Kısa Tüylü Köpek Cinslerinin Deri Ve Tüy Bakımı

Kısa tüylü köpek bakımı ve cilt sağlığı aslında onların ne kadar sağlıklı ve bakımlı olduğunun da göstergesidir.  Tüyleri parlak olan köpeklerin genel sağlık durumunun iyi olduğu düşünülür. Köpeklerde tüylerin oluşumu iç kısımdan dışa doğru bir süreç gerektirmektedir. İç organları ve sistemleri iyi çalışan köpeklerin tüyleri de bir o kadar bakımlı ve parlak görünmektedir.

Köpeklerin tüy bakımı hem onların sağlığı hem de ev içerisinde ki yaşamlarının kalitesi için önemlidir. Köpeklerin tüy bakımı çeşitli takviyelerle de sağlanabilmektedir. Aynı zamanda kaliteli bir beslenme tarzı kalın ve sağlıklı tüyleri beraberinde getirecektir. Köpekler yetersiz beslendiğinde ya da herhangi bir sağlık sorunu yaşadığında cilt ve tüy problemleri ile karşılaşmanız muhtemeldir.

Kısa Tüylü Köpek Tüylerinin Taranması

 Köpeğinizin tüylerini sert bir fırça kullanarak kafasından başlayıp düzenli sıralar şeklinde geriye doğru taramalısınız. Kuyruğa kadar geldikten sonra göğüs ve yan kısımları da aşağı doğru bastırarak taramalısınız. İkinci aşamada ise tüyleri ters yönüne doğru tarayarak düzeltebilirsiniz. Fırçanızda biriken tüyleri yine tarak yardımı ile toplayarak temizlemelisiniz. Ters yön fırçalamasını bitirdikten sonra da nemli bir bez ile tüyleri ovarak temizleyebilirsiniz. Köpeğinizi tararken deri üzerinde olabilecek kene, bit ve parazitleri kontrol etmelisiniz. Aynı şekilde deride kızarıklık ya da şişkinlik olup olmadığını da kontrol etmelisiniz. Köpeğinizin tüyleri çok yumuşak ve kolayca dökülüyorsa fırça kullanmak yerine, ellerinizi ıslatarak tüylerini temizlemeyi deneyebilirsiniz.

Köpekleri Tararken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Köpeğinizin tüyleri her ne kadar parlaklığını korusa da sürekli bakıma ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. Köpekler hava kirliliği, egzoz ve sokak kirliliği gibi sebeplerle tüylerinin özelliklerini kısa sürede kaybedebilir ve ciltleri solar.
  • Köpekler kendilerini yalayarak temizliyor olsa da kulak, baş, yüz, burun ve sırtlarını temizleyemezler. Tüylerini temizlerken özellikle bu kısımların yeterince temizlendiğinden emin olmalısınız.
  • Köpeğinizin tüy uzunluğuna göre fırça seçimi yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Uzun tüylü köpek ırkları günlük, kısa tüylü köpekler ise haftalık taranmaya ihtiyaç duymaktadır.
  • Bahçede yaşayan köpekler yılda iki defa, evde yaşayan köpekler ise çok daha fazla defa tüy dökümü yaşayabilmektedir. Bu dönemlerde uzun tüylü köpeklerin metal taraklar yardımıyla taranması gerekir.

Köpekler Ne Sıklıkla Tıraş Edilmelidir?

Özellikle yaz aylarında köpeklerin dökebileceği tüyleri engellemek ve sıcağa karşı rahatlamalarını sağlamak için tüylerinin kesilmesi sıklıkla önerilmektedir. Uzun tüylü köpekler tüyleri kesilmediği taktirde sıcaklardan oldukça etkilenecek ve rahatsızlığı sebebiyle agresif tavırlar da sergiler. Aynı zamanda aşırı sıcak havaların köpeğiniz de bazı sağlık sorunlarına sebep olabileceğini de unutmamak gerekir.

Köpeklerin tüy kesim işlemi mutlaka alanında deneyimli ve bilgi sahibi olan profesyonel kişiler tarafından gerçekleştirilmelidir. Aksi halde derisinde yaralar ya da kesikler meydana gelerek iltihap oluşması gerçekleşir. Köpeklerin kış mevsimlerinde tıraş olmaması gerektiğini unutmamalısınız. Sonbahar aylarında tüy dökmeye başlayan köpeklerin tıraş ettirilmesi ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Köpeklerin soğuk hava koşullarında korunması ve bakımlarının sağlanması oldukça güçtür. Her köpek ırkının da tıraş edilemeyeceğini bilmek gerekir. Köpeğinizin tıraş olup olmaması gerektiğini veteriner hekiminize danışarak öğrenebilirsiniz.

Sağlıklı Köpek Tüyleri için Kullanılabilecek Vitaminler

Köpeğinizin tüy dökülmesini engellemek ve parlak tüylere sahip olmasını sağlamak için bazı vitamin takviyeleri kullanabilirsiniz.

  1. Köpeğinizin cilt sağlığını korumak adına B vitaminleri kullanabilirsiniz İçerisinde bulunan biyotin tüyleri kalınlaştırır ve parlak duruma getirir.
  2. Çinko güçlü bir bağışıklık ve sağlıklı bir vücut için idealdir. Köpeklerin cilt ve tüyleri için çinko tüketmesi önemlidir.
  3. Köpeğinizin cildine iyi gelebilecek bir diğer vitamin ise A vitaminidir. A vitamini köpeğinizin tüy foliküllerini besleyerek büyümesine yardımcı olacaktır.
  4. C vitamini kullanarak köpeğinizin doku ve hücre onarımını destekleyebilirsiniz.
  5. Çeşitli yağ asitleri tüketimi ile oluşabilecek kepek ve kokuyu azaltabilirsiniz. Özellikle hindistan cevizi tüketen köpeklerin cildinde mantar büyümelerinin azaldığı bilinmektedir.
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

google-site-verification=l-PhV3_Fw5O_TGO6eh0cksrzEUu-HcUWyDaBtGZf_bQ

Giriş Yap