- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde mide bulantısına iyi gelen yiyecekler ile bulantı ve kusma kontrol altına alınmalıdır. Köpeklerde mide bulantısı sıklıkla rastlanan bir sorundur. Köpekler yememeleri gereken ve midelerini bulandıran her şeyi yemekle bilinirler. Bu nedenle de sıklıkla bulantı ve kusma gibi durumlar ortaya çıkar.
İnsanlarda görülen çoğu rahatsızlık köpeklerde de görülür. Bu nedenle insanlarda olduğu gibi köpeklerde de mide bulantısını geçirmek için mideyi rahatlatıcı etkisi bulunan yiyecekler tüketilmelidir.
Mide bulantısı ve kusma gerçekleşmesi durumunda hasta olan köpeğe 2 saat boyunca su ve 6-8 saat ise yemek vermemelisiniz. Bu süre geçtikten sonra köpeğe az miktarda ve yavaş yavaş beyaz tavuk parçaları verilebilir.
Bunun yanında pirinç gibi rahatlatıcı ve bulantı giderici hafif yiyeceklerle yavaştan beslenmeye başlanabilir. Kusmadan sonraki gün köpeğin durumu iyiyse normal beslenme alışkanlığına dönebilir.
Köpeklerin Mide Bulantılarının Sebepleri
Köpeklerde mide bulantısının sebepleri genellikle beslenme kaynaklı olur.Köpeğin rutin beslenmesinin bozulduğu ve kendisine iyi gelmeyecek besinler tüketmesi ile bulantı ve kusma süreci başlar. Diğer bir önemli sebep ise köpeklerin insan artığı yemekler ile beslenmesidir. Bu yemekleri hızlı ve aşırı yemek mide bulantısı oluşturur.
Bunların dışında midede oluşan viral, bakteriyel yada parazit oluşumlu enfeksiyonlarda mide bulantısı oluşturur. Mideye giren bağırsak kurtları, oyuncak ve yabancı cisimler, zehirli çiçek, bitki gibi zararlı maddelerin mideye girmesiyle bulantı olur.
Kanser, pankreas, böbrek ve karaciğer hastalıkları da mide bulantısının büyük ölçüde tetikleyen hastalıklardır. Kulak hastalıkları ve yol tutması da köpeğin mide bulantısı yaşamasına neden olur.
Köpeklerin Mide Bulantısı Belirtileri
Köpeklerde mide bulantısı belirtileri son derece tipik ve kolay anlaşılır niteliktedir. Köpekler mideleri bulandığında içgüdüsel olarak bazı eylemlerde bulunur. Bu durumda ağızdan salya akması en çok görülen belirtidir. En sık görülen belirtiler:
- Dudakları sık sık yalama
- Sürekli olarak yutkunma eğilimi
- Midede oluşan zorlanmayı gidermek ve kendi isteği ile kusmak için yabancı otlar yeme
- Güçlü karın kasılmaları
- Öğürme
- Ağızdan sürekli salya akması gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Bu belirtiler saptandığında köpeği hızlı bir şekilde tedavi etmek için veterinere başvurulabilir. Köpeklerde mide bulantısı belirtileri sıklıkla yaşandığında derhal veteriner hekime gidilmelidir.
Araç Tutmasından Midesi Bulunan Köpeğe Ne Yapılmalı?
Çoğu köpekte görülen araç tutması genel olarak bir sorun haline gelmiştir. Köpekleri ile seyahat eden ailelerin en çok yakındığı konulardan biridir. Araç tutmasına bağlı olarak köpekte mide bulantısını geçirmek için bazı püf noktalar vardır. Bunlar:
- Köpeğin araçta rahat olması sağlanmalı ve yerinin sıkışık olmaması gerekir.
- Yolculuğa başlamadan 2 saat önce köpeğe mama ve yemek verilmesi kesilir.
- Hava basıncını dengelemek ve arabanın içinin nefes alması için camlar bir nebze açılır.
- Arabanın sıcaklığı yüksek olmamalıdır.
- Aşırı sıcak köpeğin kusmasına neden olacağı için aşırı sıcaktan kaçınılmalıdır.
- Bulantıyı engelleyecek ilaçlar verilebilir. Ancak bu ilaçların veteriner hekim kontrolünde verilmesi gerekir.
Köpeğin kusmasını engellemek imkansızdır. Ancak bu en minimal seviyeye indirilebilir. Köpeğin ulaşabileceği yerlerden deterjan ve temizlik malzemeleri kaldırılmalıdır. Kemik ve yabancı cisimleri yutmasının önüne geçilmelidir.
Bu hususlara dikkat edildiği takdirde köpeklerde mide bulantısı yaşamasının önü kesilebilir. Köpeğin beslenme diyetinin değişmemesi önemlidir. Zorunlu değişiklik durumlarında ise bunu aniden değiş sindire sindire yaparak köpeğin yeni diyete ayak uydurması sağlanır.
Yürüyüş ve spor esnasında köpeğin dışarıdan çöp karıştırma ve hijyenik olmayan yerleri yalaması önlenmelidir.
Köpek Hangi Aşamada Veterinere Götürülmelidir?
Köpeğin sık sık kusması veya kusma eğiliminde olması durumlarında ve ağızdakini püskürterek atması suretiyle kusması veteriner ihtiyacı olduğunu gösterir. Köpek salyasını tutmada zorluk yaşıyor ve safra kusuyorsa müdahale gerektiği anlaşılır. Bu aşamalar şunlardır:
- Kusmukla beraber kan gelmesi
- Kusmukta yabancı maddeler olması
- Köpekte uyuşukluk
- Depresyon
- Halsizlik
- Karnında şişlik ve sertlik
- Çok sık idrar yapma
- Sürekli kusma ve buna bağlı olarak ishal oluşumu gibi durumlarda acil veterinere gidilmelidir.
Köpekler çikolata, kuruyemiş, soğan, kuru üzüm, kuru incir gibi yiyecekleri tüketmemelidir. Bunların tüketildiği görüldüğünde ve köpeğin kusmak için yine bu gıdaları tükettiği fark edildiğinde tıbbi müdahaleye başvurulmalıdır.
Köpeklerin Mide Bulantısı Tedavisi
Köpekte mide bulantısı tedavisine başlarken veteriner hekim öncelikle köpeğin durumunu ve yediği yiyecekleri öğrenmek için köpek sahibine sorular sorar. Bu sorulardan sonra klinik bir muayene ile durum anlaşılmaya çalışılır.
Köpeğin hastalık durumunu saptamak için kan testleri, idrar testleri, röntgen veya ultrason çeker. Hasta köpeğin tedavisi için öncelikle dehidrasyonu düzene koyacak serum tedavisi uygulanır.
Enfeksiyon şüphesi taşıyor ise antibiyotik tedavisi, mide koruyucular ve kusma giderici ilaçlar verilir. Eğer mide bulantısı yuttuğu yabancı bir cisim sebebi ile oluştuysa ameliyat gerekir.
Midesi Bulanan Köpeğe Verilmesi Gereken Mamalar
Köpekte mideyi iyileştirmek için mamalar önemlidir. Özellikle veterinerler tarafından önerilen kaliteli mamalar olsa da ev yapımı mamalar ile de bu süreç ilerleyebilir. Midesi bozulmuş ve bulanan köpeklere iyileşinceye kadar yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler verilmez.
Bunun yerine haşlanmış balık, haşlanmış tavuk ve haşlanmış pirinç ile tedaviler sürdürülür. Köpeklerin mide bulantısı riskini en aza indirmek için bu hususlara dikkat edilmelidir.
Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Tüy Dökülmesi Nasıl Engellenir?