereklidir. Bu nedenle mümkün olduğunca hızlı şekilde suni teneffüs yaptıktan sonra kalp masajı uygulayarak köpeğinizin yeniden nefes alıp almadığını kontrol edin. Her bir kalp masajı sonrasında köpeğinizin nefes alıp almadığını kontrol etmelisiniz. Bu işlemleri seri şekilde yapmanız, müdahalenin etkili olmasını sağlar. Eğer köpeğinizin nefes almadığını fark ederseniz uygulamayı devam ettirin ve destek ekibi gelene kadar bu müdahaleyi sürdürün.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap