Köpeklerde Yaşlılık Belirtileri

Köpeklerde yaşlılık belirtileri bazı köpek sahiplerinin fark edemeyeceği aşamalı bir süreçtir. Köpeğin yaşlı olup olmadığını anlamak için bazı belirtilere dikkat etmek gerekir. Yaşlanma, tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de metabolik süreçleri sürdürme yeteneğini etkilemektedir. Böylece hastalıklara karşı duyarlılık artmaktadır. Köpeklerde yaşlılık kaçınılmaz olsa da yavaşlatmanın çeşitli yolları bulunmaktadır. Köpeklerde hastalıkların başlangıcını olabildiğinde önlemek ve geciktirmek, köpeklerin sağlığını korumak için gereklidir. Yaşlı köpeklerde hastalıkların erken teşhis edilip tedaviye başlanması da oldukça önemlidir. Köpeklerde yaşlılık belirtileri ise köpeğin ömrünün dörtte üçünü geçirmesiyle ortaya çıkmaktadır. Yani 7 yaşına ulaşan köpekler artık yetişkinlikten yaşlılığa doğru adım atmaktadır.

Köpeklerde Yaşlılık Belirtileri: Fiziksel Belirtileri

Yağ Birikimi Artar

Köpekler yaşlandıkça kilo almaya daha meyilli olurlar. Köpekler kas kütlelerinden kısar ve yağ depolar. Aşırı kas kütlesi kaybettiğinde köpeğin hareketliliği azalacak ve daha az enerji harcamaya başlayacaktır. Böylelikle köpekler daha fazla kilo alır ve daha fazla kas kütlesi kaybeder. Köpeğinizin vücut durumunu takip etmek ve egzersiz yapmasını engelleyecek bir ağrısı varsa tedavi ettirmek iyi olacaktır.

 Sindirim Sisteminin Yavaşlaması

Yaşlı köpeklerin bağırsak kas gerilimi azalır ve besinlerin parçalanmasına yardımcı olan asitlerin salgılanması düşüşe geçmektedir. Bu durum köpeklerde kabızlığa ve ishale neden olmaktadır. Köpeğinize uygun hazırlanmış diyetler ile kontrol sağlamanız mümkündür.

Diş Problemleri

Köpeklerde yaşlılık belirtileri arasından en bilineni ortaya çıkan diş problemleridir. Köpekler yaşlandıkça plak oluşumu ve diş eti enfeksiyonları artmaktadır. Bunların sonucunda da diş çürümeleri ve dökülmeleri başlayacaktır. Bu nedenle yaşlı köpeklerin yemeğini parçalaması ve çiğnemesi zorlaşmaktadır.

Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması

Köpeklerde yaşlılık bağışıklığın zayıflamasına neden olmaktadır. Yani yaşlanan köpekler enfeksiyon ve hastalıklara daha açık duruma gelmektedir. Köpekler bu dönemde yaşadığı hastalıkları, bağışıklık sistemlerinin zayıflığı nedeniyle daha zor atlatmaktadır.

Görme ve Duyma Problemleri

Köpekler yaşlandıkça görme ve duyma yetilerinde sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Hatta bazı durumlarda tamamen yetilerini kaybedebilirler. Duyma problemi yaşayan köpeklerin gözlerini daha fazla kullandıkları bilinmektedir. Köpeklerin bu dönemde körlük yaşamaları da muhtemeldir.

Tüylerinde ki Renk Değişimleri

Köpekler yaşlandıklarında tüylerinin beyazladığı, kuruduğu ya da daha az parlak hale geldiği görülmektedir. Yaşlanan köpeklerin tüyleri daha solgun görünmektedir. Bazı durumlarda tüylerinin, bazı bölgeleri daha az uzarken bazı bölgeleri daha sert olur ve hatta tüylerinin döküldüğü bile görülebilir.

Köpeklerde Yaşlılığın Davranışsal Belirtileri

Bilişsel Bozukluklar

Yaşlılık döneminde köpeklerin, yön duygularının ve algılarının zayıfladığı bilinmektedir. Kafası karışan köpekler etrafta amaçsız şekilde dolaşabilir. Bu nedenle köpeğinizin hayatını kolaylaştıracak önlemler alabilirsiniz. Köpeğinizin kafa karışıklığını arttırmamak için çevresinde ki eşyaların yerlerini değiştirmemeye özen göstermelisiniz.

Diğer Köpeklerin Davranışları

Köpeğinizin çevresinde ki diğer köpekler, köpeğinizin yaşlandığını fark eder ve davranışları da bu yönde değişebilir. Diğer köpekler, köpeğinizle oynama şekillerini değiştirirler ve onu kovalamaya çalışmazlar.

Ruh Halinde Ani Değişiklikler

Yaşlanan bazı köpekler daha sabırlı olabilirken bazıları ise daha sabırsız ve hatta agresif tavırlar sergileyebilirler. Köpekler yaş aldıkça daha somurtkan olurlar. Yüksek seslere ve stresli durumlara tahammül edemezler.

Enerjilerinde ki Kayıp

Köpeğiniz yaşlandıkça daha uzun uykular uyur ve daha yavaş aktiviteleri tercih edecektir. Bazı köpekler top peşinde koşmayı bile reddedebilir. Kendilerinden daha hızlı koşan köpekler ile oynamak istemezler. Kısa yürüyüşler ve daha sakin oyunlar seçerek köpeğinizin hareket kabiliyetini zorlamamanız önerilmektedir.

Yaşlı Köpek Bakımı

  • Yaşlanan köpeğinize her zamankinden daha sabırlı davranmalısınız. Rutin yürüyüşlerinizi aksatmamalısınız. Fakat daha kısa ve daha sık yürüyüşler tercih etmeniz köpeğiniz için iyi olacaktır.
  • Köpeğinizi sık sık tarayarak kan dolaşımını arttırabilir ve böylece dökülen tüylerden kurtulabilirsiniz. Bu sırada köpeğinizin cildinde herhangi bir şişlik ya da dökülme olup olmadığını da kontrol etmelisiniz.
  • Köpeğinizin dişlerini dikkatlice kontrol etmeli ve diş yapısına uygun mama seçimleri yapmalısınız.
  • Köpeğinizin tüyleri gözüne girecek kadar kısaysa tüylerini kesebilirsiniz. Böylece görüş açısını arttırarak daha etmesini sağlamış olursunuz.
  • Belli aralıklarla derisine dokunarak herhangi bir şişlik olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Kanser hastalığı yumrular şeklinde ortaya çıkar ve erken teşhis hayat kurtarabilir.
  • Yaşlı köpeğinizin veteriner kontrollerini aksatmamalısınız.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap