Köpeklerde Ses Telleri Alınması Nasıl Olur?

Köpeklerin ses telleri ameliyatla çeşitli nedenlerden dolayı alınabilir. Köpeklerde ses telleri iletişim amacıyla kullanılan önemli bir organdır.  Sesleri ile ünlü olan köpekler havlamayı bazen yüksek seviyelere çıkarır ve ses tellerine zarar verirler. Ses telleri zarar gören köpekler eskisi gibi havlayamaz ve sesleri kısık çıkar.

Öncelikle köpek sahibi köpeğin sesinin sonradan mı yoksa sürekli mi kısık çıkıp çıkmadığını tespit etmelidir. Bu sonradan geliştiyse muhtemelen köpek havlama esnasında ses tellerine zarar vermiştir.

Köpeklerde bu durum zorlaştığında ve köpeğin sesi çıkmadığında tedavi kaçınılmaz olur. Veterinerin uygun gördüğü koşullarda köpeğin cerrahi bir operasyonla ses telleri alınır. Köpek için oldukça zor bir tedavi olsa da yapılması gereken bir işlemdir.

Köpeklerde Ses Kısıklığının Sebepleri Nelerdir?

Köpeklerde ses kısıklığının nedenleri oluşumuna göre farklılık gösterir. Köpeklerde ses kısıklığının en büyük nedeni havlamanın aşırı yüksek ve sıklıkla yapılmasıdır. Bunun yanında köpeklerde ses kısılmasına neden olan birçok etken bulunur. Bunlar:

  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Boğaz hastalıkları
  • Solunum yolu rahatsızlıkları
  • Aşırı ve yüksek sesle havlama eğilimi
  • Soğuk algınlığı
  • Yabancı cisim takılması
  • Kanser
  • Psikolojik problemler gibi nedenlerden dolayı köpeğin sesinde kısılma görülebilir.

Köpeklerde havlama normal karşılanması gereken bir durumdur. Köpeğin havlaması ile sağlık durumu da anlaşılabilir. Sağlıklı bir köpeğin sesinde kısılma görülmez. Bu nedenle herhangi bir sebepten köpekte ses kısılması görüldüğünde acil tedavi yapılmalıdır.

Köpeklerde Ses Tellerinin Alınması Tedavisi

Ses tellerinin alınması tedavisi köpeklerde aksatılmamalıdır. Yukarıda ses kısılmasına bağlı nedenler göz önünde bulundurularak acil bir şekilde tedaviye gidilmelidir. Çok fazla dikkate alınmayan bir sorun olsa da kanser gibi ölümcül hastalıklara neden olabileceği unutulmamalıdır.

Ses tellerinin alınması tedavisi ameliyat ile olur. Çevreyi aşırı derecede rahatsız eden köpeklerde ses tellerinin alındığı görülür. Ancak bu köpek için oldukça zararlı ve hoş olmayan bir durumdur.

Köpeklerin konuşamaması sonucunda ses tellerine ihtiyaçları olmayacağı düşüncesi bu yanlışı ortaya çıkarır. İnsanlar bu nedenle rahatlıkla köpeklerin ses tellerini alır. Türkiye yasalarına göre de köpeği bu durumdan koruyacak bir yasa yoktur.

Ancak ses telleri zarar görmüş ve iyileşme belirtisi göstermeyen köpeklerin ses tellerinin ameliyatla alınmasında bir sakınca yoktur. Ses tellerinin alınmasındansa diğer tedavi ve ilaç yöntemleri sonuna kadar denenmelidir.

Köpeklerde Ameliyat Sonrası Durum

Köpeklerde cerrahi yöntemle ses telleri tedavisi yapılır. Bu ses teli tedavisi her zaman ses tellerini almaya yönelik bir operasyon değildir. Köpeğin ses telleri civarında oluşan kist ev yabancı maddeleri almak için de ses teli tedavisi yapılabilir.

Köpeklerde ses teli tedavisinden sonra bir süre köpeğin sesi kısık kalır. Bu korkulmaması gereken normal bir sonuçtur. Bu durumun en sorunsuz şekilde atlatılması için köpeğe ses istirahatı yapılır.

Ses istirahatında olan köpeğe aşırı soğuk ve aşırı sıcak yemekler verilmez. Köpeklerde ses telleri ameliyatı 1 saat sürer.

Köpeklerde Ses Tellerinin Alınmasının Zararları Nelerdir?

Köpeklerin ses telleri alındıktan sonra ortaya birçok sorun çıkar. Vücudun her organının bir işlevi ve bu organında diğer organlarla ilişkisi bulunur. Bu ilişkiyi en iyi şekilde sağlamak ve vücut bütünlüğünü korumak için ameliyat en son düşünülecek çare olmalıdır. Bu zararlar:

  • Köpeklerin iletişim kurması tamamen engellenir.
  • Köpekte ruhsal sorunlar ve depresyon ortaya çıkar.
  • Ses telleri operasyonunda enfeksiyon riski artar ve köpek her hastalığa duyarlı hale gelir.
  • Havlamamak köpeklerde kendini savunamamayı getirir. Bunun sonucunda korkak ve ürkek davranışlar sergilerler.
  • Agresif ve sinirli davranışlar sergilerler.
  • Sahipleri ile iletişime geçmek için onları ısırmaya başlarlar.
  • Depresyon, anksiyete ve ruhsal çöküşler yaşanır. Bunların önüne geçmek için keyfi ses teli, alınması yapılmamalıdır.

Köpeklerde Aşırı Havlamayı Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Köpeğin aşırı havlamasını önlemek için köpek ile iyi bir iletişim kurulmalıdır. Öncelikle köpeğin sakin kalması sağlanır. Sakin olan köpek havlama eğilimi göstermez. Bunun için ise köpek sahibinin de sakin ve sevecen olması gerekir.

Her koşulda köpeğe liderin sahibi olduğu hatırlatılmalıdır. Köpeğin başına buyruk davranmaması için sahibini dinlemesi gerekir.  Bu nedenle sahip köpeğe liderlik vasıflarını göstermelidir.

Köpeğin havlamalarının en büyük sebebi enerji birikimidir. Sürekli evde tutulan köpeklerde bu sorun daha fazla gelişir. Köpekte enerji birikmesini önlemek için sürekli olarak köpekler oyunlar oynanmalı ve yürüyüşler yapılmalıdır.

Köpeğin havlamaması için yaşam koşullarının iyileştirilmesi gerekir. Bu nedenle köpek aç kalmamalıdır. Evde sürekli baskı altında tutulmamalıdır. Hoşlanacağı aktiviteler düzenlenmelidir. Diğer sinirli ve saldırgan köpeklerden uzak tutulmalıdır.

Köpeğin Havlamasında Profesyonel Yardım Alınmalı Mıdır?

Köpek her türlü çabaya rağmen hala havlıyorsa profesyonel bir destek alınmalıdır. Köpeklerle iletişimi güçlü olan veteriner veya eğitmen yardımı ile bu sorun ortadan kaldırılabilir. Köpeklerde ses telleri köpeğin birçok iletişim ve sorununu halletmek için kullandığı organıdır.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Parazit Neden Olur?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap