- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde göz tansiyonu ya da diğer adıyla glokom, erken teşhis ve doğru tedavi yolları ile yaklaşılması gereken bir sorundur. Tanısı ve tedavisi geç kalınan bir göz tansiyonu problemi, görme kayıplarına neden olur. Köpeklerde göz tansiyonu göz içi basıncın artmasıyla oluşan bir rahatsızlıktır. Teşhisinde basıncın tonometre isimli bir aletle ölçülmesi hedeflenir. Göz içi basıncı arttırıp retinada ya da optik sinirlerde hasar meydana getirir. Göz içi basıncı ise aqueous humor siliyer tarafından kan sıvılarının süzülmesi ile oluşmaktadır. Süzülmenin sonucunda sıvı kornea ve iris arasındaki boşluk doldurulur. Ayrıca sıvı kornea ve lensleri besler, göz içi basıncı oluşturur ve göze şeklini verir.
Köpeklerde Göz Tansiyonu Nedenleri
Köpeklerdeki göz tansiyonu göz içerisindeki sıvının yeteri düzeyde emilememesi ya da yeteri miktarda drenaj olmaması sonucu oluşur. Göz içi basıncın artması ile aşırı sıvı üretimi gerçekleşeceği düşünülse de aşırı sıvı üretimiyle alakalı değildir. Köpeklerdeki glokom birincil ya da ikincil olarak sınıflandırılabilir.
Birincil Glokom: Sağlıklı gözlerde göz içi basıncın artması olarak ifade edilmektedir.
İkincil Glokom: Bir hastalığa veya yaralanmaya bağlı göz içi basın artması ile meydana gelen glokom türüdür.
İkincil glokom sebepleri;
- Tümörler
- Göz içi kanama
- Lenste hasar
- İlerlemiş katarakt
- Lensin öne düşmesi ve sıvı emiliminin sağlanamaması
- Şiddetli göz içi enfeksiyon
- Drenaj açısını tıkayan dokuya neden olan göz içi iltihap
Köpeklerde Göz Tansiyonunun Belirtileri
Köpeklerde göz içi basıncın artması insanlarda olduğundan daha şiddetli ağrıya sebep olmaktadır. Fakat köpekler yaşadıkları sağlık problemlerini insanlar gibi ifade edemez. Bu sebeple onların acı çektiğini anlamak kolay değildir. Köpeklerde glokom belirtilerine dikkat etmek gerekir;
- Göz kızarıklığı
- Göz ağrısı
- Gözleri kısarak bakma
- Göz kırpmada zayıflama
- Işıktan kaçmak
- Göz kapağının hareketlenmesi
- Gözde şişkinlik
- Gözün beyaz bölümündeki damarlı yapının belirginleşmesi
- Görme sorunları
Belirtilen semptomlardan birini dahi fark ettiğinizde veteriner hekiminize danışmanız iyi olacaktır. Zamanında müdahale sağlanmaması durumunda şiddetli ağrıların yanı sıra görme kayıpları da yaşanır. Köpeklerdeki göz tansiyonunun kalıcı hasarlar bırakmaması ve körlük oluşturmaması için kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.
Köpeklerde Göz Tansiyonu Tedavisi
- İlaç Tedavisi: Göz içinde bulunan basıncın düşürülmesi ve basıncın en kısa sürede normal aralığa çekebilmek için ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Basıncın düşürülmesi topikal ilaçlar ile sağlanır. Aynı zamanda ağrının kontrol altında tutulması için de ilaç kullanımı tercih edilmektedir.
- Cerrahi: Göz tansiyonunun uzun süre tanı koyulamaması durumunda gereklidir. Optik sinir ve kornea onarılamaz hasarlar alırsa gözün alınması gerekir. Bölgede şiddetli bir ağrı ortaya çıkmaması için oküler boşluğun ortaya çıkmayacağı bir şekilde boş yuva kapatılmalıdır. Aynı zamanda göz boşluğu protez ile doldurulabilir.
- Siklokriyoterapi: Bu yöntem ile göz içi sıvısı üreten hücreler müdahale edilmelidir. Sıvı boşaltılabilir ve sıvının birikmesini önlemek için hücrelere müdahale edilmeli. Bu yöntem genellikle erkan tanı ile uygulanmaktadır.
Köpeklerin Göz Kapaklarında Görülen Hastalıklar
- Ektropion: Her iki gözde ya da tek bir gözde, göz kapaklarının dışa doğru bükülmesi ile gerçekleşir. Tekrarlayan göz enfeksiyonu sık karşılaşılan bir durumdur. Kirpikler içe doğru döndüğünde korneanın yüzeyi travmaya maruz kalır. Bu durum köpeğiniz için acı verici ciddi bir hastalıktır.
- Lagoftalmus: Göz kapaklarının kapanamaması durumudur.
- Blefarit: Göz kapaklarının iltihaplanmasıdır. Konjuktivit, güneş ışınları, tahriş edici maddeler ile meydana gelir. Aynı zamanda stafilokok ve uyuz gibi bakteriler de neden olabilmektedir. Pemfigus gibi immün aracılı rahatsızlıklar neden olabilmektedir. Lokal enfeksiyonlar, kronik ya da akut meibon bezlerin iltihabı örnek verilir.
- Kirpik Anomalileri: Göz kapağında ve yanlış yöne doğru bakan kirpik durumudur. Gözyaşının aşırı salgılanması olarak da tanımlanmaktadır.