- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Köpeğin dişleri dökülme sebepleri şunlardır:
- Ağız ve diş bakımının aksatılması ya da yapılmaması,
- Sürekli yaş mama ile beslenme,
- Diş eti iltihabı ve periodontit,
- Endodontik hastalıklar,
- Yanlış ısırma,
- Anormal diş gelişmeleri de köpeklerde diş dökülmelerine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda dikkat edilmeli ve tedavinin yapılması gerekmektedir. Köpekler, doğal olan diş dökülme süreçlerini yavru iken yaşarlar. Bu, normal bir diş dökülme sürecidir. Fakat yetişkin bir köpeğin dişinin dökülmesi normal bir durum değildir. Yaşlı köpeklerde diş dökülmesi yukarıda verilen sebeplerden dolayı meydana gelebilir.
Köpeklerde Diş Dökülme Tedavisi Nasıl Yapılır?
Köpeklerde diş dökülmesinin tedavisi için mutlaka veteriner hekime gidilmesi gerekmektedir. Genellikle yaşlı köpeklerde birkaç dişin dökülmesi normal sayılabilir. Çünkü köpekler de insanlarda olduğu gibi yaşlandıkça eski formlarını kaybedeler. Fakat diş dökülmesinin fazla olması ciddi bir sorundur. Tedavi için geç kalınması, daha büyük problemlere sebep olabilir. Bundan dolayı özellikle bakımını üstlendiğiniz köpeğinizin ağız ve diş sağlığınıza dikkat etmeniz önemlidir. Köpeklerin sağlıkları için bu bakımın yapılması çok gereklidir. Eğer ki yavru köpeğiniz varsa ağız ve diş bakımına erken yaşta başlamak gerekmektedir. Bu nedenle köpeklerde ağız ve diş bakımı gereklidir. Köpeklerin dengeli ve düzenli beslenmeleri için diş sağlığının korunması gerekmektedir. Özellikle yaş mama yerine kuru mama vermek önerilir. Köpeğinizin bakımını düzenli bir şekilde yapmanız önemlidir. Aynı zamanda veteriner hekiminize düzenli aralıklar ile giderek kontrollerini yaptırmalısınız.
Yavru Köpeklerin Diş Değişimi Ne Zaman Olur?
Yavru köpeklerin diş değişimi, tıpkı insanlarda olduğu gibi yavruyken olur. Köpekler, yavruyken süt dişlerini dökerler ve onun yerine hayatları boyunca kullanacakları dişleri çıkartırlar. Yavru köpeklerde diş dökülmesi / değişimi olarak isimlendirilen bu süreç, yavru köpekler ortalama 3,5 aylık iken başlar ve 7 – 8 aylık olana kadar tamamlanmış olur. Köpekler diş değiştirme sürecinde ağızlarında birtakım kokular olabilir. Aynı zamanda bu süreçte köpeklerin her nesneyi ısırma ya da kemirme eğilimleri olabilir. Eğer sizin köpeğiniz de bu süreci yaşıyorsa ve etrafında olan nesneleri kemirmesini istemiyorsanız mutlaka bir diş kaşıma oyuncağı satın almalısınız. Ayrıca bu durumu veteriner hekiminiz ile paylaşmalısınız.
Yetişkin Bir Köpeğin Dişlerinin Dökülmesi Normal Mi?
Yetişkinlik döneminde olan bir köpeğin diş dökmesi normal bir durum değildir. Bundan dolayı köpeğinizde bu durumu fark ederseniz mutlaka veteriner hekiminize danışmanız gerekir. Aksi takdirde sorun tedavi edilmedikçe daha da büyüyebilir ve diş kaybı devam edebilir. Eğer yetişkin köpeğinizin dişleri dökülüyorsa bunun sebebi dişin çürük olması olabilir. Aynı zamanda diş eti problemleri ve ağız içerisinde oluşan yaralar da bu sorunun kaynağı olabilir.
Köpeklerin Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Köpeklerin ağız ve diş bakımı şu şekilde olmalıdır:
- Köpeğinizin dişlerini temizleyebilmek için diş fırçası kullanmanız gerekir. Diş fırçası alırken çift başlı olmasına dikkat etmelisiniz. Bu çift başlı fırçalar 45 derecelik açık ile yerleştirilmiştir. Bu yüzden de köpeğinizin diş bakımını kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
- Köpeğinizin diş fırçasına uyum sağlaması ilk başta biraz zor olabilir. Bazı köpekler ise dişlerinin fırçalanmasını istemez ya da bu işlem sırasında sizi zorlayabilir. Bu noktada ise diş fırçalama olayını bir oyuna çevirerek işinizi daha kolay bir hale getirebilirsiniz. Böylece köpeğinizi diş fırçasına kolay bir şekilde alıştırarak ağız ve diş sağlığınızı koruyabilirsiniz.
- Eğer ki bir yavru köpeğiniz varsa diş fırçalama süreci daha kolay olacaktır. Çünkü yavru köpekler, buna daha kolay adapte olacaklardır.
- Diş fırçasının yanında bir de diş macunu seçmeniz oldukça önemlidir. Diş macunu tercihiniz için köpeklere uygun olan bir diş macunu olmalıdır. Ancak diş macununun içeriğinde flor olmamasına özen göstermelisiniz. Çünkü flor maddesi, köpekler için toksik sayılır.
- Köpeklerin diş yapıları genel olarak benzer olsa da dişlerin hassasiyet durumu tamamen farklı olabilir. Bu durumda ise köpeğinizin kuru mama tüketmesini sağlayabilirsiniz.
- Köpeğinizin diş kaşımasına yardımcı olmanız gerekir. Diş kaşıma oyuncaklarından temin alarak köpeğinizin çenesinin güçlenmesine de katkıda bulunabilirsiniz.
Köpeklerde Diş Dökülme Süreci Nasıldır?
Köpeklerde Diş Dökülme Süreci Nasıldır?
Köpeğin dişleri dökülme dönemi, diş değişimi olarak da isimlendirilmektedir. Bu dönem köpeklerin yaklaşık olarak 3 – 5 aylık oldukları zamanda başlar ve 7 – 8 aylık olana kadar devam ederek tamamlanır. Köpeklerin diş dökme dönemlerinde genel olarak buldukları pek çok nesnesi ısırma ve diş etlerini kaşıyarak rahatlatmaya çalışmaya yönelik eğilimleri olur. Köpek sahipleri ise bu durumu fark ettiği anda köpeklerine ısıtma eğitimi vermelidir. Köpeğin ısırma davranışının alışkanlığa dönüşmemesi için köpeğe ağzını ve dişlerini kaşıyabilecek bir diş kaşıma oyuncağı alınması önerilmektedir. Aynı zamanda da köpeklerin bu dönemde ağızlarında bir koku oluşabilir. Daha detaylı bilgi almak için veteriner hekiminiz ile görüşebilirsiniz.
Köpeğin Dişleri Dökmesi Ne Zaman Olur?
Köpeklerin diş dökme zamanı genel olarak 3 – 5 aylıkken gerçekleşir. Köpekler 4 – 6 haftalık iken ilk süt dişleri çıkar. Bu dişler, diş eti altından büyüyerek çıkmaktadır. 3 – 5 aylıkken de bu dişler düşer ve yerine kalıcı dişler çıkmaya başlar. Bu süreç boyunca yerde ya da yemek kabında diş görebilirsiniz. Ancak genel olarak yavru köpekler düşürdükleri bu süt dişlerini yutarlar. Bu endişelenecek bir durum değildir. Herhangi bir tehlikesi yoktur.
Ayrıca Bakınız: Köpekler Neden Hızlı Nefes Alıp Verir?