Köpekler Menopoza Girer mi?

Köpekler menopoz girer mi sorusunun yanıtının evet olduğu düşünülebilir. Fakat bilinenin aksine durum daha farklıdır ve köpeklerde menopoz görülmez. Kısırlaştırılmayan dişi köpekler yaşamları boyunca yılda bir ya da iki kez kızgınlık dönemine girer. Yaşlı köpekler kızgınlık dönemleri arttıkça piyometra ile karşı karşıya kalabilir. Piyometra köpeklerin hayatını tehlikeye sokacak ciddi bir problemdir.

Köpeklerde piyometranın belirtileri fark edildiğinde vakit kaybetmeden veteriner hekime gidilmelidir. Kısırlaştırılmayan köpeklerde kızgınlığına ne sıklıkla girildiği anlaşılamayabilir. Bir yıl boyunca kanama olmadığında ise köpeklerin menopoza girdiği düşünülür. Fakat kısırlaştırılmamış yaşlı köpekler, diğer köpekler kadar sık kızgınlık dönemine girmez. Kızgınlık dönemlerindeki süre giderek artar ama bu durum menopoza girdiklerine anlamına gelmemektedir.

Köpekler Menopoza Girer mi?

Dişi köpekler, 6 ila 9 ayda bir tıpkı insanlarda olduğu gibi ısı döngüsünden geçmektedir. Isı döngüsü esnasında, kısırlaştırılmayan bir dişi köpeğin vulvası şişer ve vajinal kanaması olur. Bu durum köpeğin kızgınlık dönemi olarak bilinmektedir. Fakat bir insanın yaşadığı ile aynı değildir. Köpeklerdeki kanama ortalama 10 gün sürer. Bazı köpeklerde kanama hiç görülmez ve bazılarında ise 27 gün kanama sürebilir. Fakat bu durum sadece bir ısı döngüsünün parçasıdır. Köpeklerdeki ısı döngüsü 4 haftaya kadar sürer ve bu normaldir. Isı döngüsü ayrıca kızgınlık ya da üreme döngüsü olarak bilinmektedir. Dişi köpeklerin vücutlarının üremeye hazır olması anlamı taşır ve bu dönem içerisinde hamile kalabilir.

Köpeklerde Potansiyel Üreme Problemleri

  • Hamilelik: Yetişkin bir köpeğin hamileliği genç bir köpeğe göre daha riskli olabilir. Yaşla ilgili hastalıklar ve rahatsızlıklar hamileliğin olumsuz yönde ilerlemesine neden olabilir.
  • Yanlış gebelik: Her yaş grubu köpekte görülebilir. Progesteronun yüksek seviyelere ulaşmasıyla, beyin ve vücut hamilelik belirtileri gösterir ve bu durum geç hamileliğin belirtileri ile sonuçlanmaktadır.
  • Pyometra: Progesteron seviyesindeki yükselme nedeniyle ortaya çıkar. Normal östrus döneminin bir parçasıdır. Uterus astarının kalınlaşmasına ve hamileliğe hazır olmasına sebep olur. Gebelik gerçekleşmeyen uterus, bakteri girmesine ve uterusun irin ile dolmasına sebep olur. Pyometranın tedavi edilmemesi ölümcül sonuçlar doğurabilir.
  • Meme Kanseri: Tıpkı insanlarda olduğu gibi meme kanseri köpeklerde de yaygın görülmektedir. Kanser, köpeklerdeki 8 meme bezinin herhangi bir tanesinde ya da meme bezleri ile ilişkili olan lenf düğümlerinde görülebilir.

Köpeklerde Menopoz Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Kızgınlık dönemine giren köpeğinizi rahatlatmak için ona ilgi gösterebilirsiniz. Ona çiğnemeye dayanıklı oyuncaklar vererek dürtülerini destekleyebilirsiniz. Köpeğinize ceza vermek ya da azarlamak olumsuz yönde etki gösterir.
  • Dişi köpekler kısırlaştırıldığında bütün üreme sistemleri alınır. Bu sebeple yumurtaları da olmaz, östrojen üretemez ve doğal olarak kızgınlık dönemine girmez.
  • Köpeklerdeki ilk ısı döngüsü görüldüğünde, genellikle 6 ayda bir ortaya çıkar. Köpeklerde menopoz olmadığı için, yaşlı köpekler ısı döngülerine devam etmektedir. Yaşlı köpeklerin doğurganlıkları azalır.
  • Köpekler tüm hayatları boyunca hamile kalabilir. 12 yaşında bir köpek teorik anlamda hamile kalabilir. Fakat geç gebeliklerin hem anne köpek hem de yavrular için tehlikeli olduğunu bilmek gerekir.

Yaşlı Köpeklerde Pyometra

Rahim iltihabı, rahim duvarlarının kalın olması ve içerisinde enfekte birikmesiyle ortaya çıkar. Oldukça tehlikeli ve sinsi gelişen bir hastalıktır. Rahim iltihabının çok fazla belirtisi yoktur. Bu nedenle hayvan sahipleri pyometrayı genellikle son dönemde fark etmektedir.

Pyometra hem köpeklerde hem de kedilerde görülebilir. Kızgınlıktan sonra 2 ila 5 hafta içerisinde meydana gelir. Rahim kendini hamileliğe hazırlarken yüksek östrojen ve progestron üreterek rahmi enfeksiyonlara açık bırakır. Açık olan rahim bakterilerin yerleşmesi için uygun hale gelir. Kızgınlık bittiğinde rahimin ağzı kapanır ve içerideki bakteriler üreyerek sıvıyla dolmaya başlayabilir. Kısırlaştırılmamış köpeklerde, yaş ilerledikçe pyometra görülmenin olasılığı daha yüksektir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap