- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpekler sahiplerini tanımak için görme yetilerinin dışında farklı özelliklerini devreye sokarlar. Köpekler, yüz tanıma özellikleri çok düşük olan hayvanlardır. Bu sebeple sahiplerini yüzleri vasıtası ile tanımazlar. Köpeklerin tanıma özelliği koku ve sesleri dikkate almaları ile ortaya çıkar. Koku ve ses alma özellikleri görüş özelliklerine göre daha çok gelişmiş olan köpekler sahiplerini tanımak için bu özelliklerinden faydalanırlar. Köpeklerin hafızaları da çok gelişmiş değildir. Genel olarak kısa süreli hafızaları devrede olur. Kısa süreli hafızanın etkisi yaklaşık 5 dakikadır. Bazı ırklar için bu süre 2 dakikaya kadar düşebilir. Bununla birlikte uzun süreli hafızalarının da devreye girdiği durumlar söz konusudur. Köpekler olumlu veya olumsuz duygu besledikleri insanları ve hatta mekânları hatırlayabilirler. Köpeklerin insanları hatırlamasında en çok koku alma duygularının yeri vardır. Sadece kokusundan bir insanı kolayca hatırlayabilirler.
Köpekler Sahiplerini Özler Mi?
Köpeklerin sahiplerini özleyip özlememesi durumu sahipleri ile olan ilişkileri ile alakalıdır. Köpekler, sahipleri onlara sevgi ve şefkat duyguları ile yaklaştıkları takdirde onlarla bağ kurmaya meyilli olan hayvanlardır. Bağ kurdukları sahiplerini de özlerler. Köpekler sahiplerini özlediğinde bazı davranışları ile bu durumu sahiplerine iletirler. Sahiplerinin bacaklarına sarılmak, onlarla oyun oynamak istemek, en sevdiği oyuncağı sahibine getirmek köpeklerin özledikleri durumlarda yapmakta olduğu bazı eylemlerdir. Köpekler, özledikleri sahiplerini yalamaya da bayılırlar.
Köpekler, sahiplerinden uzun süre uzak kaldıkları zaman ciddi travmalar yaşayabilirler. Köpekler, sahipleri ile bağ kurmuşlarsa onları özler ve görmek isterler. Bu durumlar sağlanamadığı takdirde üzülür, içlerine kapanır ve mutsuz olurlar. Sahiplerinden ayrı kaldıklarında depresyona giren köpekler genel olarak sahiplerine yeniden kavuşmadan eski neşelerine kavuşamazlar. Bundan dolayı köpeklerin uzun süre sahiplerinden ayrı kalmaması ya da başka birisine verilmemesi gerekir.
Köpekler İnsanları Hatırlar mı?
Köpeklerin insanları hatırlama özelliğinden söz etmek mümkündür. Köpekler genel olarak kısa süreli hafızalarını kullanıyor olsalar da insanları tanımak konusunda iyi yeteneklere sahiplerdir. Olumlu ve olumsuz durumları hatırlayarak insanlara bu durumlara yönelik tepkiler verebilirler. Köpekler olumsuz durumlardan dolayı hatırladıkları insanları gördükleri zaman olumsuz ve sert tepkiler verebilirler; ancak sevdikleri insanları gördüklerinde coşkulu ve mutlu hareketlerle onları karşılarlar. Bu nedenle bir köpeğe hissettirilen duygular o köpeğin daha sonra kişiye karşı olan tavrında oldukça etkili bir konuma sahip olur.
Köpekler Nasıl Bağ Kurar?
Köpeklerin bağ kurması için karşısındaki kişiden olumlu duygular hissetmesi ve şefkatli tavırlar görmesi gerekir. Kendisine kızan, şiddet gösteren bir kişiler ile bağ kurmaları pek mümkün değildir. Köpeklerin tanıma özelliği burada aktif hale gelir. Köpekler olumlu ve olumsuz duyguları ayırt edebilme yeteneğine sahip olan canlılardır. Bu nedenle insanların olumlu ya da olumsuz davranışlarını tespit ederek ona göre bir yaklaşım sergilemeyi tercih ederler. Dolayısıyla köpeği ile bağ kurmak isteyen bir kişinin ona karşı daima sevgi ve şefkat dolu olması gerekir. Köpekler ile bağ kurmak için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Köpeklerle oyun oynamak bağlanmak için çok etkili bir yöntemdir. Köpekler, kendisi ile oyun oynayan kişiye olumlu duygular beslerler.
- Köpekler, ödüllendirilmeyi çok sever. Bundan dolayı iyi davranışlarına ödüllendirme ile karşılık veren sahiplerine karşı olumlu yaklaşırlar.
- Köpekler sevilmek için ısrar eden insanlardan hoşlanmazlar. Bağ kurmak için köpeğe zaman tanıyan ve onu sıkmayan insanlar, köpekler ile daha sağlıklı iletişim kurabilen kişilerdir.
- Köpeklerle bağ kurmak için onların kişisel bakımlarını üstlenmek de önemli bir durumdur. Köpekler, kişisel bakım ihtiyaçlarını karşılamakta olan insanları sever ve onlara saygı duyarlar.
Köpekler ile bağ kurmak için bu ve bunun gibi nedenlere dikkat etmek gerekir. Köpekler olumlu ya da olumsuz tüm duyguları hissedebildiği için bu davranışların samimi bir şekilde yapılması da önemlidir. İsteksiz bir şekilde köpeğin bakımını üstlenmek köpeği de mutsuz eder. Bu durum köpek ile sahibinin arasında oluşması beklenen bağa engel olan önemli bir durumdur.
Köpekler Hayvan Dostlarını Hatırlar Mı?
Köpeklerin arkadaşlarını hatırlama özelliğinden bahsetmek mümkündür. Köpekler aile üyelerini ve birlikte zaman geçirdikleri hayvan dostlarını tanıyabilirler. Onları tanımak için kullandıkları yöntem insanları tanımak için kullandıkları yöntem ile aynıdır. Köpekler, zaman geçirdikleri canlıların kokularını hafızalarına kaydederler. Böylelikle onlarla yeniden karşılaştıklarında onları hatırlayabilirler. İnsanlarda olduğu gibi diğer canlıların da kokusunu alarak hafızalarına kaydederler. Daha sonra yeniden karşılaştıklarında o canlıları tanıyarak, hissettikleri duygular eşliğinde tepkiler verirler.
Köpekler Sahiplerini Ailesinden Biri Olarak Görür Mü?
Köpekler sahiplerini aile fertleri gibi hatta anneleri gibi görürler. Sahipleri onlara sevgi, şefkat duyguları verdiği müddetçe köpekler sahiplerini anneleri olarak benimserler. Köpeklerin sahiplerini anneleri olarak görmesinin bir diğer sebebi de sahiplerinin onların kişisel bakım ihtiyaçlarını karşılıyor olmasıdır. Bu durum köpeklerin bağ kurmasında çok önemli bir faktördür.
Köpekler Eski Sahiplerini Unutur Mu?
Köpeklerin eski sahibini unutması pek mümkün bir durum değildir. Köpeklerin tanıma özelliği burada devreye girer. Köpekler, kendilerinin bakımını üstlenen ve kendilerini çok seven sahiplerini unutamazlar. Onlardan ayrılınca mutsuz olur ve depresyona girerler. Bu nedenle köpeğinin hayatı son buluncaya dek ondan ayrılmayacak kişilerin köpek sahiplenmesi tavsiye edilir; çünkü aksi şekilde durumların meydana gelmesi köpeklerin atlatamayacağı travmalar yaşamalarına neden olabilir. Köpekler sahipleri ile kısa sürede derin bağlar kurabilirler. Bundan dolayı köpeklerin alıştığı kişilerden uzak tutulmaması önemlidir.
Ayrıca Bakınız: Köpeğim Kan Kusuyor, Ne Yapmalıyım?