- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerin derisinde görülen bezeler genel anlamda tümörlere işaret eden durumlar olarak karşılaşılan sorunlardır. Köpek sahiplerinin bu durumlar fark etmesi zaman alabilir. Bu durumda da bezelerin ciddi kanser riski taşıyan hastalıklara sebebiyet vermesi mümkün hale gelebilir. Bu bezeler tümör olabilir ve erken dönemde bezelerin teşhis edilmesi, köpeklerin erken dönemde tedaviye başlamasını sağlar.
Köpeklerin Derisinde Görülen Bezeler Neden Oluşur?
Tümörlerin farklı pek çok nedene bağlı şekilde oluşabilmesi mümkündür. Organlarda ya da deride tümörlerin meydana gelmesi mümkündür ve bazı ırkların, yaşlı köpeklerin ve beslenme düzeni sağlıklı olmayan hayvanların tümör oluşturma olasılığının yüksek olduğunu söylemek mümkündür. Tümörler genel anlamda kontrolsüz şekilde hücre büyümesine verilen isimdir ve bu hücreler her zaman etkisiz ya da kötü etkiye sahip bezeler olmaz ancak bazı durumlarda tümörlerin kansere neden olması da olasıdır.
Köpeklerde Bezelerin Görülmesi
Köpeklerde bezelerin gözlemlenmesi genellikle temizlik ve bakım sırasında meydana gelir. Ciltte meydana gelen tümörler kendini açıkça ifade eder ve şişkinlikler ile ortaya çıkar. Bu şişkinliklerin sert ya da yumuşak olması da mümkündür ancak genel anlamda köpeklerin cildinde meydana gelen anormal görüntüye sahip yumruların tümör olabileceği söylenebilir.
Bezeler görüldüğü zaman mutlaka vakit kaybetmeden veteriner desteği almak gereklidir. Bu sayede tümörlerin iyi niyetli olup olmadığı erken dönemde anlaşılabilir ve tedaviye de en kısa sürede başlanması mümkün hale gelir.
Özellikle de yaşlı köpeklerde kötü huylu tümörlerin meydana gelme olasılığının daha yüksek olduğunu söylemek mümkündür ancak veteriner kontrolü ile bu durumu kesinleştirmek gereklidir. İştahsızlık, zayıflık, sağlıklı beslenmeme, gün içindeki aktifliğin az olması ve benzeri pek çok durum deride tümörlerin meydana gelme olasılığını tetikler ve bu nedenle de köpeklerin her türlü durumunun kontrol edilmesi gerekir. Gün içindeki aktiflik miktarları onları zorlamayacak ancak yine de sağlıklarına katkı sağlayacak ölçüde olmalıdır. Bunun yanı sıra köpeklerin sağlıklı ve yeterli beslenmesi gereklidir. Düzenli su tüketimi, vitamin alımı, kilonun olması gereken seyirde ilerlemesi de ayrıca tümörlerin meydana gelmesine ve kötü huylu şekilde gelişmesine de engel olabilmektedir.
Deride görülen tümörlerin koyu renk deriye sahip olan hayvanlarda daha yaygın şekilde meydana gelebildiğini söylemek mümkündür. Özellikle de yetişkin ve yaşlı köpeklerde ciltte meydana gelen tümörlerin alt dokulara yayılma eğilimi söz konusudur ve bu durumda köpeklerin daha büyük bir risk içinde olduğundan söz etmek doğru olacaktır.
Köpeklerde Tümör Teşhisi
Köpeğinizin cildinde normalde görülmeyen bir yumru görüyorsanız ve bunun yanı sıra kusma, nefes darlığı ve benzeri farklı belirtiler ile karşılaşıyorsanız veterinere danışarak teşhisin sağlanması konusunda bilgi almanız mümkündür. Bunun yanı sıra köpeklerde görülen tümörlerin tespiti için bazı durumlarda patolojik tespit sağlanabilir. Bu şekilde kanser durumu ileri seviyede gözlemlenmeden müdahale etmek ve tedaviye kısa zamanda başlamak mümkün olabilecektir.
Köpeklerde Tümörlerin Tedavisi
Köpeklerde görülen tümörlerin tedavi edilmesi için pek çok yöntemin kullanılması mümkündür. Kemoterapi, ışın tedavisi, cerrahi operasyonlar gibi farklı yöntemler kullanıldığı zaman kısa süre içinde köpeklerdeki tümörlerin ortadan kalkması mümkün hale gelir. Bu dönemde köpeklerin vitamin desteği alması, düzenli ve sağlıklı şekilde beslenmesi gerekebilir ve gün içindeki aktiflik düzeylerinin de kontrol altında tutulması gereklidir. Bunların yanı sıra köpeklerde meydana gelen bulantıları önlemek için çeşitli ilaçların kullanılması, ağrı kesiciler ile tedavinin desteklenmesi olasıdır. Bu sayede tedavi sürecinin köpekler için daha az yorucu hale gelmesi mümkün olacaktır.