- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde şaşılık çoğu zaman önemsenmeyen ve fark edilmeyen bir problem olsa da aslında olumsuz birçok sorunu doğurabilmektedir. Bu nedenle köpeklerde şaşılık ve benzeri problemleri erken fark edebilmek için günlük göz kontrollerinin yapılması gereklidir. İlk bakışta önemsiz gibi görünen şaşılık sorunu, birçok ciddi hastalığın bir belirtisi olarak karşınıza çıkabilir.
Köpeklerde göz kayması her iki gözünün birbiri ile paralel ve uyum içerisinde hareket edememesinden ileri gelmektedir. Bu hastalık, gözün çevresinde bulunan kaslarda bir problem olduğu anlamına gelebilir. Köpeklerin göz çevresinde bulunan 6 adet kas bulunmaktadır. Rektus olarak adlandırılan düz kasların 4 farklı çeşidi bulunmaktadır. Gözün beyaz kısmına bağlıdır ve gözün hareketini sağlamaktadır. Oblik kaslar ise gözün saat yönünde veya tam tersi yönünde dönmesini sağlamaktadır. Retraktör kaslar, göz kapağının hareketlerini kontrol etmektedir.
Köpeklerde Şaşılık Çeşitleri
Şaşılık problemi bir gözünde ya da her iki gözünde meydana gelebilir. Ayrıca şaşılığın birçok çeşidi bulunmaktadır.
- Dışa Şaşılık (Ekzotropya): Gözün, yüzün dış kısmına doğru hareket etmesiyle oluşmaktadır.
- İçe Şaşılık (Ezotropya): Gözün, burun kısmına doğru hareket etmesiyle oluşmaktadır.
- Yukarıya Şaşılık (Hipertropya): Gözün, yukarıya doğru bakma eğilimi ile oluşmaktadır.
- Aşağıya Şaşılık (Hipotropya): Gözün, aşağıya doğru bakma eğilimi ile oluşmaktadır.
Köpeklerde en sık görülen çeşidinin içe şaşılık olduğu bilinmektedir. Yani gözün iç açısına doğru oluşan göz küresi dönüklüğü olarak tanımlanmaktadır.
Köpeklerde Şaşılık Belirtileri
Köpeklerde oluşan şaşılık genellikle bir yaralanma ya da sinir hasarı ile birlikte ortaya çıktığı için kolayca fark edilebilir. Şaşılık problemi yaşayan köpekler düz bir şekilde ileriye baktıklarında gözleri orta çizgiden sapmaktadır. Şaşılık vestibüler sistem sıkıntısı nedeniyle meydana geldiyse, köpeğinizde denge problemleri görülebilir. Bu nedenle gözlerinin anormal bir şekilde hareket ettiğini de görebilirsiniz.
Şaşılık problemi yaşayan köpekler genellikle yatak ve koltuk gibi yüksek yerlerden atlamak istemezler. Çoğu zamanda yerde uyumayı tercih edebilirler. Bazı köpeklerde halsizlik, iştahsızlık ve yürürken zorluk çekme gibi belirtiler de görülebilir.
Köpeklerde Şaşılık Nedenleri
- Köpeklerde şaşılık, kalıtsal sorunlar ve anormal kas büyümesi sonucu ortaya çıkabilir.
- Köpeklerdeki bağışıklık sistemi rahatsızlıkları şaşılığa neden olabilmektedir. Ayrıca tiroid bezi ile ilgili problemlerde köpeklerde şaşılık görülme nedenlerinden biridir.
- Köpeklerde oluşabilecek tümörler şaşı olmalarına neden olabilir. Özellikle göz çevresine yakın alanlarda oluşan tümörler göz kaslarına baskı oluşturmaktadır. Yaşanabilecek sinir sistemi hastalıkları da şaşılığa neden olabilmektedir.
- Travmalar sonrasında gelişen şaşılığa rastlamak mümkündür. Örneğin bir trafik kazası ile kafatası yaralanması şaşılık gelişme ihtimalini arttırmaktadır.
- Köpeklerde dengeyi sağlayan vestibüler sistemin herhangi bir rahatsızlığı şaşılık oluşturabilir. Dengesini sağlayamayan köpeklerin gözleri anormal şekilde hareket edebilir.
- Zehirlenme, kene felci ve hidrosefali gibi hastalıklarda şaşılık nedenlerindendir. Özellikle doğumsal olmayan şaşılıklarda mutlaka bir veteriner hekimden yardım almak gerekir. Aksi halde şaşılığa neden olan rahatsızlığın ilerlemesi ve tedavisinin zorlaşması oldukça muhtemeldir.
Köpeklerde Göz Kayması Tedavisi
Köpeklerde şaşılık problemi genellikle ciddi bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Bu nedenle öncelikle şaşılığa neden olan hastalığı teşhisi yapılmalıdır. Veteriner hekiminiz köpeğinizin gözünü inceleyerek ve sinir hasarına neden olabilecek bir kulak hastalığını teşhis etmek için kulak muayenesi yaparak sorunu belirleyebilir.
Ayrıca bilgisayarlı tomografi kullanarak da sinirleri sıkıştıran herhangi bir varlığın tespitini sağlayabilir. Herhangi bir problem görünmezse her ihtimale karşı göz kaslarının güçlenmesi için terapiler uygulanabilir. Şaşılık enfeksiyonel hastalıklar nedeniyle ortaya çıkmışsa, antibiyotik kullanımı önerilebilir. Tümör varlığı tespit edildiyse radyolojik tedavi ya da kemoterapi kullanılabilir. Yaralanmalar sonucu oluşan şaşılık ise cerrahi müdahale gerektirmektedir.