Köpek Kokusu: Köpeğiniz Neden Kokuyor?

Köpek kokusu çoğu köpek sahibinin yaşadığı muzdarip durumalardan biridir. Köpeklerimizin koku alma duyuları oldukça gelişmiştir. Üstün koku alma yeteneklerinin geliştirilip iz sürme gibi alanlarda kullanıldığı bilinmektedir. Hayvanlar arasındaki etkileşim ve iletişimin de çoğunlukla kokular vasıtasıyla olduğunu bilmekteyiz. Örneğin köpeklerimizin birini tanımaya çalıştıklarında koklamaya başlayacaktır.

Pati dostlarımızda bulunan bu koku yetisi kendi alanlarını belirlemektir. Ayrıca iz bırakmak amaçlı koku salınıma dönüşmüştür. Her ne kadar bu koku salınımı diğer canlılar için bir uyarı olsa da bizler için öyle olmayabilir. Köpeklerimizin kendilerine has olan kokuları bizler için problem teşkil etmeye başladığında gelin bakalım neler yapabilirmişiz.

Köpeklerde Koku Salınımı ve Önleme

Dişi ve erkek köpeklerde koku oranları farklılık göstermektedir. Bunun sebebi erkek köpeklerin anüsünün dışarda olması ve koku salınımı yapan hormonun daha çok salınım yapmasıdır. Zaten bunu sizlerde fark etmiş olmalısınız dişi köpekler erkek köpeklere göre daha az kokmaktadır.

Dışarda bulunan anüs alan işaretleme içgüdüsü ile daha çok çalıştığı için köpeğinizin kendi alanına ait bu koyuyu daha fazla benimsemiştir. Köpekli bir eve girdiğiniz de bu kokuya alışık olmayan biri hızlıca fark edecektir. Ev sahibi her ne kadar bu kokuya alışmış olsa da köpeği ile yakın temasa geçtiği an oda bu kokunun fakındadır.

Köpeğinizdeki koku rahatsız edici olmaya başlaması onun bakım ve temizlemesini düzgün yapmadığınızdan kaynaklıdır. Pati tüy ve kulak gibi bölgelerinde oluşan mantarların koku derecesini artırmasından kaynaklanıyor olabilir.

Köpek kokusundan tamamen kurtulamayız. Yukarda da anlattığımız gibi bu onların doğal bir sürecidir. Ancak kokunun derecesi azaltılabilir. Buda bizlerin temizlik ve sürekliliği ile azami ölçüde azalacaktır.

Köpek Kokusu Önlemek için Yapılabilecekler

Kokudan arınmak için öncelikle kokunun eve sinmemesi engellememiz gerekmektedir. Bunun için köpeğinizin sık kullandığı yerlerden başlayalım. En sık yattığı oturduğu yerlerin temizlenmesini düzenli ve belirli aralıklarla yapmalısınız. Köpeğinizin özellikle yatmak için kullandığı bir yatak ve minder gibi bir alan varsa buranın temizliği önemli olacaktır.

Ayrıca evinizde kokunun sineceği koltuk yastıklar ve benzeri yerlerin değiştirilebilen kılıf kullanmanız temizlik açısından sizlere kolaylık sağlayacaktır.

Köpeklerimizde tüy dökümü ve bu tüylerin biriktiği yerler zamanla koku oluşumuna buraya sinmesini sağlayacaktır. Tüyleri kolay toplamak için basit aparatlardan edinmeniz temizleme sıklığınızı kolaylaştıracaktır.

Köpek Kokusu Aşırı Salyalardan Kaynaklanır

Köpeğinizin akıttığı salyalar da koku oluşumu sağlayacaktır. Akıtılan yerin beklemeden silmeniz iyi olacaktır. Evin içindeki bu genel temizlik büyük oranda eve sinecek olan kokunun azalmasına yardımcı olacaktır. Bu kokunun dışında köpeğinizin ve sizin sağlığınız için de yapmanız ve uygulamanız gereken bir temizliktir.

İnsanlarda genel olarak kedi ve köpek gibi canlıların mikrop barındırdığı ve bu canlılardan insanlara geçtiği algısı olmasına rağmen sizlerin vücudunda bulunan bakteri ve mikroplara onların bağışıklığının olmadığı gerçeğini göz önünde bulundurmalısınız.

Evin temizliğinden sonra köpeğiniz için yapabileceğiniz banyo ve iyi bir tüy bakımı ile tamamlamanız. Bu tüy bakımı için düzenli tarayarak gün ışığında tüylerin havalandırması ve bakımı yapılması oldukça önemli olacaktır. Düzenli olarak havalandırılmış tüylerde koku çok barınamaz. Banyo sonrası köpeklerin tüylerini ve cildine zarar vermeyecek bakım kremleri güzel kokmasını sağlayacaktır.

Köpek Kokusu Nasıl Önlenir, Çözüm Yolları yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz…

E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap