Köpeklerde Omurga Dejenerasyonu Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Köpeklerde omurga dejenerasyonu çeşitli durumlarla tanımlanır. Dejenerasyonun köpeğim üzerindeki etkisi, bozulmanın sonucunda tedavi sonrası prognoza bağlıdır. köpeklerin omurgalarında ağrı yaşamasına ve hareket etmekte tereddüt etmesine neden olur. Köpeğiniz, genellikle siz bir sorun olduğunu bilmeden, vücudun sorunu çözmesine izin vermek için birkaç gün daha az hareket eder. Eğer köpeğinizin daha az hareket ettiğini görürseniz ve bu konuda erken önlem alınırsa tedaviden kesin yanıt alabilirsiniz. 

Bazı dejeneratif durumların köpeklerde kolaylıkla fark edilemeyebileceği unutulmamalıdır. Köpeklerde omurga dejenerasyonu, köpeğinizin stabilitesinde ve hareketliliğinde bozulmaya neden olan omurga hastalıklarına ikincil olarak ortaya çıkan bir durumdur.Bu nedenle evcil hayvanınızın ağrı veya rahatsızlık belirtileri gösterdiğini görürseniz vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurun.

Köpeklerde Omurga Dejenerasyonu Nedir?

Omurga vücudun en önemli hassas organlarından biridir. Omurganınn travma alması soncuu hücreleri yenileyemez ve yaralanmaları kalıcı hasar haline gelir. Yenilenmeyen sinir hücreleri fibröz ya da yara dokusu ile değiştirilir. Omuriliğin özel korunması için omurga içindeki kemikli bir kanal vardır. Omurların birleşim yerleri dışı koruyucu kemikle çevrilidir. Omurga içinde omurlar arasında intervertebral diskler adı verilen kauçuk benzeri yastıklar vardır. Omurganın kemikler arasında sürtünmeden kaynaklı zarar vermeden sırtın yukarı ve aşağı ve yana doğru hareket etmesine izin verirler.

Köpeklerde Omurga Dejenerasyonu Belirtileri

Köpekte omurga durumunun kötüye gittiğinin belirtileri, dejenerasyonun türüne bağlı olacaktır. Omurga dejenerasyonu türleri:

Köpeklerde Dejeneratif Miyelopati

Merdiven çıkmakta zorlu, araca binerken destek almak istemesi arkada bacaklarının zayıflığından kaynaklanır.

  • Denge ve koordinasyon bozukluğu,
  • Arka bacaklarda kas kaybı,
  • Yatış pozisyonundan kalkarken zorlanma,
  • İlerleme mesane ve/veya barsak inkontinansına sebep,
  • Durumun kötüye gitmesinde kuyrukta sarkma ve arka bacaklarını sürüklemeye başlar.
  • Köpeklerde İntervertebral Disk Hastalığı
  • Hastalığın evresine ve şiddetine göre belirtilerin azlığı, sıklığı değişir.
  • Sırt ve boyunda ağrılar sonucu uluma, sızlanma,
  • Titreme,
  • Hızlı nefe alıp verme,
  • Yürümede zorluk çektiği için hareket etmeme isteği,
  • Şiddetli durumlarda mesane zayıflaması sonucu tuvaletini tutamaz.

Köpeklerde Spondiloz Deformans 

Köpekler bu durum için asemptomatik olabilir, ancak bazen aşağıdaki belirtileri:

  • Omurga boyunca belirgin kemik mahmuzları,
  • Omurga bağlarına ya da omurilik sinir köklerine baskı yapan kemik mahmuzlarından kaynaklanan ağrı,
  • Arka bacaklarını hareket ettirdiğinde ağrı çeker.

Köpeklerde Lumbosakral Darlık

Yaşlı köpeklerin sık yaşadığı omurga rahatsızlığı belirtilerin belirli bir yaştan sonra daha net olacağı için erken teşhisi zordur.

  • Topallama,
  • Oturur ya da yatar pozisyondan doğrulurken ağır hareket eder,
  • Mesane ve bağırsak bölgesinde inkontinans yaşanması

Köpeklerde Omurga Dejenerasyonunun Nedenleri

Omurga dejenerasyonunun çeşitli sebepleri vardır. Bu nedenleri aşağıda sıraladık.

Dejeneratif Miyelopati: Omuriliğin yavaş, başlangıç aşamasında olduğu için ağrısız bir şekilde ilerler. Zamanla beyin sapı ve kraniyal sinirlerin atrofisine yol açar. Felç ve ölüm riski taşır.

Intervertebral Disk Hastalığı: Omuriliğin işlevini yerine getirmesi için gerekli sıvıyı tutma yeteneğinin kaybından kaynaklanan disk dejenerasyonu.

Spondiloz Deformansları: Boksör ve büyük ırk köpekler diskler arasındaki boşlukların daralmasına sebep olduğu omurilik sinir kökünü veya omuriliği sarabilecek kemik büyümeleri ile sonuçlanmasına daha yatkın. 

Lumbosakral Darlık:  Genetik olarak anne-babadan alınabilen hastalığın omuriliğin dejeneratif daralması ile ortaya çıkar. Alman Çoban köpeği, Boksör ve Rottweiler ırklarının omurlar arasında dengesizliğe yatkınlığı daha fazladır.

Köpeklerde Omurga Dejenerasyonunun Teşhisi

Dejeneratif Miyelopati teşhisi sırasında herhangi dejeneratif hastalıkları elemek etmek için MRI ve miyelografi kullanarak kontrol edilir. Intervertebral Disk Hastalığında; teşhis için radyografi sürecine girilir. Fakar kesin bir sonuca varmak için en iyi sonuç, MRI veya CT taraması gibi gelişmiş görüntüleme işlemlerine başvurmaktır. Bu işlemler sırasında köpeğinize anestezi verilir.

Spondiloz Deformansları teşhisi yapılırken fiziksel ve nörolojik muayene öncesinde köpeğin refleks ve motor fonksiyon testi yapacaktır. Anestezi ile yapılan radyografiklerle lezyon veya mahmuz belirtilerine bakılır.

Son olarak Lumbosakral Darlık teşhisinde ise röntgen, BT, MRI veya miyelogram gibi görüntüleme araçları, ortaya çıkabilecek diğer dejeneratif hastalıkları doğru şekilde teşhis etmek ve ayırt etmek için kullanılacaktır.

Köpeklerde Omurga Dejenerasyonunun Tedavisi

Dejeneratif Miyelopati dejenerasyonunun tedavisi ne yazık ki yoktur. Fakat hastalık ilerledikçe köpeğin hareket etmesini sağlamak, yaşamsal faaliyetlerini kolaylaştırmak için kullanılan araçlar vardır.

Intervertebral Disk Hastalığı, Spondiloz Deformans ve Lumbosakral Stenoz ile tedavi, evcil hayvanınızın hareketlilik açısından sahip olduğu kısıtlamaların ciddiyetine ve sınırlamalarına bağlı olacaktır. Her üç omurilik rahatsızlığı için köpeğin dinlenmesi ağrı kesici ve hareket kısıtlaması yapılması istenir. Normal hareket fonksiyonlarını tamamen geri kazanmak ve hastalığın tekrarının önlenmesi için genellikle cerrahi ameliyat gerekli.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap