Köpeklerin Aşısı Ne Zaman Biter?

Köpeklerin aşısının bitme zamanı olası bir durum değildir. Köpekler yavru olduklarından itibaren aşı vurulmaya başlanır. Aşıların düzenli yapılması oldukça önemlidir. Köpeklerin yakalanacağı hastalıkların önüne geçebilmek için aşı takvimini takip ederek aşıların yaptırılması en uygun yöntemdir.

Köpeklerin aşısı yavru ve yetişkin olduklarında devam eden bir süreçtir ve sürekli olarak da aşı vurulmaya devam ederler. Yavru köpekler aşı olarak iç ve dış parazit aşısı, karma aşı, kuduz aşısı, lym aşısı, bronşin-KC aşısı, Bordotella bronchiseptica aşısı yaptırılması zorunludur. Bu aşıların yaptırılması yaşanılan yere göre değişiklik gösterir. Tüm aşılar yavru köpeğin 6. ayından 14. ayına kadar yaptırılması şarttır.

Köpekler yetişkin olduklarında aşı sayıları azalır. Yetişkin olmakla birlikte aşı vurulmaya devam edilir. Yetişkin olduklarında vuruldukları aşılar ise; kuduz aşısı, iç ve dış parazit, karma aşı ve bordotella aşısı olmak zorundadır. Bunların dışında köpeğin ihtiyacı olan aşılar veteriner tavsiyesiyle ve muayene sırasında gerçekleştirilir.

Yavru Köpeklerde Aşı Takvimi Nedir?

Yavru köpeklerde aşı takvimi, köpeğin aşı sıralamasını belirleyen ve hangi aylarda vurulmasını belirleyen unsurdur. Köpeğinizin aşısını yaptırmak istediğinizde takvimi takip ederek veterinere giderek aşısının olması sağlanır. Yavru köpekten vurulacak aşılar daha büyük önem taşır. Köpeklerin yakalanacağı hastalıkların önüne geçmek için yavruyken aşıların vurulması gerekir. Yavru köpeklerde aşı takvimi şu şekilde gerçekleşir:

  • İç ve dış parazit aşısı  6 ile 8. haftada vurulur.
  • Karma aşı 6 ila 8. haftada vurulur.
  • Karma aşı 2 doz 9. haftada vurulur.
  • Bordotella bronchiseptica aşısı 9 ila 12. haftada vurulur.
  • iç parazit aşısı tekrar 9 ila 12. haftada vurulur .
  • Bronşin-KC aşısı 9 ila 12. haftada vurulur.
  • Karma tekrar aşı 12 ile 14. haftada vurulur.
  • Kuduz aşısı 12 ila 14. haftada vurulur.
  • Lym aşısı 12 ila 14. haftada vurulur.

Yetişkin Köpeklerde Aşı Takvimi Nedir?

Yetişkin köpeklerde aşı takvimi, yavruyken olunan aşıların devamı niteliğindedir. Yetişkin köpekler sağlık sıkıntısı çekmemesi için aşılarını olmakta zorunludur. Yavru köpekler kadar çok sık aşı olmazlar. Fakat yavruyken oldukları aşıların tekrar etmesinde fayda vardır. Yetişkin köpeklerde aşı takvimi şu şekilde gerçekleşir:

  • Kuduz aşısı, bu aşı bazı ülkelerde 3 yılda bir vurulurken Türkiye’de bir kere vurulması yeterli görülür.
  • Karma aşı, bu aşı her yıl bir kere vurulması gereken aşıdır.
  • Bordotella bronchiseptica aşısı, Bu aşının koruyuculuğu bir yıldır. Dışarı çıkan köpeklerin her yıl bu aşıyı düzenli olması gerekir.
  • İç parazit aşısı, bu aşı yetişkin köpeklerde 3 ayda bir tekrarlanması gerekir.

Köpekler Aşı Olmazsa Neler Olur?

Köpeklerin aşı olmaması durumunda birçok hastalıkla karşılaşılır. Köpeklere vurulan aşılar köpeğin bağışıklık sistemi kazandırılarak hasta olmamasını sağlamak içindir. Köpeklerin aşısı çeşitli hastalıklar baz alınarak vurulur. Eğer köpeğiniz düzenli bir şekilde aşı olmuyorsa enfeksiyonlu hastalıklara, iç dış parazite yakalanma, çeşitli kanser hastalıkları gibi hastalıklara yakalanır. Düzenle şu olmuyor ya da hiç olmuyorsa bu hastalıklardan kurtulması mümkün değildir.

Köpeğiniz Evden Çıkmıyorsa Aşı Gerekli midir?

Köpeğin evden çıkmayınca aşı vurulmaması durumu tehlikelidir. Köpeğiniz evden çıkmasa bile aşı vurulması gerekir. Sizlerin dışarıda dolanması, evinizde başkasının girip çıkması, başka evcil hayvanlarla hayvanınızın temas halinde bulunması, sizin dışarıdan bir hayvan sevip eve gelmeniz bu gibi durumlardan dolayı mikrop evdeki hayvanınızı geçmesi muhtemeldir. Bu tarz durumlarda evde bulunan köpeğinin hasta olması çok yüksek bir durumdur. Köpeğinizin hastalıklara yakalanmaması için evde bile olsa aşı vurulması gerekir.

Karma Aşılar Bitmeden Köpekler Dışarı Çıkabilir mi?

Karma aşılar bitmeden köpeklerin dışarı çıkması durumunda köpeğinizin hasta olma olasılığı oldukça artar. Karma aşılar köpeklerin dışarıdaki bakterilerden korunması, başka hayvanlarla teması halinde bulaşıcı hastalıklardan korunması için gerekli aşılardan en önemlisidir. Köpeğinizin karma aşıları tamamlanmadığı ise dışarı çıkması durumu köpeğiniz için tehlike oluşturur.

Karmaşası tamamlanmayan köpeğin dışarı çıkması durumunda eve gelse bile izole olması yeterli değildir. Köpeklerin aşısı tam olmadığı sürece hastalıklara yakalanma olasılıkları her zaman yüksektir. Köpeğinizin aşı takvimini takip ederek tüm aşıları olduktan sonra dışarıyla tanışması daha sağlıklı olur. Köpeğinizin dışarı çıkmaması durumunda bile sizin dışarıdan gelmeniz aşı aşı olmayan köpek için tehlikelidir.

Köpeklerin Aşısı Bitmeden Yıkanmaları Doğru mudur?

Köpeklerin aşısı bitmeden yıkanması, köpekler için doğru değildir. Aşısı bitmeden köpeklerin yıkanması durumunda aşıların etkisi tam olarak etkisini kaybeder. Köpeklerin aşısı tamamlanmadan sık sık yıkanması durumunda köpeklerimiz daha çabuk hastalığa yakalanarak tedavi imkanları zorlaşır. Aşısı bittikten sonra köpeklerimizin yıkanması durumu daha sağlıklıdır.

Köpekler Aşı Vurulduktan Sonra Yan Etkileri Nelerdir?

Köpekler aşı vurulduktan sonra yan etkileri geçici bir süre olur. Köpeğinizin kaldırabileceği bağışıklık sistemine göre vurulan aşılar bazen köpeğiniz de yan etkilere neden olur. Yan etkiler görülen köpeklerde veteriner hekiminize danışmanız oldukça önemlidir. Bu yan etkiler birkaç gün içerisinde geçecektir. Köpeklerinin aşısı gerçekleştiği sürece yan etkiler devamlı bir nitelik kazanır. Köpeğinizle oluşan yan etkiler geçmiyorsa veteriner kontrolüne dahil köpekler eşi vurulduktan sonra yan etkileri şunlardır:

  • Köpekler eşi vurulduktan sonra ilk yan etki solunum sıkıntısıdır. Bazı aşılar solunum sıkıntısına neden olur.
  • Aşı vurulduktan sonra köpeğinizle sersemlik görülme ihtimali vardır. Köpeğiniz bu sürede uyumak ister ve köpeğinizin uyumasına izin vermeniz gerekir.
  • İğneye karşı alerjisi olan köpeklerde şişkinlik ve iltihaplanma gibi durumlar meydana gelir.  Köpeğinizle aşı sonrası mide ağrıları da meydana gelir. Bu gibi durumlarda veteriner hekiminize gitmeniz önemlidir.
  • Köpeğiniz aşı vurulduktan sonra mide sorunları ya da ishal durumlarıyla karşı karşıya kalma ihtimali vardır.
  • Aşı Sonrası köpeklerin birçoğunda agresiflik görülür. Bu agresiflik ruh hali aşıda oluşan ağrılık içmesinden sonra normale döner.

Ayrıca Bakınız: Yavru Köpeklere Kuru Mama Ne Zaman Verilir?

Exit mobile version