Köpeklerde Astım Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde astım belirtileri kedilere göre daha az oranda görülse de tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de astım görülür. Alerjik bir reaksiyon olan astımdan pek çok köpek muzdarip. Köpeklerde astım ataklarına akciğerdeki hava yollarının tıkanması, daralması sonucu rastlanılır. Astım atakları, bir köpeğin tahriş edici bir maddeye alerjik reaksiyon göstermesi durumunda ortaya çıkar. Astım özellikle yaşlı köpeklerde daha sık görülmesiyle beraber orta yaşlı köpeklerde astım krizleriyle karşı karşıya kalır. Eğer astım ilerlediyse solunum yolları ile problemler de zamanla kendini gösterecektir. Gelin astım köpeğinizi nasıl etkiliyor, köpeklerde astım belirtileri nelerdir, daha yakından bakalım.

Köpeklerde Astım Belirtileri

Alerjenleri soluyan ve bunlara karşı hassas olan vücutları birtakım ataklar geliştirecektir. Hafif ve şiddetli olmak üzere gelişen bu ataklar köpeğin gelişimini olumsuz etkiler. Astım olan köpeğin göstereceği yaygın belirtiler:

  • Ani nefes alma ve verme zorluğu,
  • Kronik öksürük,
  • Ağzı açık soluk alıp verme,
  • Hızlı nefes alıp verme,
  • Hırıltılı nefes,
  • İştah kaybı,
  • Enerji kaybı,
  • Mavimsi tonlarda diş etleri

Ağır şiddetli vakalarda astım ilerledikçe karaciğerin hasar almasına neden olacağı için köpeğim nefes nefese kalıyor, köpeğim hızlı nefes alıyor. Diyorsanız veteriner hekime götürmek için vakit kaybetmeyin.

Köpeklerde Aşırı Soluma

Köpeklerin bizler gibi ter bezleri yoktur. Köpeklerde terleme şekli ağızdan nefes alıp vermeyle sağlanır. Bunun yanında patilerinin altında bulunan ter bezleri az da olsa teri dışarı atmalarında yardımcı olur. Sıcak havalarda, egzersiz sonrası köpeğiniz hızlı nefes alıp verir. Bu özellikle küçük ırk köpeklerde daha sık görülüyor. Köpeğin hızlı nefes alıp vermesi uzun sürüyorsa astım riski taşıyacağından dolayı veteriner hekiminizle iletişime geçmeniz son derece önemli.

Köpeklerde İştah Kaybı

Astım atakları, akciğerin aşırı şişmesine ve midesine baskı yapmasına sebep olur. Bu durum, köpeğin yeterli miktarda beslenmesine rağmen mide ağrısına veya tokluk hissine ulaşmasını sağlayabilir. Yaşanan durum kötü beslenmeye yol açacağı ve köpeğin astım belirtilerinin daha da kötüleştireceği için tehlikelidir. Köpeğinizin beslenme alışkanlıklarını ciddiye alarak düzenli bir diyet sunun.

Köpeklerde Azalan Enerji

Yetersiz oksijen sebebiyle köpekte genel bir enerji azlığı görülür. Uyuşuk bir köpek egzersize karşı da isteksiz olacaktır. Uzun yürüyüşlere çıkmaya direnirler. Özellikle köpeğin eskisi kadar egzersiz yapmak istemediğini fark edebilirsiniz.

Köpeklerde Solunum Sorunları

Öksürme, hırıltı enfes, sürekli nefes darlığı çekmesi gibi belirtiler astımı işaret eder. Bu belirtiler soğuk algınlığı ya da griple ilgili de olur. Fakat durum sürekli hale geliyorsa astım riski taşır. Kısa ya da uzun vadede gösterdiği belirtiler ne olursa olsun veteriner hekiminizin teşhis etmesi için muayene yapması gerekiyor.

Köpeklerde Soluk Diş Etleri

Mavi, soluk diş etleri köpeğin sağlığı hakkında bir şeylerin yolunda gitmediğini işaret eder.  Ciddi astım krizinin belirtisi olarak görünen diş etleri dikkate alınmazsa ölümcül tehlikeye kadar ilerler. Köpeğiniz diğer astım belirtilerini gösteriyorsa, bu durum için diş etlerini düzenli olarak kontrol etmeniz önemlidir.

Köpeklerde Astım Nedenleri

Bazı alerjenler köpeklerin astım sorunuyla karşı karşıya gelmesine neden olur. Köpeğin sürekli öksürmesine ve zor nefes alıp vermesine sebep olan sebebi bulup ondan uzak tutmak gerekir. Köpeklerde astıma neden alerjenler:

  • Küf sporları,
  • Toz ve küf akarları,
  • Kedi kumu,
  • Kedi tüyü,
  • Polenler,
  • Ev temizlik ürünleri,
  • Havadan yayılan dumanlar,
  • Parfüm içerikli ürünler,
  • Oda spreyi,
  • Sigara, pipo, elektronik sigara dumanı

Köpeklerde astım, çevresel bir maddeye karşı alerjik bir reaksiyon olduğu için alerjik bronşit olarak da adlandırılıyor. Alerjen, köpeğin solunum sisteminde iltihaplanmaya neden olur. Hava yolu kasları daraldığında, köpekler nefes almakta veya aksi takdirde olduğu kadar aktif olmakta zorlanabilir.

Köpeklerde Sağlıklı Solunum Hızı Nasıldır?

Köpekler istirahat ederlerken ortalama dakikada 10-35 defa nefes almaktadırlar. Egzersiz sırasında köpekler adrenalin seviyesi yükseleceği için bu sayı 10 katına kadar çıkacaktır.

Köpeklerde Astım Teşhisi

Eğer köpeğinizin astım atakları yoksa veteriner hekiminiz ilk kontrollerde astım teşhisi koyamaz. Bu yüzden yukarıdaki belirtilerden fark etmeniz durumunda veteriner hekiminize söylemeniz çok önemli. Öncelikle veteriner fiziksel olarak muayene edecektir. Sonrasında

bu belirtilerin kalp kurdu hastalığı, kalp hastalığı ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi diğer olası nedenlerini elemeye çalışacaktır. Bunlar için kalp kurdu testi ya da röntgen isteyebilir.

Astım Hastası Olan Köpeklere İnhalasyon Verilir mi?

Bazı vakalarda veteriner hekim astım olan köpeğe İnhalasyon reçete edebilir. Köpeğin nefes almasında yardımcı olmak için hava yolu kasların gevşemini sağlamak için verebilir. Eğer veteriner hekiminiz önermiyorsa bunu kesinlikle kullanmayınız.

Köpeklerde Astım Tedavi Yolları

Köpeğinizin astım ataklarının şiddetine ve sıklığına bağlı olarak, belirtileri kontrol etmeye ve akciğerlerde uzun süreli hasarı önlemeye yardımcı olmak için köpeğinize anti-inflamatuar steroid ilaçlar verilebilir. Köpeklerde astım kalıcı hasara neden olabilir, bu nedenle köpeğinizde astım krizi belirtileri gösteriyorsa semptomları her zaman ciddiye almalı ve veterinerinizle iletişime geçmelisiniz.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap