Köpeklerde Zehirlenme Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerde zehirlenme nasıl anlaşılır? Köpek zehirlenmesi, sıklıkla karşılaşılan ve oldukça ciddi bir durumdur. Çevrede ve ev içerisinde köpeklerin zehirlenmesine neden olabilecek birçok toksin madde bulunmaktadır. Köpeklerde zehirlenme riskinin önlenmesi için en önemli tedbir köpekleri bu toksin maddelerden uzak tutmaktadır. Fakat bu her zaman mümkün olmayabiliyor.

Köpeklerde Zehirlenme Nasıl Anlaşılır?

Bitkiler, ilaçlar, çikolatalar, temizlik maddeleri, antifriz, keneler, kemirgenler ve bahçe ürünleri köpeklerin zehirlenmesine neden olabilir. Köpeklerde zehirlenme belirtileri fark edilir edilmez kısa süre içerisinde bir veteriner hekime gidilmeli. Köpek zehirlenmelerinde ilk müdahale hayati önem taşımaktadır. Köpekler birçok farklı gıdadan, bakteriden ya da toksinden etkilenerek zehirlenir. Aynı zamanda köpeklerde salmon zehirlenmesi de görülür. Salmon zehirlenmesi bakteriyel kaynaklı bir enfeksiyondur.

Köpeklerde Zehirlenme Belirtileri

Köpeklerde zehirlenme belirtileri, zehirlenme çeşitlerine göre farklılık gösterir. Örneğin köpeklerde gıda zehirlenmesi kusma ve ishal belirtileri gösterirken toksik zehirlenme salya üretiminde artışa neden olmaktadır.

  • Ağızdan Salya Gelmesi: Köpekler toksin bir maddeyi çiğnediklerinde ağız içi tahriş meydana gelebilir. Bu nedenle ağızdan salya gelmesi ya da köpük gelmesi ile karşılaşılabilir.
  • Gastrointestinal Sorunlar: Birçok toksin madde köpeklerde ishal, kusma ve mide bulantısına neden olmaktadır. Köpeklerde antrifriz zehirlenmesi olduğunda en sık mide bulantısı şikayeti görülmektedir. Aynı zamanda zehirli bitkiler tüketildiğinde de kusma belirtileri görülmektedir.
  • Halsizlik: Köpeklerde zehirlenme organları ve fonksiyonlarını etkiler. Bu durum köpeklerin kendini halsiz ve yorgun hissetmesine neden olur.
  • Bilinç Kaybı ve Çöküş: Bazı toksin maddeler oldukça hızlı etki etmektedir. Köpeklerde zehirlenme belirtileri ortaya çıkmadan önce çöküş ve bilinç kaybı meydana gelir. Bu durumda yapılması gereken ilk şey veteriner hekime gitmektir.
  • Nefes Almakta Güçlük: Köpeğiniz her zamankinden daha yavaş nefes alıp veriyorsa, nefes alırken hırıltı duyuluyorsa ve nefes darlığı yaşanıyorsa acilen tıbbi destek alması gerekir.
  • Diş Etlerinde Solma: Bazı toksin maddeler vücuttaki mukus membranını etkilemektedir. Dil, diş etleri, ağız boşluğunda ve göz kapaklarında renk değişimi ve soluklanma ortaya çıkar.
  • Şişlik: Yüzde ve uzuvlarda şişlik meydana gelebilir. Bir böcek ya da yılan tarafından sokulmak şişliğe neden olur. Bu nedenle köpeğinizin vücudunda bir şişlik fark ederseniz vakit kaybetmeden veteriner hekiminize gitmelisiniz.
  • Nöbet Geçirme ya da Kas Spazmı: Köpeklerde zehirlenmeye neden olan maddelerin birçoğu merkezi sinir sistemini de etkilemektedir. Bu etki sebebiyle kaslarda seğirme ya da nöbet geçirme görülebilir. Köpeğinizde epilepsi yoksa nöbet geçirme sıra dışı bir belirti kabul edilir.
  • Davranış Değişiklikleri: Yerinde duramama, aşırı hareketlenme ve heyecan gibi davranış farklılıkları görülür. Özellikle kafein ya da çikolata gibi uyarı maddelerin yenilmesi bu farklılıklara neden olmaktadır. Tam tersi olarak sakinleştirici etkisi olan maddelere ya da alkole maruz kalındığında da hareketleri yavaşlar.

Köpeklerde Zehirlenme Tedavisi

Zehirlenme tedavisi, nedenine bağlı olarak değişebilmektedir. Köpeklerde zehirlenmeyi tedavi etmek için zehirlenmeye sebep olan faktörlere göre tedavi planı yapılır. Bu sebeple yanlış bir müdahalede bulunmamak için profesyonel yardım alınması önemlidir. Zehirlenme tedavisi sürecinde köpeklerin kusmasını sağlamak, yıkanması, toksin içeren maddelerin çıkarılması, endoskopi ve spesifik zehirlerin panzehirlerin verilmesi gibi yöntemler kullanılır.

Köpeklerde zehirlenme tedavisi zor bir süreç olabilir. Belirtilerin kısa sürede fark edilmesi oldukça önemlidir. Fakat en önemlisi köpeklerin zehirlenme ihtimalini en aza indirmektir. Bu sebeple köpekler için zehirleyici olabilecek temizlik malzemelerinin kullanılmaması ve bitkilerin ulaşamayacakları alanlarda bulunması gerekir. Köpek uzaklaştırıcı ürünler kullanmak bu anlamda olumlu sonuçlar almanıza neden olur.

Köpekleri Zehirleyen Maddeler

  • Fosfor: Kemirgen hayvanlar ile mücadele ederken kullanılan yemlerde bulunur. Aynı zamanda kibritlerin içindede bulunur. Fosfor ile zehirlenmiş köpeğin nefesi sarımsak kokmaktadır.
  • Warfarin: Fareleri zehirlemek için özel hazırlanan besinlerde bulunmaktadır. Kanın pıhtılaşma yeteneğini engeller ve ölüme sebep olur. Spontan kanamalar görülebilir.
  • Antifriz: Sık karşılaşılan zehirlenme nedenlerinden biridir. Tatlı olduğu için köpeklerin tercih ettiği bir madde haline gelmektedir. Halsizlik, dengesiz duruş ve depresyon gibi belirtiler görülebilir.
  • Petrol Ürünleri (Benzin, neft yağı, gaz): Bu uçucu sıvılar koklandığında zatürre meydana getirir. Köpeğin kusturulmaması gerekir. Kusma, nefes almakta zorluk ve titreme gibi belirtiler görünebilir.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap