Köpeklerde Siğil Neden Olur?

Köpeklerde Siğil Neden Olur?

Köpeklerde siğil nedeni papilloma adı verilen bir virüsün enfeksiyonundan kaynaklanır. Bu hastalık diğer köpeklere bulaşma riski taşır. Bununla beraber diğer hayvanlara ve insanlara bulaşma riski taşımaz. Pek çok farklı köpek türünde papilloma virüsünün bulaştığı tespit edilmiştir. Hastalık tiplerine bağlı olarak virüsün oluşma biçimi de farklılık gösterir. Örneğin bir tür papilloma virüsüne maruz kalan köpek o türe karşı bir bağışıklık kazanır. Bununla birlikte köpek diğer tür papilloma virüslerine karşı yine savunmasız durumda sayılır.

Köpeklerin papilloma virüsünü alması şayet deri bütünlüğünde bozulma meydana geldi ise diğer köpekler ile doğrudan temas nedeniyle olur. Papilloma virüsünün bulunduğu çevrede uzun süreler hayatta kaldığı bilinir. Bu nedenle bir köpek tarafından belirli bir bölgeye bırakılan papilloma virüsü bir başka köpek tarafından uzun süre sonra olsa bile alınabilir. Bu virüse maruz kalan köpeklerde siğil meydana gelir. Genel olarak Köpeklerde siğil oluşması 1 ya da 2 ay içinde gerçekleşir.

Köpeklerde Siğil Nasıl Çıkar?

Yetişkin Köpeklerde siğilin çıkması herhangi bir klinik belirti olmadan gerçekleşir. Bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş yavru köpeklerde ise siğillerin gelişmesi için daha müsait bir ortam bulunur. Bazı köpeklerde ise bağışıklık sisteminin baskılanmış olduğu görülür. Bu köpeğin enfeksiyonlarla savaşma gücünün büyük oranda azaldığını ifade eder. Yüksek bir direnç sahibi olan papilloma virüsü bulunduğu yerde uzun süre hayatta kalabileceği için su kabı, mama gibi yerlerden geçer. Kesik ve sıyrıklardan da kolayca derinin içine girer.

Köpeklerde Siğil Hangi Belirtilere Sahiptir?

Köpeklerde siğil belirtileri tüm yaş gruplarında deri papilloma, genital papilloma, göz kapağı papilloma ve fibropapilloma olarak görülebilir. Sadece genç yaştaki köpeklere mahsus oral papilloma şeklinde ortaya çıkabilir. Tüm köpeklere bulaşma ihtimali olan bu hastalık bağışıklık sistemi zayıf olan ya da bağışıklık sistemi baskılanmış olan köpeklerde daha yaygın olarak görülür. Cocker Spaniels ve Puglar gibi bazı ırklar yapı olarak siğil hastalığına yaygın olması ile bilinir. Yine de tüm köpek cinslerinde ortaya çıkma ihtimali bir hayli yüksektir.

Köpeklerde siğil hastalığı daha çok iltihaplı polipler, düz, pullu plaklar ya da içe kısmı doğru büyüyen sert kitle şeklinde olabilir. Siğillerde yara oluşma ya da kanama gibi sorunlar kendini gösterebilir. İçe doğru büyüme eğilimi gösteren papillomalar özellikle ayak üstünde uzun süre durulduğu zaman ağrıya neden olur. Köpeklerde görülen siğiller en çok ayak çevresi ve ağız içinde ortaya çıkar. Genelde aleni olsa da bazen gözden kaçan siğil vakaları da görülür. Nadir olsa da köpeklerde siğil farklı büyüklükte olup tüm vücudu kaplayan şekilde de olabilir.

Köpeklerde Siğil Nasıl Teşhis Edilir?

Köpeklerde siğilin teşhis edilmesi çoğu vaka tipik bir görünüme sahip olduğu için kolay bir şekilde gerçekleşir. Çoğu köpekte lipom olarak da görülebilir. Kesin bir teşhis için ince iğne aspirasyonu yöntemi ile örnek alınıp kullanılmak üzere patolojiye yönlendirilebilir. Bazı vakalarda patoloji sonuçları net bir bilgi vermez. Böyle durumlarda biyopsiye başvuru yapılır. Biyopsi işleminde tümör cerrahi işlemler ile çıkarılır. Küçük papilloma vakalarında tüm tümör çıkarılır. Daha sonra tümör dokusunun mikroskopla incelendiği histopatolojik inceleme yapılır.

Köpeklerdeki Siğil Tedavisi Nasıl Gelişir?

Köpeklerdeki siğilin tedavisi bazı durumlarda ihtiyaç duyulmayan bir yöntemdir. Bunun nedeni köpeğin bir süre sonra siğile bağışıklık geliştirmesidir. Bu sayede siğil hastalığı kendiliğinden geçer. Köpeğin siğile karşı bağışıklık geliştiremediği bazı durumlarda müdahale yapılması gerekir. Tedavinin gerektiği durumlar genel olarak köpeğin yaşam kalitesinin düştüğü vakalar olarak belirtilir. Bağışıklık sistemi gerekli tepkiyi veremediği için hastalık ortadan kaybolmaz. Böylece köpeğin sağlığı tehlikeye girmiş olur. Siğil tedavisi şu durumlarda gereklidir:

  • Çok sayıda siğilin büyük ve topallık yapacak şekilde yeme ve içmede güçlük çıkarması, göz tahrişine neden olması şeklinde yerleştiği vakalar,
  • Siğillerde kanama ya da bakteriler nedeniyle enfekte olma durumunun görüldüğü durumlar,
  • Nadiren görülse de siğillerin kansere dönüştüğü vakalar,
  • Siğilin 3 ile 5 ay gibi uzun süre geçmediği durumlar,
  • Siğilin bağışıklık sistemini baskılayan ilaçları kullanan köpeklerde ortaya çıktığı vakalar siğil tedavisinin uygulanması için gerekli olan durumlardır.

Siğil tedavisine başlamak için uygun şartlar varsa vakit kaybetmeden köpekteki siğil durumu ele alınır. Siğilin nedeni ve ne durumda olduğu yapılan muayenelerle ortaya çıkarılır. Daha sonra köpek için en uygun tedavi yöntemi uygulanır. Çok sayıda siğilin olduğu vakalar için ilaç bir zorunluluktur. Az sayıda siğilin olduğu vakalarda siğil kendiliğinden geçmiyorsa lazer ya da kriyocerrahi gibi uygulamalara başvurulur. Çoğu siğil kendiliğinden geçtiği için hangi tedavi yönteminin ne kadar etkili olduğu kestirilemez. En sık uygulanan tedaviler şu şekildedir:

  • Bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan ilaçlar,
  • Antiviral ve antitümör özelliği taşıyan ilaçlar,
  • Bağışıklık sistemi üzerinde etkili olan ilaçlar,
  • Çeşitli antibiyotikler siğil tedavisi sürecinde tercih edilebilir.

Köpeklerde Siğil Yayılması Nasıl Önlenir?

Köpeklerde siğil yayılmasını önlemek köpeğin sağlığını korumaya yönelik büyük bir etki taşır. Köpekte görünür bir noktada yer alan siğil sorunu varsa başka köpeklerin temasına ve oynamasına izin vermemek gerekir. Köpekte koruyucu özellikler zayıfsa ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanıyorsa diğer köpeklerin olduğu ortamlardan uzak tutmak gerekir. Tüm tedbirlere rağmen siğil hastalığının görüldüğü köpekleri izole etmek hastalığın yayılmasını önler. Bu sayede köpeklerde siğil hastalığı yayılmamış olur.

Ayrıca Bakınız: Köpeklerde Kilo Kaybı Neden Olur?

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap