- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerin seslere karşı olan hassasiyeti, insanlarınkinden oldukça fazladır. Uzak mesafedeki sesleri rahatlıkla duyabilen köpekler aynı zamanda, farklı frekanstaki sesleri de kolaylıkla duyabilmektedir. Köpeklerin bazı mutasyonlar sonucunda kurt kökenli olduğu bilinmektedir. Uluma eylemi ile bilinen kurtların, köpeklerin akrabası olması da köpeklerin iç güdüsel olarak ulumalarını birazda olsa açıklamaktadır. Bunun haricinde köpek uluması farklı anlamları da bulunmaktadır. Köpek ulumalarının nedenleri genel olarak şu nedenler ile ilişkilendirilmektedir;
- Köpekler iletişim kurmak istedikleri zaman farklı sesler çıkartmaktadır. Uluma da bu seslerden birisidir. Sahibi ile iletişim kurmak isteyen köpekler ya da başka köpekler ile iletişim kurmak isteyen köpekler ulumayı tercih edebilmektedir.
- Köpeklerin zor durumda kalması ya da sahiplerinin zor durumda kalması da köpeklerin uluyarak yardım istemesine neden olmaktadır.
- Yüksek frekansa sahip sesler köpekleri oldukça rahatsız etmektedir. Polis, ambulans ya da itfaiye araçlarının çıkardıkları seslerden rahatsızlık duyan köpekler, bu seslere tepki vermek için ulumaktadır.
- Özellikle sokak köpekleri, bulundukları bölgeleri diğer köpeklere belli etmek için ulurlar.
- Yabancılara karşı içgüdüsel olarak geliştirilen bir savunma olan uluma, köpeklerin kendi yaşam alanlarına bir başkasının girmesi ile duyulabilmektedir.
- Köpeklerin bir rahatsızlığının olması da ulumalarına neden olabilmektedir.
Psikolojik Olarak Köpek Uluması Nedenleri Nelerdir?
Köpeklerin uluması sadece iletişim ya da yardım istemek için olmayabilir. Sürekli devam eden ulumalar, köpeklerde gözle görülemeyen bir rahatsızlığın olduğunun işareti de olabilmektedir. Köpeklerin yalnız kalma korkusu, terk edilme korkusu ya da anksiyete bozukluğu yaşaması ulumalarının psikolojik nedeni olabilmektedir. Uzun süren ulumalarını gözlemlenmesi gibi durumlarda köpek sahiplerinin en yakın veterinere hemen başvurması ve köpeğin genel sağlık muayenelerinin yaptırılmasını sağlaması gerekmektedir.
Yavru Köpekler Neden Ulur?
Ulumsa sadece yetişkin köpeklere özgü bir davranış olarak karşımıza çıkmamaktadır. Yetişkin ve yaşlı köpeklerde uluma eylemi genel olarak iletişim kurma, rahatsızlıkların belirtilmesi ya da yardım isteme gibi nedenlerden dolayı meydana gelmektedir. Ancak bu durum yavru köpeklerde farklı anlamlara gelebilmektedir. Yavru köpeklerde uluma, bu köpeklerin bazı bakımlara ihtiyacı olduğu anlamına gelmektedir. Yavru köpekler acıktıklarında, susadıklarında, tuvalet ihtiyaçlarını gidermek istediklerinde, yalnız kaldıklarında ya da tamamen ilgi görmek istedikleri için uluyabilmektedir. Sahiplerinin bu ulumalara karşı sevecen ve pozitif bir davranış ile yaklaşması, köpeklerde uluma eyleminin kalıcı olmasına neden olmaktadır.
Köpeklerdeki Kronik Uluma Nasıl Giderilir?
Köpeklerin sürekli uluması oldukça rahatsızlık verici bir durumun da meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu durum hem köpek sahiplerini hem de etraftaki kişilerin rahatsızlık duymasına neden olmaktadır. Köpeklerin uluma sorunlarının çözümlenmesi için ilk olarak neden uluduklarının tespit edilmesi gerekmektedir. Bunun için ilk elenmesi gereken köpeklerin sağlık sorunlarının olup olmadığı seçeneğidir. Gerekli veteriner kontrollerinin ardından köpeklerde herhangi bir sağlık sorunun bulunmaması, köpek sahiplerinin diğer nedenleri araştırmaya yönelmesini sağlamaktadır. Köpeklerin kronik uluma sorunlarının giderilmesi için sorunun tespit edilmesi ve gerekli durumlarda profesyonel yardımlar alınması şeklinde ilerlemelidir. Uluma sorunlarının kaynağı ve giderilmesi için izlenecek yollara örnek olarak;
- Dışarıdan gelen düzenli bir sesten rahatsız olan köpekler, uluyarak bu sese tepki verebilmektedir. Bu durumda ya dışarıdan gelen sesin engellenmesi ya da daha düşük frekanslar ile çalışarak köpeklerin bu sese duyarlılık kazanmasının sağlanması gerekmektedir.
- Köpeklerin ev içerisindeki bir sese tepki olarak uluması da karşılaşılan bir durumdur. Bu gibi durumlarda evdeki rahatsızlık verici sesin giderilmesi de köpeklerin ulumasının sona ermesini sağlayacaktır.
- Köpekler yalnız kalma korkusu nedeni ile uluma eylemi gösteriyor ise, köpek sahiplerinin köpekleri ile en baştan bir güven duygusu oluşturması gerekmektedir.
Yaşlı Köpek Uluması Nedenleri?
Köpeklerin ulumalarının altında farklı sebepler yer alabilmektedir. Özelikle yaşlı köpeklerde uluma, ciddi sağlık sorunlarından kaynaklı olabilmektedir. Köpeklerin yaralanması, şiddetli karın ağrıları çekmesi ya da farklı bir vücutsal sorun ulumalara neden olabildiği gibi nörolojik sorunlarda köpeklerin ulumasına neden olabilmektedir. Özellikle yaşlı köpeklerde meydana gelen bilişsel işlev bozukluğu, köpeklerin ulumasına neden olabilmektedir. Demans ya da Alzheimer hastalığının semptomlarına benzeyen bu nörolojik sorunlar, köpeklerin kafa kaşıklığı yaşamasına, yönlerini karıştırmasına neden olabilmektedir. Yaşlı köpeklerde meydana gelen bu sorunlar, köpeklerin korkmasına neden olmaktadır. Yüksek korku ise, yaşlı köpeklerin ulumasını tetiklemektedir. Bu gibi durumların uzun süreli olduğunun fark edilmesi ile köpeklerin uzman veteriner hekimlere muayene ettirilmesi gerekmektedir.
Ulumaya En Yatkın Köpek Irkları Hangileridir?
Genetik olarak ulumaya daha yatkın bazı köpek ırkları bulunmaktadır. Tüm köpeklerde içgüdüsel olarak meydana gelen uluma, bazı ırklardaki baskın genlerden dolayı daha fazla karşımıza çıkmaktadır. Ulumaya yatkın köpekler, yaşlanmaları ile bu davranışlarını daha da arttırabilmektedir. Ulumaya daha yatkın olan köpek ırklarının başında şunlar yer almaktadır;
- Dakhund,
- Beagle,
- Base,
- Bloodhound,
- Sibirya kurdu,
- Alasak kurdu,
- Amerikan Eski Mo köpekleri
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kısırlaştırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?