- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde dermatit tamamıyla tedavi edilemez. Ancak köpekte dermatit oluşturan etkenler saptanarak kontrol altına alınabilir. Dermatit derinin en üstte bulunan tabakası olan epidermisin iltihaplanmasıdır. Bu hastalık birçok sebeple ortaya çıkabilir.
Özellikle beslenmeye bağlı olarak oluşması beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ile önlenebilir. Bunun yanında köpeğin çok sık yıkanmaması gerekir. Bu şekilde temizlik malzemelerinden dolayı oluşan alerjilerin cilt hastalığı oluşturması engellenir.
Veteriner hekim kontrolünde ilaç ve merhemler yardımı ile dermatitin geçmesi sağlanabilir.
Köpeklerde Dermatit Belirtileri Nelerdir?
Köpekte dermatit belirtileri köpeğin davranışları ile saptanır. Dermatit köpeklerde nemli ve kuru olarak 2’ye ayrılır. Bu 2 tipe bağlı olarak nedenler ve belirtiler de farklılaşabilir. Islak egzamanın köpeklerdeki en büyük belirtisi sürekli olarak kaşınma, tüylerde bölgesel dökülmeler, kendini yalama ve lezyonları çiğneme olarak karşımıza çıkar.
Diğer bir belirti de sıklıkla görülen lezyonların kırmızı, nemli ve akışkan ve kokulu olmasıdır. Bu belirtilerin sık görülmesi ıslak dermatitin kolay bir şekilde teşhis edilmesini sağlar. Kuru dermatit ise kuruluğa bağlı olarak ciltte döküntü, pullanma ve cilt soyulması belirtileri ile karakterizedir.
Köpeklerdeki dermatit belirtileri şunlardır:
- Şiddetli kaşınma
- Ciltte yanma ve kızarıklık
- Derinin yalanması
- Duvarlara ve ev eşyalarına sürekli sürtünme
- Ağrı ve acı belirtileri
- İştah ve kilo kaybı
- Agresif ve sinirli bir ruh hali
- Uyku düzeninde bozulma
- Deride sıcak ve akıntılı lezyonlar
- Cildin renk değiştirmesi
- Deride kalınlaşma gibi belirtilerle nemli veya kuru dermatitten bağımsız bu belirtiler görülür.
Köpeklerde Dermatit Nedenleri Nelerdir?
Köpekte dermatit nedenleri hem fiziksel hem de psikolojik olarak gelişebilir. Akut bir hastalık olan dermatitle erken tanı ve hızlı tedaviye gidilmediğinde kronikleşme görülür. Bu bakımdan erken teşhis ve tedavi önemlidir.
Köpekte egzama nedenleri şunlardır:
- Aşırı soğuk veya sıcak iklimde korunaksız kalma
- Parazit ve mikrop ısırmaları
- Hormon bozukluğu
- Sık yıkanma ve bu yıkanmalarda temizlik malzemelerindeki alerjenlere maruz kalma
- Köpeğin ırkına bağlı olarak oluşan genetik sorunlar
- Aşırı sinir ve stres
- Vitamin ve beslenme eksikliği
- Viral, bakteriyel ve mantarların neden olduğu enfeksiyonlar köpeklerde egzama oluşumunu yapar.
Köpeklerde Dermatit Tedavisi Nasıldır?
Köpeklerdeki dermatit tedavisi ilaçlar ile yapılır. Köpekte dermatit belirtileri görüldüğünde beklenmeden veteriner hekime başvurulmalıdır. Tedavinin başarılı ve hızlı olması için dermatite neden olan faktörler bulunur. Bu faktörlere bağlı olarak tedavide de değişiklikler yapılabilir.
Ancak ilk tedavi şekli buna neden olan bakteri ısırıklarının giderilmesidir. Daha sonra köpeğin kendini sürekli yalaması önlenir. Deride oluşan lezyonların yalanmaması da tedavinin başarıya ulaşmasında önemlidir. Bu şekilde enfeksiyon kapması önlenir.
Özellikle köpeğin cildine sürülen merhemler yalanmamalıdır. Bunu önlemek için köpeğe yakalık takılmalıdır. Verilen ilaçlar genellikle parazit önleyicilerdir. Hastalığın beslenmeden oluştuğu düşünüldüğünde mama, beslenme ve diyet değişikliğine gidilir.
Veteriner cilt tahrişini azaltmak için yıkanmayı kontrol altına alarak azaltabilir. Yine cilt tahrişini azaltmak için anti inflamatuar ilaçlar verilir. Antibiyotik ve anti histaminik ilaçlar ile alerjik reaksiyonlar önlenir.
Köpekte dermatit sorununu tedavi etmek için doğal kürler olsa da bu kürleri uygulamadan önce veteriner hekime başvurmak önemlidir.
Dermatite Sık Yakalanan Köpek Irkları
Egzamaya sık yakalanan köpek ırklarının başında Alman Çoban köpeği, Golden Retriever, Fransız Bulldog, Boxer ve Saint Bernard gelir. Bu ırklarda sıklıkla dermatit görülmesinin nedeni deri katlarının fazla olmasıdır. Bu durum da bu ırkların daha kolay bir şekilde cilt hastalıklarına yakalanmasına neden olur.
Her ne kadar bu ırklarda görülse de dermatit genellikle sokak köpeklerinde görülür. Sokak köpeklerinin her mevsim dışarıda olması her hava koşuluna maruz kalmasına neden olur. Düzenli bir beslenme programı olmayan sokak köpekleri bununla beraber hijyenden uzak bir şekilde yaşar. Bu sorunlar da beraberinde deri ve cilt hastalıklarını getirir.
Dermatit Olan Köpeğin Beslemesi
Köpeklerde egzama görülmesinin en önemli nedeni beslenme sorunlarıdır. Dengeli ve sağlıklı beslenen köpeklerde cilt hastalıklarına yakalanma oranı oldukça düşüktür. Özellikle genetik olarak daha kolay hastalanan köpeklerde sağlıklı beslenme önem taşır.
Köpek beslenmesinde özellikle çiğ et, çiğ kemik ve aşırı yağlı gıdalar verilmemelidir. İnsanların yemek kalıntıları, yüksek miktarda protein içerin tavuk eti, tavuk ciğeri ve yumurta gibi gıdalar dengesiz bir şekilde köpeğe verilmemelidir.
Dana eti ve köpeklerin ırk ve bünyelerine uygun olmayan kuru mamaların tüketilmesinde de sorunlar ortaya çıkar. Bunu önlemek için köpeğin ırkına uygun olarak veteriner önerisiyle diyet uygulanmalıdır.
Köpeklerde Dermatite Hangi Merhemler Kullanılmalıdır?
Cilt hastalıklarına yakalanan köpeklerin yaşam koşullarını iyileştirmek ve eski sağlıklarına dönmesini sağlamak için veterinerin önerdiği rahatlatıcı merhemler kullanılır. Bunun yanında pomatlar da uygulanarak köpeğin rahatlaması sağlanır.
Veterinerin verdiği merhemler hastalığın boyutu ile değişir. Özellikle kaşıntının yüksek seviyelere ulaştığı zamanlarda kortizonlu merhemler önerilir. Kortizonlu merhemler semptomların en hafif halini almasına ve iyileşmesine yardım eder.
Mide sorunu olan hassas köpeklerde ise hipoalerjenik mamalar kullanılır. Alerjiyi en aza indiren temizlik malzemeleri de kullanılmalıdır. Bunun yanında merhemler sürüldüğünde sürülen bölgenin kuru ve temiz olmasına dikkat edilmelidir. Köpekte dermatit oluşmamasını sağlamak için öncelikle dikkatli davranılmalı ve temiz bir ortamda sağlıklı beslenmeye uyulmalıdır.
Ayrıca Bakınız: Köpeğin Çiftleşmesi Nasıl Anlaşılır?