Köpek eklemi güçlendirmek için şunlar gerekmektedir:
- Egzersiz: Köpeğinizin sağlığının uzun ömürlü olması için egzersiz oldukça önemlidir. Köpeklerde egzersiz köpeğin bedensel işlevleri, fiziksel becerileri ve mutluluğunu sağlamak için gerekmektedir. Ancak bir köpek belli bir yaşa geldiği zaman hayatı boyunca zevk alarak geçirdiği eklem ve kaslar azalacaktır. Bu yüzden egzersiz ile eklem ve kasları dinç tutmak önemlidir.
- Diyet: Diyet, köpeğinizin sağlığı için hem bir tedavi hem de önleyici görevi görmektedir. Özellikle de köpeğiniz fazla kilolu ise veteriner hekiminizin yönlendirmesi ile diyet uygulamak oldukça önemlidir. Hareket kabiliyeti azalan köpekler, istenmeyen kilolara sahip ise kesinlikle diyet ve egzersiz yapmaları gerekmektedir. Bir köpeğin aşırı kilolu olması, özellikle de belirli ırklar arasında her daim açık değildir. Bundan dolayı veteriner hekiminize başvurmanız gerekir.
- Çevre: Hayatımızda yaşlı insanlara yaptığımız gibi köpekler de belli bir yaşa geldiğinde ve bazı aktiviteler onlar için zor hale geldiğinde, onlar için hayatı daha da kolay bir duruma getirmeye çalışırız. Ev ortamında köpeğinizin konforunu arttırmak için yatakların yumuşak olması, yere kadar inmesi ve bu sayede de daha rahat inip çıkmasını sağlayabilirsiniz.
- Temas: Özellikle yaşlı bir köpeğin bakımını yapmak, duygusal ve fiziksel olarak oldukça zordur. Dokunma, köpeklere sık sık verilen bir şeydir. Köpekler yaş aldıkça ve davranış şekilleri değiştikçe, eskiden sevdikleri aktiviteleri artık sevmiyor olabilirler. Bu yüzden köpeğinize uyum sağlayarak hangi aktiviteleri sevip sevmediğini anlayabilir, buna uygun egzersizler yaptırabilirsiniz.
Köpekler için Eklemleri Güçlendiren Besinler Nelerdir?
Köpek eklemi güçlendiren besinler aşağıdaki gibidir:
- Glukozamin,
- Omega 3,
- Protein,
- Antioksidanlar da eklemlerin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Söz konusu bileşenlerin eklem sağlığı anlamında çok önemli olduğu ve köpeklerin yeterli / dengeli beslendiklerinden emin olunması gerektiği unutulmamalıdır. Eklemler, kıkırdağı kendisine besin ve oksijen sağlayacak kan damarlarına sahip değildirler. Bunun yerine besinlerin bir bölümünü, alt kısmında yer alan kemikteki küçük damarlardan bir bölümünü de eklem sıvısındaki besinlerin emilimini sağlayarak karşılamaktadırlar.
Sağlıklı içerikli olan ve kaliteli köpek mamalarının içeriğinde bir köpeğin sağlıklı olarak büyümesini ve gelişmesini sağlayacak yeterli vitaminler, mineraller ve amino asitler bulunur. Fakat eklem problemlerine sahip ya da genetik olarak eklem problemlerine yatkın olan köpeklerde, yukarıda verilen besinler takviye olarak verilebilir. Eklem problemleri olan köpeklerin, besinlerin tüketimine oldukça dikkat etmesi gerekir.
Eklem Sertleşmesinin Semptomları Nelerdir?
Eklemlerin sertleşmesinin belirtileri şunlardır:
- Köpeğinizin özellikle istirahat sonrasında aksama yaşaması,
- Merdiven inip çıkarken tereddüt yaşaması,
- Yürüyüş esnasında geride kalma ya da çabuk yorulması,
- Oturma ya da ayakta durma yerine yatmayı, uzanmayı tercih etmesi,
- Eklemlere dokunduğunuz zaman inleme, eğilme ya da homurdanma gözlemlenmesi de köpeğinizde eklem sertleşmesi olduğunu gösteren belirtiler arasındadır.
Köpeklerde Sağlıklı Eklem İşlevinin Önemleri Nelerdir?
Köpeklerde sağlıklı eklem işlevini sağlamak oldukça önemlidir. Yeni doğan köpek yavrularının gelişen kaslarının desteklenmesi için güçlü eklemlere sahip olmaları oldukça önemlidir. Eklemlerin sağlıklı olması için ise kıkırdakların güçlü olması gerekmektedir. Sağlıklı kıkırdak ve eklem işlevinin doğru bir biçimde olması, köpeğin hareket kabiliyetinin problemsiz olarak devam etmesini sağlar. Kıkırdak ve eklem yerlerinde, kemiklerin uç kısımlarında bulunan ve yastık görevi gören dokular yer almaktadır. Eklemlerde normal aşınma ve yıpranma sürekli bir şekilde oluşur. Yıpranmanın temeli, hareket etmek olduğundan bu durum gayet normaldir. Özellikle de yaş ilerledikçe yıpranma söz konusu olmaktadır. Kıkırdak doku eklemleri, hareketlere bağlı sürtünmeye karşı koruduğu için oldukça önemlidir. Kıkırdak dokunun temel yapı taşı olan glukozamin ise sağlıklı kıkırdak – eklemler ve hareket kabiliyetinin kısıtlanmaması açısından önemli bir besindir.
Yavru Köpeklerin Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Yavru köpeklerin beslenmesi, yetişkin köpekleri beslemeye göre daha zorlu ve özen gerektiren bir iştir. Yetişkin köpekler için öğünlerin nasıl ve hangi sıklıkta verileceğini zaman içerisinde öğrenebilirsiniz. Fakat yavru köpekler çok hızlı bir şekilde gelişip büyüdükleri için her geçen gün gelişimlerini ve porsiyonlarını takip etmek oldukça önemlidir. Burada önemli olan nokta ise yavru köpeklerin beslenmesinde yemek ve öğünden ziyade köpeği takip ederek izlemek gerekir. Yani yavru köpekler için porsiyon büyüklükleri köpeğin metabolizmasına, ırkına ve vücut tipine göre değişiklik gösterebilmektedir. Bundan dolayı da köpeklerin öğünleri için çıkardığınız porsiyonlar, köpekten köpeğe göre değişir. Yavru köpeklerin beslenmesi anlamında köpek sahiplerinin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta ise yavru köpeğinizin önüne koyduğunuz mamayı bitiremiyorsa ve öğün atlıyorsa, bu durum köpeğinizin iştahsızlık sorunu yaşadığını kanıtlamaz. Bundan dolayı endişe etmemelisiniz. Yavru köpekler, gelişimlerini çok hızlı bir şekilde devam ettirdikleri için atladıkları öğünler aslında onların büyümeye başladıklarını ve daha az öğüne ihtiyacı olduklarını gösterir. Yavru köpeğiniz, öğün atlarsa porsiyonlarını daha az miktarda olacak şekilde vermeye başlamanız gerekir. Yine de veteriner hekiminize danışmanız bu noktada önemlidir.
Köpeklerde Kıkırdaklar Neden Önemlidir?
Köpeklerde kıkırdaklar, köpeğin hareketliliği ve uygun eklem işlevi için oldukça önemli bir noktadır. Mutlu, sağlıklı ve aktif olan köpekler daha sağlıklı kıkırdak – eklemlere sahip olduğunu görmekteyiz.
Köpek Eklemi Sağlık Önerileri Nelerdir?
Sağlıklı eklem için öneriler arasında en önemlisi egzersiz ve beslenmedir. Köpeklerin ileriki yaşlarında eklem problemleri yaşaması, yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir. Bundan dolayı egzersiz ve dengeli beslenme köpekler için oldukça önemlidir.
Ayrıca Bakınız: Köpek Eğitimi Aşamaları Nelerdir?