2 Aylık Yavru Köpek Bakımı Nasıl Olmalı?

2 aylık yavru köpek bakımı araştırmadan önce köpek sahiplenme yaptığınızda zorlanabilirsiniz. Yavrunuzla eve geldiğinizde ilk gece ikiniz için de gerilimli geçebilir. Köpekler 2 aylık olduklarında anne sütünden ayrılırlar. Yeteri kadar anne sütü alması yavrunun kardeşlerinden ayrılarak ortam değiştirdiğinde bocalayacaktır. Eve geldiğinde yavruyu kendi başına bırakın. Evi keşfetmesi için ona izin verin. Kendisini sevdirmezse üzerine gitmeyin. Zaten kendiliğine size gelecek sevimliliğiyle kendini sevmenize müsaade verecektir. Yavru köpeğin strese girmemesi ve içine kapanık olmaması için onu çok fazla sıkmayın. Daha önce köpek bakmayanlar için 2 aylık köpeğe nasıl bakılır, yavru köpeklerde beslenme ve eğitim ilk başlarda nasıl olmalı bu yazımızda bulabileceksiniz.

2 Aylık Yavru Köpek Bakımı Nasıl Olmalı?

İlk etapta köpeğin aşılarının yapılması gerekiyor. Anne sütünden ayrılan köpekler sırayla aşılarını olacaktır. Aşıları tamamlanmadan dışarı çıkarmanız diğer köpeklerle temasa girmesine izin vermemelisiniz. Bulaşıcı hastalıklara karşı savunmasız olacağı için bu dönemde köpeğinize çok dikkat etmelisiniz. İç-dış parazit aşıları yapılmalı.  Yavru köpeğin tuvalet eğitimi olmadan evde serbeste dolaşmasına izin vermeniz iyi olmaz. Sınırlı bir alan belirleyip etrafını köpek kafesi ile çevreleyin. Tuvalet pedini içerisine yerleştirip köpeğinizi gözünüzün önünde olmadığı zamanlar onun içerisine koyun. Böylece olası tuvalet kazalarını engellemiş olacaksınız.

Doğru Bir Veteriner Hekim Seçmelisiniz

Yavru köpek aşıları düzenli ve zamanında yapılması gerekir. Bunun için de veteriner hekiminizi iyi seçmelisiniz. Rutin sağlıklı kontrolleri yapılmalı herhangi bir hastalığı olup olmadığını teyit ettirmelisiniz. Tehlikeli durumlarda hemen gidebileceğiniz evinizin yakında olması çok daha iyi olacaktır. Veteriner hekiminizin iletişim bilgilerini ulaşabileceğiniz elinizin altında olmasını sağlayın.

Yavru Köpeğe İsmini Öğretin

Köpek eve geldiği ilk andan itibaren ona bir isim ile çağırın. İsim vermekte gecikmemelisiniz. Sürekli ismiyle ona seslenmeniz size odaklandığında ona ismini tekrar etmenizle beraber kısa süre içinde alışacaktır. Sıcak ve sevgi dolu bir tonla köpeğinize ismiyle seslenerek bir şey yaptırın. Köpek bunu her yaptığında ödüllendirin. Böylece ismini her çağırdığınızda yanınıza gelecektir. İsmini çok uzun seçmeyin. Kısa ve net isim belirleyin.

Yavru Köpeğin Beslenmesi

İyi bir gelişim için bir yıl köpeğin mutlaka sağlıklı bir şekilde beslenmesi gerekiyor. Küçük ırk köpek cinslerinin gelişimi 1 yılda tamamlanır. Orta boy ve büyük köpek cinsleri ise yaklaşık 1,5-2 yıl içinde tamamlar. 1-2 yıl sonra köpekle artık yetişkin köpek grubunda yer alır. Yavrular ilk 6 ay günde 3-4 öğün şeklinde beslenir.  Çok enerjik oldukları için 2 kat daha fazla besin maddesine ihtiyaç duyarlar.

Sütten ayrılan köpeğin kuru mamaya geçtiğinde kabızlık yaşanması çok yaygın görülür. Bunu önlemek için kuru mamayı çok hafif sulandırmayı deneyin. Mamayı süt ekleyerek sıvılaştırabilirsiniz. Ayrıca yavru köpekler için konserve mama vermeniz de kabızlığın önüne geçecektir. 3 ay sonrasında köpek artık kuru mamayı daha rahat sindireceği için sütü kesmelisiniz. Çünkü köpeklerin çoğu süte karşı alerjik reaksiyon gösterir. Bunun yaşanmaması için süt vermeyi kesin.  Yavru köpek maması seçimi yaparken; vitamin, mineral ve protein oranlarını iyi bakmanızı tavsiye ediyoruz. Yeterli ve eksiksiz bir şekilde beslenmeleri bu dönem için çok önemli.

Yavru Köpeğine Mama ve Su Kabı

Köpeğin ağız yapısına uygun kolay devrilmeyecek aynı zamanda rahatça yiyebilmesine imkan veren bir mama kabı ve su kabı almalısınız. Plastik olmamasına dikkat edin! Cam, seramik malzemeden yapılan bir kap seçmelisiniz. Plastikler köpeğiniz için zararlı olacağından seçmemelisiniz. Paslanmayan çelik kaplardan da tercih edebilirsiniz.

Yavru Köpek Ne Zaman Yıkanır?

Köpeklerin çok sık yıkanmaması gerekir. Gün aşırı tüylerinin taranması ile bit, pire, kene gibi parazitlerden arındırmalısınız. Eğer çok kirlendiyse özellikle çamur ve toprağa girdikten sonra bu çok fark edilir. Köpeği yıkayacağınız suyun ılık olması önemli. Öncelikle tüylerini ıslatın. Sonrasında kuyruktan başlanarak yukarıya doğru fırçalayın. Köpek şampuanı kullanarak bu işlemi yapmalısınız. Kulak ve göz bölgelerine su kaçırmamaya dikkat edin. Banyodan sonra tüylerini iyi bir şekilde kurulmalısınız. Köpekler ne zaman yıkanır sorunuzun cevabı ise yavrunuz 12 haftalık olduğunda yıkanmalarında sakıncası yoktur.

Yavru Köpekler İçin Oyuncaklar

Küçük oldukları için gördükleri her şeyi ağızlarına almakta meraklıdırlar. Güvenli köpek oyuncakları seçmelisiniz. Köpek çiğneme oyuncağı alırken yumuşak ve kolay parçalanmayan bir oyuncak seçmelisiniz. Böylece köpek ısırma içgüdüsünü bu oyuncakla bastıracaktır. Kırılması kolay, sivri uçlara sahip oyuncakları almaktan uzak durmalısınız! Sert yapıda orta boyda oyuncak toplar alarak köpeğinizi oynamaya daha çok teşvik edebilirsiniz. İçerisine ödül maması koyabileceğiniz oyuncaklar alarak zekâsını geliştirmesinde katkıda bulunursunuz.

Yavru Köpeğin Sosyalleşmesi

Küçük yaşlarda yabancılar, diğer hayvanlarla iyi bir ilişki kurması ileride saldırganlığın önüne geçmek için gerekli. Çocuklarla, diğer insanlarla ve hayvanlarla temasa geçmesini sağlayın. Onlarla oyun oynamaya kendisini sevdirmesine izin vermesini sağlayın. Zaten bir süre sonra köpeğiniz sizin dışınızdakilerle rahatça anlaşacağına emin olabilirsiniz.

Yavru Köpeklerde Evde Eğitim

2 aylık bir köpek evinize geldiğinde henüz eğitim almamış olur. Ev içi eğitimler köpeklere yavruluk döneminde tuvalet eğitimi ile başlar.  Tabii ki bu eğitim sabır ve zaman gerektiriyor. Köpeğe ismini öğrettikten sonra tuvalet eğitimi sırasında sık sık ona hatırlatmaya devam edin. Köpeğin size itaat etmesi için doğru zamanı bekleyin. Size odaklandığı zaman ona yapması gerekenleri öğretin. Her bir söylediğinizi yaptığında ödül maması ile onu ödüllendirin.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap