Newfoundland Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Newfoundland köpek ırkı, kökenleri Kanada’ya dayanan ve büyük boyutları ile dikkat çeken köpek ırklarından biridir. “Newf” ya da “Newfie” olarak anılmakta olan bu köpekler, çok uzun zamandan beri Kanada ve Kuzey Amerika’da yaşamakta olan canlılardır. Bu bölgede yaşayan yerli halk, Newfoundland cinsi köpekleri balıkçılık için kullanmışlardır. Balıkçılığın yanında deniz kurtarma köpekleri olarak da bilinirler. Var oldukları coğrafya dolayısıyla denize aşina olan bu köpek cinsleri, günümüzde o coğrafyada hala aynı amaçla kullanılmaktadırlar. İnsanlar ile oldukça iyi ilişkiler kurmayı başarabilen canlılardır. Bundan dolayı da insanlarla yaşamaları pek zor değildir. Ancak hem boyutlarının büyük olması hem de evde beslenmesi pek uygun canlılar olmalarından dolayı evlerde bakımları uygun görülmez. Bahçelerde ya da açık alanlarda daha mutlu bir şekilde yaşayabilirler.

Newfoundland Köpek Irkı Özellikleri Nelerdir?

Newfoundland’in özellikleri şöyle sıralanabilir:

  • Erkek Newfoundland cinsi köpekler 70 kg, dişi Newfoundland köpekleri ise 55 kg ağırlığına kadar çıkabilir. Yerden yüksekleri de cinsiyetleri fark etmeksizin yaklaşık 70 cm’dir.
  • Vücutları güçlü ve kaslıdır.
  • Küçük gözlere ve kulaklara sahiplerdir.
  • Kürklerinin renkleri genellikle siyah ya da siyah renge yakın kızıldır.
  • Kürkleri oldukça kalın ve sık tüylerden oluşan canlılardır. Bundan dolayı kışların sert geçtiği iklimlere kolaylıkla uyum sağlayabilirler ancak yaz sıcakları ile pek barışık canlılar değillerdir.
  • Kış aylarında fazla tüy dökme durumları yoktur. Ancak yaz aylarında fazla tüy dökmeye ve salya akıtmaya başlarlar. Bundan dolayı da yaz aylarında bakımlarına daha fazla özen gösterilmesi gereklidir.
  • Suyu seven köpekler arasında yer alırlar. Suyu sevmelerinin yanında yüzme yetenekleri de oldukça gelişmiştir. Bu özellikleri sayesinde de denizde kurtaran köpeği olarak kullanımları yaygınlaşmıştır.
  • Havlamaya meyilleri pek görülmez. Bunun için pek havladıkları görülmez fakat sesleri gürdür.
  • Genetik bir hastalıkları yoktur. Ayrıca hasta olmaya karşı da oldukça dayanıklı canlılar oldukları bilinir. Bundan dolayı hastalıktan ölme gibi bir durumları pek olmaz.

Newfoundland’in Karakteri Nasıldır?

Newfoundland cinsi köpekler, oldukça uyumlu ve insancıl canlılar olarak bilinirler. İnsanlara uyum sağlamaları genellikle eğitilmeleri ile sağlanabilir. Eğitimlerinin henüz köpekler yavruyken verilmesi, insanlara ve diğer canlılara uyum sağlamalarını da kolaylaştırır. Bu özelliklerinin yanında Newfoundland’in karakteri için nazik ve iyi huylu köpekler oldukları söylenebilir. Kolay kolay sinirlenebilen canlılar değillerdir. Yabancı gördükleri insanlara karşı fazla tepki verme eğilimleri yoktur. Bundan dolayı da bekçilik köpeği olarak kullanılamazlar. Hem kendi ırklarına hem de diğer cins canlılara karşı oldukça sabırlı davranan canlılar arasında yer alırlar. Bu nedenle de kendilerinden farklı cins canlılarla bir arada kolaylıkla yaşayabilirler. Yalnız bırakılmaya uygun olan canlılar değillerdir. Sosyal olmalarından dolayı sürekli sahipleriyle veya farklı canlılarla zaman geçirme istekleri olur.

Newfoundland’in Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Newfoundland ırkının köpekleri, yaz ve kış aylarında farklı bakılması gereken canlılar arasında yer alırlar. Kış mevsiminde daha huzurlu ve mutlu olan Newfoundland cinsinin bakımı, beslenmesine dikkat edilmesi ile kolaylıkla sağlanabilir. Ancak yaz aylarında bu ırkın köpekleri tüy dökmeye başlarlar. Tüy dökmeye başlamaları çok sık taranma ihtiyaçlarını de beraberinde getirir. Bundan dolayı da Haziran ayı itibari ile neredeyse her gün taranmaları gereklidir. Tarandıktan sonra köpekler de rahatlayacak, daha mutlu olacaklardır. Newfoundland köpek ırkı bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, köpeklerin hareket ettirilmesidir. Sakin ve uysal olmaları, insanlarla yaşamalarını kolaylaştırır ancak hantal ve tembel olma eğiliminde olmalarını da sağlar. Bundan dolayı Newfoundland cinsi köpek sahiplenecek olan kişilerin mutlaka her gün en az 2 saat köpekleri ile ilgilenmeleri gereklidir. Yürüyüşleri ile beraber egzersizlerinin düzenli yaptırılması, daha enerjik olmalarını da sağlayacaktır.

Newfoundland Nasıl Beslenir?

Newfoundland cinsi köpekler, büyük köpeklere mensup olan canlılardır. Bundan dolayı da Newfoundland’in beslenmesi için büyük köpeklere uygun olarak üretilmiş olan mamaların tercih edilmesi, köpeklerin daha sağlıklı olmalarını sağlayacaktır. Büyük ve dışarıda beslenen köpekler olmaları, bu cinsin yemek artıkları ile beslenebilecekleri anlamına gelmez. Mamalarının olmadığı veya mamaya erişilemediği durumlarda ise et veya et suyu ile beslenmeleri uygun görülebilir. Ancak bunların dışında herhangi bir besin tüketmeleri, bu cinsin sağlığını tehlikeye atabilir. Beslenmeleri ile beraber bu cins köpeklerin iç ve dış parazit aşılarının düzenli olarak yapılması gereklidir. Bu aşıların yapılması, köpeklerin dışarıda olduğu zaman yedikleri şeylerin kendilerini olumsuz etkilememesini sağlayacaktır.

Newfoundland Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?

Newfoundland’in ırkı, yapay olarak insan eli ile oluşturulmuş olan bir cins değildir. Başlı başına bir ırk olmalarından dolayı herhangi iki cins köpekten oluştuğu söylenemeyen ırklardan biridir. Sınıf olarak Canis lupus familyasına yani kurtların ırkına yakın bir köpek ırkından geldikleri söylenebilir.

Newfoundland’in Eğitimi Nasıl Verilir?

Newfie köpeklerinin eğitimleri, kolay verilmez. Bu köpekler zeki olmalarının yanında sakin ve tembelliğe yatkın olmalarından dolayı eğitimlerinin verilmesi esnasında sahiplerine karşı inaçı tavırlar sergileyebilirler. Bundan dolayı da Newfoundland’in eğitimi için diğer köpeklerden daha erken başlanması gereklidir. Köpekler büyüdükçe alacakları eğitimlerin verilebilme süreleri uzayacaktır. Bu durumun unutulmaması ve Newfie eğitimine başlanmasından sonra kişilerin mutlaka çok sabırlı tavırlar göstermeleri gereklidir. Sabırlı olunmaması ve köpeklerin üstüne düşülmemesi, verilmek istenen eğitimin tamamlanmasına rağmen köpeklerin sahiplerini dinlememelerine neden olabilir. Newfoundland köpeklerine verilecek eğitimler, komut ile başlatılmalıdır. Kurtarma ile devam edebilir ancak kurtarma eğitimleri için özel olarak eğitilmeleri gereklidir. Bundan dolayı da sahiplerinin bu konuda eğitimleri veya bilgiler yoksa mutlak uzman birilerinden yardım almaları gereklidir.

Safkan Newfoundland Nasıl Anlaşılır?

Newfoundland’in safkan olup olmadığı, genellikle karakteristik özellikleri ile beraber fiziksel özelliklerine bakılması ile kararlaştırılabilen özellikler arasında yer alır. Newfoundland cinsi köpeklerin gözlerinin ve kulaklarının küçük olduğunu unutmamak gereklidir. Yüzünde eğer gözlerinin biraz büyük olduğu görülüyorsa, safkan olma durumundan mutlaka şüphe edilmesi gerekecektir. Kendileri büyük ve ağır canlılar olmalarından dolayı patileri de büyük olan canlılardır. Tüylerinin düze yakın, çok az bir dalgalarının olduğu da unutulmamalıdır. Bununla beraber bazı karakteristik özelliklerine dikkat edilmesi de gereklidir. Safkan Newfoundland köpekleri sürekli neşeli ve hareket etmeye meyilli olmazlar. Yavru iken bu durum değişebilir ancak yetişkinliklerinde günün belli saatlerinde mutlaka uyumak ve dinlenmek isteyeceklerdir. Ayrıca sahiplerine ve diğer canlılara karşı her zaman bir uyum ve sevecenlik içinde olacaklardır. Saldırganlık, gerginlik veya hırlamak bu canlılara uygun olan tavırlar arasında yer almaz. Bu köpeklerle birkaç hafta sürenin geçirilmesi ile beraber karakterleri hakkında kolaylıkla bilgi sahibi olunacak, köpekler eğer safkan değillerse kendilerini belli etmeye başlayacaklardır.

Newfoundland Ne Kadar Yaşar?

Newfounfland cinsi köpekler, ortalama 10 yıl yaşarlar. Dişilerinin ömürleri erkeklerine göre daha kısadır. Newfoundland köpek ırkı ömrü köpeğin bakımı eksiksiz yapıldığı, kendisi pek istemese de düzenli olark yürüyüşlerinin yaptırılmasından sonra 13 yıla kadar uzatılabilir. Kolay hastalanmaya eğilimlerinin olmaması ile beraber genetik bir hastalıklarının da olmamasından dolayı bu tür köpeklerin genellikle 13 yıla kadar rahat bir şekilde yaşadıkları görülür.

Ayrıca Bakınız: Keeshond Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi

Exit mobile version