- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde anestezi yöntemleri de insanlardaki gibi üzerinde çeşitli uygulama ve operasyonlar yapmadan önce anestezi yapılması gerekmektedir. Anestezi sadece belirli bölgelere uygulanır. Buna lokal anestezi diyoruz. Tüm vücuda uygulanıp bilincini tamamen kaybederse buna genel anestezi diyoruz. Yapılacak uygulamaya, hastanın genel durumuna bakılıp ve doktorun tercihine göre en uygun anestezi planı uygulanır.
Köpeklerde Anestezi: Köpeklerde Lokal Anestezi
Köpeklerde anestezi yöntemlerinden lokal anestezinin yöntemi, bizlerdeki lokal anestezinin yönteminden bir farkı yoktur. Lokal anestezi, tamamen bilinç kaybına neden olmadan bir alanı sadece geçici olarak felç eder.
Lokal anestezi genellikle küçük uygulamalar için kullanıldığı gibi tanı yöntemleri için de sıklıkla kullanılır. Örneğin küçük alanların dikilmesi ve yara alanlarının temizlenmesi gibi uygulamalarda lokal anestezi kullanılabilir. Lokal anestezi uygulaması sırasında tam bir bilinç kaybı oluşmadığından ve köpeğin genel hareket ve davranışları devam ettiğinden mizacı da çok önemlidir. Stabil mizaçlı köpeklerde bu uygulamalar daha rahat ve daha kolaydır.
Köpeklerde Genel Anestezi
Öte yandan genel anestezi, merkezi sinir sistemi uygulamasını etkileyerek bilincini tamamen kaybetmek, köpeklerde anestezi ile amaçlanan köpeğin ağrısını gidermek, kasları gevşetmek ve köpeğin tamamen uyumasını sağlamaktır. Tüm canlılarda olduğu gibi köpeklerde de genel anestezi çok önemlidir. Bu nedenle genel anestezi öncesinde, sırasında ve sonrasında köpek kontrol edilip gerekli müdahaleler yapılmalıdır.
Genel anesteziye başlamadan önce köpeğin genel muayenesi yapılmalıdır. Buna anesteziye hazırlık süreci diyoruz. Köpeğin herhangi bir sorunu olup olmadığı, anestezi alınıp alınmadığı ve genel sağlığı hakkında sorular ve değerlendirmeler yapılmalıdır. Bunun yanında genel muayeneler ve kan rutinleri kontrolü yapılır. Bunlar çok kritik noktalardır ve anestezi öncesi değerlendirilmelidir.
Genel sağlığı kötü olan yavru köpekler, yaşlı köpekler ve köpekler yüksek anestezi riski altındadır. Bu nedenle bu tür hastaların daha detaylı muayeneye ihtiyacı vardır. Sonuç olarak, köpeğin genel durumu değerlendirilir daha sonra anesteziye uygun olup olmadığına karar verilir. Bu aynı zamanda bu anestezi yöntemini belirlemede önemli bir noktadır. Ayrıca köpekler anesteziden 12 saat önce aç bırakılmalıdır.
Köpekler İçin Anestezi Riskli Bir Uygulama Mı?
Hiç kimse herhangi bir anestezi yönteminin %100 güvenli ve risksiz olduğunu söyleyemez. Bu köpeklerde anestezi yöntemleri için de geçerlidir. Bu durumu öncelikle belirtmemiz gerekir. Tabii köpeğin genel durumu, anestezi yöntemi, yapılacak uygulama, anestezi süresi gibi pek çok faktör riski arttırıyor veya azaltmış oluyor. Ancak dediğimiz gibi, hiçbir uygulama riski sıfıra indiremez.
Köpeklerde Genel Anestezi Yöntemleri
Köpeklerde anestezi yapılırken ilaçlar doktorun o anki tercihine göre iki farklı şekilde kullanılır. Bunlar enjeksiyonlar veya inhalantlardır. Enjeksiyon yöntemi ile yapılan uygulamada genellikle anestezik dediğimiz bazı ön ilaçlar, anestezik uygulamasından önce verilir. Ardından anestezik etki sağlayacak ilaç verilir.
Solunum yolunda yapılacak anestezide önceden kısa süreli anestezi yapılır. Ardından köpek makineye bağlanır. Solunum sisteminden anestezi yöntemine başlanır. Günümüzde inhalasyon anestezisi daha güvenli bir yöntemdir. Enjeksiyon anestezisi için zaman önemlidir. Çünkü verilen ilaçlar metabolize edilir. Daha sonra da karaciğer ve böbreklerde atılır.
Bu anestezi süresini ve riskini artırır, iyileşme süresini uzatır. Ancak solunum sistemi kullanılarak anestezi yapılması durumunda anestezik madde direkt olarak oksijen ile akciğerlere girer ve oradan boşaltılır. Uyanma süresi daha kısa ve daha kolaydır. Risk yok diyemeyiz. Ancak riskin az olduğu söyleyebiliriz.
Köpeğimiz Anesteziden Uyandığında Ne Yapılmalıdır?
Köpeklerde anestezi sırasında yöntem ve zamana bağlı olarak vücut ısısı birkaç derece düşer. Bu nedenle köpekler anesteziden uyandıklarında sıklıkla titrer. Bu nedenle anestezi uyanma kısmının ısısının biraz ılık olması iyidir. Özellikle enjeksiyon anestezisinde refleksin tamamen düzelmesi zaman alır. Bu nedenle, refleksi (özellikle yutma refleksi) tam olarak tatmin etmeden önce, köpek izlenmeli ve hiçbir şey verilmemesi gerekir.