- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeklerde göz enfeksiyonları pek çok çevresel nedeni olabileceği gibi ayrıca köpeklerde meydana gelen bazı beslenme problemleri ya da çeşitli rahatsızlıklar da göz enfeksiyonlarının tetikleyicisi olarak görev alır. Bu durumda köpeklerde göz enfeksiyonları olup olmadığının anlaşılması için gözler kontrol edilmelidir. Bu tür durumları önlemek için köpeklerin düzenli olarak temizlenmesi, steril olmayan ürünlerin gözle temas etmemesi gereklidir. Farklı rahatsızlıklar mevcutsa da bu hastalıkların kısa dönemde tedavi edilmesi, göz enfeksiyonlarının bir sebebi olmamasını sağlayacaktır. Peki, köpeklerde göz enfeksiyonları ve tedavi yöntemleri nasıldır?
Köpeklerde Göz Enfeksiyonları ve Tedavi Yöntemleri
Köpeklerde görülen göz enfeksiyonları genellikle bakteriyel ya da viral enfeksiyonlardır. Bunlara ek olarak köpeklerde göz enfeksiyonlarının nedenlerinin farklı çevresel etkenler olması da mümkündür. Farklı belirtiler ile kendini ortaya koyan göz enfeksiyonları, köpeklerde görme bozukluklarına ya da farklı şekillerde görme işlevinde meydana gelen problemlere neden olabilmektedir.
Köpeklerde Göz Enfeksiyonları Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerde görülen göz enfeksiyonlarının çeşitli belirtileri vardır. Örneğin gözlerde görülen yeşil veya koyu sarı renkte çapaklanma, gözün beyaz kısmında meydana gele kızarıklıklar ve kanlanma, gözlerin kapanması, kaşıntı, gözlerde meydana gelen akıntı, şişkinlik, ödem, gözyaşı kanallarında meydana gelen tıkanıklık, göz kuruluğu ve benzeri pek çok belirtinin meydana gelmesi mümkündür. Bu durumlar köpeklerin gözlerinde ciddi rahatsızlıklar meydana getirir.
Köpeklerde görülen göz enfeksiyonları köpeklerin görmede problemler yaşamasına neden olabilir ve bu yaşanan problemler nedeniyle köpeklerin gözlerinin görmekte zorluk çekmesi mümkündür. Yürürken sendeleme, etrafa çarpma gibi davranışların gözlemlenmesi mümkündür.
Köpekler, gözlerinde meydana gelen enfeksiyonlar nedeniyle agresif bir hal alabilir ve sahiplerine ya da evdeki eşyalara saldırabilirler. Bu durumda köpeklerin bir problemi olduğu anlaşılmalıdır çünkü köpeklerin genellikle bir ağrı, acı ya da stres ve sinir durumunda saldırgan hale gelebildikleri bilinmektedir. Böyle bir durumla karşılaşılırsa köpeklerin erken dönemde tedavi edilmesi gereklidir. Aksi takdirde görme bozukluklarının görülmesi olasıdır.
Köpeklerde meydana gelen göz enfeksiyonlarına bağlı olarak köpeklerin gözlerini açmakta zorlanması mümkündür. Gözleri kapanabilir, şişip kızarabilir. Bu durumlar da köpeklerde gözlerin batmasına neden olabilir. Bu sebeple de gözlerini kapatıp açmakta zorlanırlar ve ağrı çekebilirler. Köpeklerin gözlerinde genel anlamda meydana gelen problemlerin büyük bir kısmında olduğu gibi gözlerin yanması da olasıdır.
Köpeklerde Göz Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir?
Köpeklerde görülen göz enfeksiyonları; bakterilerden, parazitlerden, mantar ya da virüslerden kaynaklı olabilmektedir. Bu enfeksiyon nedenlerinin yanı sıra göze temas eden yabancı cisimler, steril olmayan aletlerin göz temizliği ve bakımında kullanımı gibi pek çok neden de aslında gözlerde meydana gelen enfeksiyonun bir nedenidir.
Köpeklerde göz enfeksiyonu ayrıca bağışıklık sisteminin güçsüz olmasından kaynaklı şekilde de görülebilir çünkü bu durumda köpekler bakteri ve virüslere çok daha açık hale gelir. Bakteri ve virüslerin korunma konusunda zayıf olan köpeklerde ise göz enfeksiyonlarının görülmesi mümkündür.
Köpeklerde Göz Enfeksiyonu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Köpeklerde göz enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyotikler kullanılabilir, göz damlaları tercih edilebilir. Bunların yanı sıra tedavi sırasında köpeklerin beslenme düzenlerine ve sıvı tüketimlerine dikkat etmek gereklidir çünkü köpeklerin bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi aslında kısa sürede göz enfeksiyonlarının da ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
Göz enfeksiyonlarının tedavisi sırasında ve tedavi sonrasında da köpeklerin göz temizliğinin steril ürünler ile yapılması, köpeklerin ciltlerinin ve tüylerinin düzenli şekilde bakım ve temizliğinin sağlanması gereklidir. Bunların yanı sıra köpeklerin enfeksiyonlara neden olabilecek ortamlarda bulunmaması ve bakteri ile virüslerden uzak kalması gereklidir. Ayrıca farklı hastalıklara sahip olan köpeklerde de göz enfeksiyonlarına karşı dikkatli olmak, genel kontroller sırasında göz enfeksiyonlarına dair bilgi almakta yarar vardır.