Dişi Köpeklerde Kızgınlık Ne Zaman Olur?

Dişi köpeklerin kızgınlığa girme zamanı genel olarak 6. aylarıdır. Dişi köpekler 6. aydan itibaren cinsel olgunluğa ulaşarak ‘kızgınlık’ adı verilmekte olan döneme adım atarlar. Bu döneme atılan adım, dişi köpeklerin çiftleşmeye hazır hale gelmeleri açısından odlukça önemlidir. Dişi köpeklerde kızgınlık her ne kadar çiftleşmeye hazır hale geldikleri ilk zamanlar olsa da bu dönemde dişi köpekler erkek köpekleri genel olarak reddederler. Bunun sebebi yumurtalarının henüz yeterli olgunluğa ulaşmamış olmasıdır. Yeterli olgunluğa ulaşmamış olan yumurtalar döllenemez ve bunun sonucunda gebelik meydana gelmez. Bundan dolayı dişi köpekler ilk kızgınlık döneminin bitmesini beklerler. Daha sonra erkek köpekler ile çiftleşme deneyimini yaşarlar.

Dişi Köpeklerin Kızgınlığa Geldiği Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerin kızgınlığa geldiğini anlamak için bazı belirtileri takip etmek gerekir. Dişi köpekler kızgınlığa geldikleri zaman her zamankinden daha farklı durumlardan söz etmek mümkün hale gelir. Dişi köpeklerin kızgınlık dönemine adım attığını anlamak onların çiftleşmesini sağlamak ya da engellemek açısından çok önemlidir. Köpeğinin, kendisinin kontrolü dışında çiftleşmesini engellemek isteyen köpek sahipleri köpeklerinin kızgınlığa girdiği dönemi çok iyi bilmeleri gerekir. Bu şekilde köpeklerini kontrol dışı bırakmayarak olası bir gebelik durumunu engelleyebilirler. Dişi köpeklerin kızgınlığa geldiğini anlamak için takip edilmesi gereken bazı belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Dişi köpekler kızgınlık dönemine girdikleri zaman vajinalarında bir miktar kanama meydana gelebilir.
  • Vajinanın büyümesi ya da şişmesi kızgınlık dönemi sonucunda meydana gelebilen bir durumdur.
  • Köpekler, kızgınlık dönemine girdikleri zaman her zamankinden daha çok su içerler ve bunun sonucunda çok sık idrara çıkarlar.
  • Dişi köpekler kızgınlık dönemindeyken erkek köpeklere bazı sinyaller vererek onları kendilerine çekerler. Erkek köpeklerin ilgisinin dişi köpekler üzerinde olması da kızgınlık dönemine girildiğinin bir işareti olabilir.
  • Kızgınlık döneminde dişi köpeklerin bazı özellikleri değişir. İçine kapanık, agresif ve uyuşuk bir hale gelebilirler.
  • Genital bölgeyi yalama, kızgınlık döneminde çok gözlemlenen bir davranıştır. Dişi bir köpek sık sık genital bölgesini yalıyor ise bu durum kızgınlık dönemine girdiğini belirtiyor olabilir.

Dişi Köpekler Hangi Sıklıkta Kızgınlık Dönemine Girerler?

Kızgınlık döneminin yaşanma sıklığı genel olarak yılda 2 keredir. Dişi köpekler yılda 2 defa belirli aralıklar eşliğinde kızgınlık dönemine girerek üremeye hazır duruma gelirler. Kızgınlık dönemine girdiğini bazı belirtiler ile belli eden dişi köpekler bu dönemde erkek köpeklerin ilgisini çeker ve onları kabul ederler. Kızgınlık döneminde erkek köpekle çiftleşme yaşayan bir dişi köpek hamile kalabilir. Bunun için yumurtalarının döllenmesi gerekir. Bu durum genellikle ilk kızgınlık döneminden sonra gerçekleşir. Köpekler, geçirdikleri ilk kızgınlık döneminde hamile kalmazlar. Bunun sebebi yumurtalarının henüz gerekli olgunluk seviyesine ulaşmamış olmasıdır.

Dişi Köpeklerde Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?

Dişi köpeklerde kızgınlık dönemi süresi genel olarak 2 haftalık bir süreçtir. Dişi köpekler yılda iki kez, 2 haftalık süre ile kızgınlık dönemine girerler. Bu dönemde birçok belirti gösteren dişi köpekler, erkek köpekleri kendilerine çekerler. Dişi köpeklerde kızgınlık döneminde köpeklerin çiftleşerek hamile kalmaları mümkün hale gelir.

Dişi Köpeklerde Gizli Kızgınlık Nedir?

Gizli kızgınlık durumu köpeklerin kanama gibi belirtiler göstermeden kızgınlık dönemine girmiş olmalarıdır. Çoğu durumda, meydana gelen kanama sebebiyle kızgınlığın tespit edilmesi oldukça kolaydır. Gizli kızgınlık meydana geldiği zaman ise vulva şişmez ve kanama meydana gelmez. Kızgınlığın fark edilmemesi bazı problemlere yol açabilir. Kontrolsüz bir üremeye sebep olabilir. Bundan dolayı köpeğin kontrolsüz bir şekilde üremesini engellemek için kısırlaştırma yöntemi kullanılabilir; çünkü her kızgınlık dönemi anlaşılarak engellenebilir durumda değildir.

Dişi Köpeklerde Kızgınlık Nasıl Önlenebilir?

Dişi köpeklerde kızgınlığı önlemek için yapılabilecek bazı şeylerden söz etmek mümkündür. Bir dişi köpek yaşamı boyunca az ya da çok aralıklarla kızgınlık yaşar. Bu durum köpeğin sağlıklı bir yaşam sürdüğünün göstergesidir; ancak bazı durumlarda kızgınlık engellenmek istenebilir. Bunun sebebi kontrolsüz üremeye engel olmak ya da köpeğin hamile kalmasını istememek olabilir. Bu durumlarda kastrasyon yani kısırlaştırma işlemi devreye girer. Kızgınlığın önlenmesi hem yumurtalıkların hem de rahmin alındığı, dişi köpeğin kısırlaştırılması ile mümkün duruma gelir. Kısırlaştırma işleminin gerçekleşmesi için dişi köpeğin ilk 2 ya da 3 kızgınlık dönemini normal olarak geçirmesi gerekir. Bunun sebebi, bu dönemde köpeğin olgunlaşması ve zihinsel gelişimini tamamlamasıdır.

Dişi Köpeklerde Kızgınlık Esnasında Alınması Gereken Tedbirler Nelerdir?

Kızgınlık zamanında alınması gereken önlemlerden bahsetmek mümkündür. Kızgınlık aşamasında dişi köpekler erkek köpekler için karşı konulamaz şekilde kokarlar. Bu durum erkek köpeklerin dişi köpekleri sürekli rahatsız etmesine neden olur. Bu durumu engellemek için alınması gereken bazı tedbirler şu şekilde sıralanabilir:

  • Dişi köpeği erkek köpeklerin baskısından kurtarmak için tenha bir alanda yürüyüşe çıkartmak gerekir. Bu durum erkek köpeklerle karşılaşma riskini azaltabilir.
  • Kızgınlık döneminde dişi köpeğe tasma takmak gerekir. Bu durum istenmeyen bir çiftleşme durumunu engellemek için önemlidir.
  • Veteriner hekime başvurarak köpeğin doğurgan olduğu günlerin tespit edilmesi istenebilir. Bu şekilde bu günlerde köpeğin dışarı çıkmasını önleyerek, kontrolsüz bir çiftleşme olayından uzak tutmak mümkün hale gelir.

Dişi Köpekler Kızgınlık Döneminde Nasıl Sakinleştirilir?

Kızgınlıktaki köpeği sakinleştirmek için ona karşı sabırlı olmak bir numaralı kuraldır. Köpeğin hırçın davranışları alttan alınmalı, kesinlikle yüksek ses tonu ile konuşulmamalıdır. Dişi köpeklerde kızgınlık biraz zorlu bir süreç olabilir. Bu süreçte köpeği sakinleştirmek için yapılması gerekenler şunlardır:

  • Köpeğe egzersiz yaptırmak,
  • Köpeğe masaj yapmak,
  • Köpeği okşayarak sakince sevmek,
  • Köpeğe sakin müzikler dinletmek.

Ayrıca Bakınız: Pug Köpeklerinin Güncel Fiyatları

Exit mobile version