- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Yeni doğan köpeklerin gözleri doğumdan 10 ile 14 gün sonra açılmaya başlar. Yavru köpeklerin gözleri ilk doğduklarında kapalıdır. Yeni doğan köpeklerin gelişim süreci dört farklı aşamada ele alınır.
Köpeklerin gözlerinin açılması ve diğer fiziksel değişimleri bir periyot halinde ilerler. Doğduktan sonraki ilk 14 gün gözleri kapalı olan köpeklerin anne bakımına ihtiyacı vardır. Kendini koruma anlamında eksik olan yavru köpek gençli dönemine girene kadar anneye bağımlı yaşar.
Yavru köpeklerde görülen değişimler 1 ile 8 hafta arasında olur. Bu süreçte yavru köpekte büyük oranda değişimler görülür. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak yavru köpek çevresine olumlu ve heyecan verici değişimler katar.
Yavru Köpeklerde Fiziksel Gelişim ve Değişim
Yavru köpekler doğduktan sonra çevreye uyum sağlamada sorun yaşar. Diğer canlıların aksine çevrelerini görme ve buna uyum sağlama uzun sürer. Yavru köpeklerin gözlerinin açılması 10-14 gün arasında sürer.
Gözleri açıldıktan sonraki süreçte de net göremezler. Etrafı bir süre bulanık gören köpeklerin kademeli olarak gözlerinin açıldığı görülür. Başta puslu olarak açılan gözleri zamanla griye ve maviye döner.
Gözleri mavimsi olan köpeklerin gelişimi haftalar boyu devam eder. Köpeklerin tam ve net olarak görmeleri 8 haftaya kadar sürer. Köpeklerde gözlerde olduğu gibi kulaklarda da net işitme uzun aman alır.
Köpeklerin işitme duyusunun tam gelişmesi 8 haftalıkken olur. Köpeklerde işitme ve görme duyusu 8 haftalıkken tamamlanır. Köpekler ilk doğduklarında uzun süre kemik ve eklemlerini tam olarak kullanamazlar. Bu bakımdan bir süre emekleyerek ilerlerler.
1-8 Haftalık Yavru Köpeklerde Davranış Değişiklikleri
Yavru köpeklerde 1-8 haftalık sürede dış dünya ile büyük bir bağlantı yoktur. Yavru köpekler hayatlarının bu sürecini uyuyarak ve beslenerek geçirirler. 14. Günden itibaren dış dünya ile ilişki kurmaya başlarlar. Bu süreçte görmeye, duymaya ve yürümeye alışırlar.
21 gün geçtikten sonra ise farklı deneyimlere başlarlar. Bu süreçte dünyayı keşfetme ve yeni yerler görme isteği doğar. Bu süreçten sonra yavru köpek kardeşleri ve anneleri ile iletişime geçmeye başlar. Aile ile bu etkileşim çevre ile olacak iletişimin ilk dersleridir.
Yavru köpekte 7-8 haftalık dönemde ilk korku dönemi başlar. Bu dönemde yavru köpek çevresinde hareket halinde olan birçok şeyden korkma eğilimindedir. Bu döneme girmeden yavru köpeğe verilen her türlü eğitim köpeğin bu dönemi daha hafif ve rahat atlatmasını sağlar.
Köpeklerde Göz Bakımı ve Sağlığı
Köpeklerde göz hastalıkları ara ara beliren can sıkıcı bir durumdur. Köpeğin gözünde oluşan bazı değişimlere bağlı olarak bu sorunlar anlaşılabilir. Köpeklerde göz sorunu olduğunun belirtileri:
- Kaşıntı ve gözlerde akıntı
- Gözlerde kızarıklık ve tahriş
- Kusma
- Sıklıkla hapşırma
- Horlamayan köpeklerde horlamaların başlaması
- Göz çevresinde aşırı kaşınma
- Patileri sıklıkla yalama
- Patileri çiğnemeye çalışma
- Patilerde şişme gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Köpeklerde Görülen Göz Hastalıkları Nelerdir?
Yavru köpeklerde göz hastalıkları köpeğin gözlerini kaybetmesine kadar gider. Köpeklerde oluşan göz hastalıkları bazı durumlarda iyileşmeyerek köpeğin gözlerini kaybetmesine kadar gider. Köpeklerde göz hastalıkları:
- Köpeklerde epifor
- Kuru göz sendromu
- Glokom hastalığı
- Köpeklerde konjunktivit gibi hastalıkların önlenmesi temizlik ve sağlıklı yaşamla olur.
Yavru Köpeklerde Göz Bakımı
Yavru köpeğin göz bakımı aksatılmadan yapılmalıdır. Hassas olan köpek gözleri enfeksiyona oldukça yatkındır. Köpeklerin gözleri düzenli olarak silinmelidir. Ancak bu işlem hassas ve sakince yapılmalıdır.
Yavru köpeklerin gözleri hastalıklara yatkın olduğundan dolayı göz çevrelerinde kir ve tozlar görüldüğünde acil olarak temizlenmelidir.
Yavru Köpeklerde Sağlık ve Bakım
Yavru köpeklerde sağlık ve bakım köpeğin hayatının devamında oluşabilecek sorunları önlemede etkilidir. Bu bakımdan yavru köpeğin küçük yaşta bağışıklık kaybetmemesi için bakımı ve sağlığı üzerinde durulmalıdır.
Anne köpekler yavru köpek 7 haftalık oluncaya kadar tüm bakımı ile ilgilenir. Anne köpek her ne kadar ilgilense de köpek 5 haftalık olduktan sonra yavaş yavaş kendine yetmeye başlar. Yavru köpeklerde ilk haftalar sağlık açısından önemlidir.
Kırılganlık olan ilk haftalarda yavru köpeklerden biri büyüme oranında geride kalıyorsa bir sağlık sorunu yaşadığı öngörülür. Bu dönemde görülen hastalık belirtileri ne kadar hafif olursa da dikkate alınarak veteriner yardımı alınmalıdır.
Yavru Köpeklerde Gıda ve Beslenme
Yavru köpeklerin hayatlarında sağlıklı olması adına ilk beslenmeleri büyük önem taşır. Yavru köpekler doğduktan 3 hafta sonraya kadar sadece anne sütü ile beslenir. Yavru köpeğin ihtiyaç duyduğu bütün mineral ve vitaminler anne sütünde mevcuttur.
Anne yaşamıyor ise yavru köpeğin tüketebileceği yumuşak yaş mamalar verilmelidir. Yavru köpeklerin dişlerinin çıkması ile beraber anne köpeğin memelerine zarar vermesi söz konusu olur. Bunu hisseden anne köpek süt vermeyi bu dönemde keser.
Anne köpek süt vermeyi kestikten sonra yavru köpeğin tüketebileceği yumuşatılmış mamalar verilmelidir. Yavru köpeklerin gözleri her ne kadar temizlik ile korunsa da köpeğin hem göz hem de genel sağlığı üzerinde beslenmenin etkisi büyüktür.
Ayrıca Bakınız: Köpekteki Bit Nasıl Temizlenir?