Köpeklerde Hipertiroid Nedenleri, Belirtileri

Köpeklerde hipertiroid nedenleri: Tiroid bezinin aşırı aktifliğine verilen isimlendirme, hipertiroid durumudur. Tiroid bezlerinde bazı hormonlar çok daha fazla salgılanabilir ve bu durumda da köpeklerde hormonlara bağlı çeşitli rahatsızlıklar görülmesi olası hale gelir. Köpeklerde hormonlardan kaynaklı şekilde görülen rahatsızlıklar genellikle dışarıda gözlemlenebilen ciddi etkiler ile kendini ortaya koyar. Farklı belirtiler ile görülebilen hipertiroid hastalığı, bazı ırklarda çok daha yaygın şekilde görülebilmektedir. Bu ırklarda da görülebilecek olan tiroid rahatsızlıklarına karşı duyarlı olmak gerekir. Peki, köpeklerde hipertiroid nedenleri, belirtileri ve tedavisi nasıldır?

Köpeklerde Hipertiroid Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde görülen tiroid rahatsızlıklarından biri olan hipertiroid, hipotiroid rahatsızlığının tam tersi şekilde meydana gelen bir durumdur. Yani aslında hiptiroid durumunda köpeklerde tiroid bezi çok daha az çalışma gösterir ve doğal olarak gerekli olan hormonların da daha az salgılanması mümkün olur. Hipertiroid durumunda ise bunun tam tersi gözlemlenir ve köpeklerde hormonların yüksek miktarda salgılanması da mümkün olur. Kalp atış hızında, idrara çıkma durumunda ve köpeklerin gün içindeki aktiflik miktarında değişimler gözlemlendiği zaman hipertiroid durumunun olup olmadığının görülmesi mümkündür.

Köpeklerde Hipertiroid Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde hipertiroid durumu görüldüğü zaman iştahta artış, gün içindeki aktiflikte meydana gelen artış, çok fazla yemek yenmesi, çok yemek yemeye rağmen kilo kaybının meydana gelmesi olasıdır. Bunların yanı sıra aşırı enerji hali, sık idrara çıkma, uyku uyumama, solunum problemleri, hızlı şekilde nefes alıp verme, nefes darlığı, kusma ve ishal, kalp atışı hızında artış ve benzeri farklı durumlar gözlemlenmesi mümkündür. Bu tür belirtiler aslında köpeklerin tiroid bezlerinde gözle görülür biçimde bir sorun olduğunu gösterebilecek niteliğe sahiptir.

Köpeklerde hipotiroid durumu gözlemlendiği zaman ise bu belirtilerin her birinin tam tersinin görülmesi mümkündür. Örneğin sağlıksız görünüme sahip bir cildin oluşması, tüylerde dökülme, iştahsızlık, gün içindeki aktiflikte azalma, halsizlik, normal sıcaklıktan daha düşük vücut sıcaklığı görülmesi, uyuşukluk gibi belirtiler de ayrıca hipotiroid durumunda gözlemlenebilmektedir. Hipertiroid ise görülebileceği üzere bunun tam tersi şekilde kendini ortaya koymaktadır.

Köpeklerde Hipertiroid Nedenleri Nelerdir?

Köpeklerde görülen hipertiroid problemi, hormon üretimini etkileyecek olan pek çok etkene bağlı şekilde gelişebilmektedir. Örneğin kilo alma ve verme durumlarının, farklı hastalıkların, diyabet ve obezite gibi durumların, dengesiz ya da yetersiz beslenmenin ve daha pek çok etkenin hipertiroid nedeni olması mümkündür. Bu nedenlere bakılarak köpeklerde görülen hipertiroid hastalığının tedavi edilmesi mümkündür.

Köpeklerde Hipertiroid Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Köpeklerde görülen hipertiroid hastalığı, farklı hastalıklar nedeniyle meydana geliyorsa öncelikli olarak bu hastalıkların tedavisinin sağlanması gereklidir. Örneğin diyabet gibi durumlara bağlı şekilde görülen bir hipertiroid durumu mevcutsa köpeklerde öncelikli olarak diyabet tedavisi uygulanması mümkündür. Bunun yanı sıra obezite ve benzeri durumlar için uygulanan diyetlerin ve tedavilerin yanında hormonların düzenlenmesi için beslenme, egzersiz düzenlerinin de iyi şekilde ortaya koyulması gerekir. Ağız yolu ile alınan ilaçlarla ve bazı durumlarda tümör oluşumu gözlemlenebileceği için cerrah operasyonlarla da köpeklerde meydana gelen hipertiroid hastalıklarının ortadan kaldırılması mümkün hale gelir. Köpeklerin bu durumlar için düzenli şekilde aktifliklerini koruması ve diyetlerinin de buna uygun şekilde düzenlenmesi önemlidir.

Tedavi için rastgele ilaçlar tercih edilmemeli, veteriner desteği alınarak önerilen ilaçlar kullanılmalıdır. Aksi takdirde köpeklerin zehirlenmesi ya da hastalıklarının ilerleme göstermesi olasıdır. Bu durumlar ile karşılaşmamak için köpeklerde farklı belirtiler gözlemlendiği zaman veteriner desteği almak gereklidir.

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap