Labradoodle köpek ırkı, köpekler arasında en oyuncu olanlar arasında yer almaktadır. Kabarık tüyleri ile oldukça beğenilen bir görüntüye sahiptir. Dış görünüşü ile oyuncak bir köpeği andırmaktadır. Sahip olduğu dış görünüşü ve sıcak kanlı tavırları ile bulunduğu ortamda dikkat çekmeyi başarmaktadır. Özellikle çocuklu aileler için oldukça ideal olan Labradoodle ırkı, sadık bir dost olarak da bilinmektedir.
Labradoodle Köpek Irkı Özellikleri Nelerdir?
Eğlenceli bir yapıya sahip olması Labradoodle’ın özellikleri arasında en çok sevilenidir. Eğlenceli yapısının yanı sıra, Labradoodle’ların sahip olduğu diğer özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Labradoodle’lar, uzun ve geniş bir çene yapısına sahiptir.
- Labradoodle ırkına ait köpekler, orta ırk köpek kategorisinde yer almaktadır.
- Labradoodle’lar, düşük ve sarkık kulak yapılarına sahiptirler.
- Labradoodle ırkı köpekler, ailelerine oldukça sadıktırlar.
- Tehlikeleri pek fazla kavrayamaz ve yabancılar ile de hemen arkadaş olmaya çalışırlar.
- Çok fazla havlamazlar.
- Fazla egzersize ihtiyaç duyarlar.
- Labradoodle’larin tüy renkleri; çikolata, beyaz, krem, altın, siyah ve kahverengi gibi renklerde olabilmektedir.
- Labradoodle’larin çene yapıları oldukça kuvvetlidir.
- Labradoodle ırkı, 10 kg ile 35 kg arasında değişkenlik gösterebilen bir ağırlığa sahiptir.
- Labradoodle’ların yükseklikleri ise, 33 cm ile 36 cm arasında değişmektedir.
Labradoodle’ın Karakteri Nasıldır?
Labradoodle’ın karakteri gereği oldukça sevecen bir ırktır. Köpekler ile oynamayı ve koşturmayı çok severler. Küçük çocuklara karşı oldukça sevgi doludurlar. Zeki ve oyuncu bir yapıya sahiptirler. Aile bağları güçlü olan bu köpekler, sürekli olarak ilgi görmek ve sevilmek isteyebilirler. Ailesi ile sık sık vakit geçirip oyun oynamak en sevdikleri aktivitedir. Labradoodle’lar, kucakta gezdirilmeyi oldukça seven köpeklerdir. Bol bol yürüyüşe çıkmayı ve dolaşmayı severler. Labradoodle’lar, apartman dairesinde bakıma uygun olan bir ırktır. Kırılgan yapısı ile ses yükseltildiği an bile ailelerine küsebilirler. Küs oldukları zaman ailesini kızdırmak için yapmadığı davranışları sergileyebilirler. Örneğin, her zaman tuvaletini dışarı yapan köpek, küs olduğu zaman bilerek halıya tuvaletini yapabilmektedir.
Labradoodle’ın Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Labradoodle’ın bakımı oldukça kolaydır. Ev içerisinde yaşamaya alışık bir köpek ırkı olduğu için sık sık yürüyüşe çıkması ve koşması gerekmektedir. Bu şekilde enerjisini atıp kilosunu koruması sağlanmalıdır. Tüylerinin güzel gözükmesi, karışmaması ve dökülmemesi için sık sık taranması gerekmektedir. Tüy bakımı, diğer köpeklere göre biraz daha zordur. Taranmayı seviyorlarsa mümkün oldukça her gün fakat, taranmayı sevmiyorlarsa haftada en az üç ya da dört defa düzenli olarak tüylerinin taranması gerekmektedir. Tüyleri taranmadığı takdirde keçeleşmeler başlayacaktır. Bu durumda, bakımlarının daha zor bir hale gelmesine neden olacaktır. Ayrıca, tüyleri taranmadıkça daha çok tüy dökülme problemlerinin yaşanması ve tüy renkleri matlaşmaya başlaması da meydana gelebilmektedir. Köpek ırkları arasında en az tüy döken köpek türü olarak bilinmektedir. Çok fazla tüye sahip olsa bile dökülmeleri çok azdır. Labradoodle ırkının diğer köpeklerden farkı ise, sık sık tıraş edilmeleri gerekmesidir. Fakat, bu tıraş işleminde sadece tüyler kısaltılmalıdır. Köpeğin tüyleri tamamen tıraş edildiği takdirde, dışarıdan gelecek kene gibi hayvanların saldırılarına maruz kalması daha yüksek hale gelir. Aynı zamanda, köpeklerin tüylerinin yazları sıcaktan, kışları ise soğuktan koruma özelliğinin olması, tıraş işlemlerinin profesyonel bir köpek kuaförü tarafından, tüy yapısı bozulmadan ve çok fazla kısaltılmadan yapılmasına dikkat edilmesini gerektirmektedir.
Labradoodle Nasıl Beslenir?
Labradoodle’ın beslenmesi esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi, gıda alerjisidir. Tüm köpeklerde meydana gelebilen gıda alerjisi, veteriner kontrolünden geçerek öğrenilebilmektedir. Labradoodle köpek ırkı, ev yemeklerini yemeyi sevmektedir. Fakat, gelişme çağında olan bir köpek için ev yemeği en iyi seçenek değildir. Ev yemeği verirken gerekli besin ihtiyaçlarını karşılayan yemekler verilmelidir. Soğan, sarımsak, çikolata gibi bazı besinler hayvanlar için oldukça zararlı olabileceği için verilmemelidir. Kuru mama takviyesi ile gerekli ölçüde ev yemeği verilmesinde bir sakınca görülmemektedir. Özellikle, Labradoodle ırkı köpeklerin mideleri hassas bir yapıya sahip olduğu için pişmiş kemikler ve yağlı yiyecekler sindirim işleminin gerçekleşmesini zorlaştırmaktadır. Ayrıca, tuzlu besinler yemeleri de sağlıklarını riske atabilmektedir.
Labradoodle Hangi Köpeklerden Oluşmuştur?
Labradoodle ırkı; Labrador Retriever ırkı ile Toy Poodle ırkının birleşmesi ile oluşmuştur. Avusturalya’da üretilen bu melez ırk, 1955 yılından beri Labradoodle adı ile bilinmektedir. İlk başlarda pek fazla istenmeyen bu ırk, günümüzde oldukça popüler bir hale gelmiştir. Köpeğin üretiminin sebebi ise, kör bir kadının kocasının tüye alerjisi olduğu için rehber köpeğe sahip olamamaları olarak bilinmektedir. Bunun üzerine en az tüy döken ve rehberlik edebilecek olan Labradoodle ırkı üretilmiştir. Rehber köpek olarak küçük köpek ırkları fazla talep görmeseler de rehberlik konusunda oldukça iyi bir ırktır.
Labradoodle’a Eğitimi Nasıl Verilir?
Labradoodle köpek ırkı eğitimi oldukça kolaydır. Akıllı ve zeki bir köpek ırkı olması sebebi ile her şeyi kolayca kavrayabilme yetisine sahiptirler. Özellikle ev içerisinde yaşamayı seven ve arkadaş canlısı olarak bilinen bu ırk, kolaylıkla eğitimini tamamlayabilmektedir. En zorlu eğitim aşaması tuvalet eğitimidir. Yavruyken eğitim almaya başlayan köpekler, tuvalet eğitimini de daha kolay öğrenebilmektedirler. Eğitim verilirken hayvanlara kesinlikle şiddet uygulanmamalıdır. Profesyonel bir eğitmen tarafından eğitilmeleri oldukça iyi sonuçlar elde edilmesini sağlar. Eğitmen seçimi bu aşamada çok önemlidir. Köpeklere nasıl eğitim verildiği, nasıl davranıldığı ve eğitim süresince nasıl bir ortamda bakıldığı bilinmelidir. Profesyonel bir köpek eğitimi düşünmeyen kişiler ise Labradoodle ırkı köpekleri evde ödül maması desteği ve sevgi ile kolaylıkla eğitebilirler. Evde verilecek eğitimlerde, eğitim sürelerinin kısa tutulması, köpeklerin dikkatlerinin dağılmasını engelleyecektir. Bu aşamada, farklı oyuncakların kullanılması, eğitim sürecinin köpekler için daha eğlenceli bir aktiviteye dönüşmesini sağlayacaktır. Bütün köpekler biraz sevgi ile rahatlıkla eğitilebilmektedir. Sadece bazı köpekler daha inatçı olabilirler.
Safkan Labradoodle Nasıl Anlaşılır?
Labradoodle’ın safkan olup olmadığı belirli özellikleri sayesinde kolaylıkla anlaşılmaktadır. Labradoodle ırkı köpeklerin boyunları, vücutlarından daha kısadır. Fakat, bu kısalığa rağmen oldukça orantılı bir görünüme sahiptirler. Labradoodle ırkı köpeklerde göz renkleri, tüylerinin rengine göre değişiklik gösterebilmektedir. Göz renkleri genellikle kahverengi ve kehribar rengi tonlarında olabilir. Sarı ve siyah tüye sahip köpeklerin, göz kenarlarında siyah sürme gibi bir görüntü vardır. Çikolata rengi tüylere sahip olan köpeklerde ise kahverengi sürme bulunmaktadır. Kuyruk yapıları ise kalındır ve kuyruğun uç kısmına doğru incelmeye başlar. Dik bir kuyruk yapısına sahiptir. Bu belirgin özellikleri sayesinde, Labradoodle ırkı köpeklerin safkan olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilmektedir.
Labradoodle Ne Kadar Yaşar?
Köpeklerin belirli bir yaşam süreleri olsa da bazı koşullar bu süreyi kısaltabilmektedir. Labradoodle köpek ırkı ömrü genellikle 10 ile 16 yıl arasıdır. Bakım şartlarına göre daha uzun süre yaşayabilmektedirler. Labradoodle ırkı köpekler, düzenli veteriner kontrollerine götürülüp, aşıları düzenli olarak yaptırıldıkları zaman daha uzun süre yaşarlar. Ayrıca sevgi dolu bir ortam, sağlıklı beslenme ve egzersizler de köpeklerin ömrünü uzatan etkenlerdendir. Köpeklerin düzenli bir şekilde yürüyüşe çıkarılmaması, şiddet görmeleri, sevgi görmemeleri, sağlıksız bir beslenme programına sahip olmaları, kilo ve sağlık problemleri ömürlerinin kısalmasına sebebiyet verebilecek etkenler arasındadır.
Ayrıca Bakınız: İngiliz Pointer Köpek Irkı Özellikleri, Karakteri, Bakımı ve Beslenmesi